Hardlopen in de regen

Hardlopen in de regen

Veel hardlopers kennen het onrustige gevoel dat aangeeft dat het weer tijd is om een lekker rondje te gaan hardlopen. Helaas kan dat gevoel flink verpest worden als het regent. Als het regent kan het moeilijk zijn om jezelf te motiveren om te gaan hardlopen. Als je jezelf uiteindelijk over de streep getrokken hebt en de hardloopschoenen zijn gestrikt valt de regen eenmaal buiten vaak best mee. Van binnen lijkt het altijd harder te regenen dan buiten. Ook een goede voorbereiding kan je helpen om lekker te kunnen hardlopen ondanks aanhoudende regen.

Er is regen en er is regen

Oke eerlijk is eerlijk er is een verschil tussen een licht regenbuitje en een plensbui. Als er kans is op onweer kun je het hardlopen waarschijnlijk beter een dagje uitstellen en ook als door de regen het zicht ernstig wordt belemmert is het waarschijnlijk beter om het hardlopen een dagje uit te stellen. Op die momenten moet je de veiligheid voorop stellen.

Hoeveel kleren moet je aantrekken?

Waar je op moet letten als je gaat hardlopen in de regen is dat je het niet te koud kunt krijgen, laat staan dat je onderkoeld raakt. Als je het koud krijgt neemt de kans op blessures toe en als hardlopers willen we blessures natuurlijk voorkomen, want een vervelende blessure kan maanden en zelf jaren blijven zeuren. Het is daarom belangrijk dat je zorgt dat je tijdens het hardlopen je lijf warm houdt. Je moet er echter wel voor waken dat je het niet te warm krijgt. De meeste mensen kleden zich al snel te warm. Als een regel kun je aanhouden dat je tijdens regen even warm moet kleden of zelfs iets koeler dan wanneer het niet regent. Vervolgens trek je over deze kleren een laag ademende maar water en winddichte kleding aan en je bent klaar om naar buiten te gaan.

Hardloop kleding tijdens regen

Als je gaat hardlopen terwijl het regent is het belangrijk dat je verschillende lagen kleding aantrekt. De belangrijkste laag is de laag kleding op je huid. Dit zou geen katoen moeten zijn. Katoen houd vocht vast en onttrekt daardoor warmte aan je lichaam. Je kunt het beste een shirt gemaakt van een synthetische vezel dragen. (zoals polypropylene of Coolmax®). Over het shirt draag je dan een wind en waterdicht maar tegelijkertijd ademend jack. Deze 3 eigenschappen heeft nog geen enkele fabrikant goed kunnen combineren. Je zult bij de meeste jacks dan ook een keuze moeten maken voor 2 van de 3 eigenschappen. De belangrijkste eigenschap van een hardloop jack voor in de regen is dat er geen wind doorheen komt. Want of je nu nat wordt van je eigen zweet of van de regen. Op het moment dat er wind aan kan komen koel je snel af. Let er bij aanschaf van een jack op dat er ventilatie openingen inzitten die je naar wens kunt openzetten. Zo kun je van eventueel overtollige warmte af komen. In de winter kun je een extra laag toevoegen of een shirt van een dikkere stof kiezen. Let ook in de winter op dat je jezelf niet te warm kleed.

Je hoofd beschermen tijdens de regen

Als je gaat hardlopen tijdens een regenbui kun je het beste een pet op zetten. Door de pet wordt je haar en hoofd niet nat. Als dit wel gebeurd kun je te snel afkoelen. Daarnaast houd de klep van een pet ook het meeste regenwater uit je ogen. Zodat je goed kunt blijven zien.

Gezien worden tijdens het hardlopen

Tijdens regen verminderd voor alle weggebruikers het zicht. Zorg er daarom ook tijdens regen voor dat je zelf goed te zien bent. Zorg dat je regenjack van reflecterend materiaal gemaakt is of draad een reflecterend hesje. Tegenwoordig zijn ook armbanden te koop met knipperende ledlampjes erin verwerkt. Al deze zaken zorgen ervoor dat je beter te zien bent.

Na het hardlopen

Na het hardlopen kun je je hardloopschoenen drogen door er een krant in te stoppen. Stop je schoenen nooit in een wasdroger. Hierdoor verliezen de zolen hun demping.

Nu kun je ook gaan hardlopen in de regen

Ik hoop dat je nu net als ik ook met regen met veel plezier gaat hardlopen. Na hardlopen in de regen geeft een warme douch trouwens ook veel meer voldoening. Een extra beloning voor als je terug bent.

Verder lezen


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden