Hoe knoop je een judoband

Inleiding

Bij het judo is de judoband (in het Japans ‘Obi’) is een belangrijk onderdeel van het judopak. Het geeft de gradatie aan van de judoka en wanneer de knoop goed gemaakt is houdt de judoband de judojas (in het Japans ‘Uwagi’) stevig bij elkaar. In een wedstrijd (maar ook in de training) wordt er flink aan de judojas getrokken en het is belangrijk dat de judojas goed blijft zitten. Een scheidsrechter zal tijdens een wedstrijd de judoka erop wijzen zijn judopak (in het Japans ‘Judogi’) te fatsoeneren wanneer dat nodig is. Wanneer de judoka herhaaldelijk zijn judopak niet in orde heeft kan de scheidsrechter daar zelfs een straf voor uitdelen. Het is dus belangrijk dat de judoband goed geknoopt wordt. Maar hoe knoop je een judoband?

Stappen

Stap 1: Sla de linkerkant van de judojas over de rechterkant (Doe dit correct! In het oude Japan werd bij overleden personen de rechterkant van de kimono over de linkerkant heen geslagen)

Stap 2: Sla de band een keer helemaal om je middel.

Stap 3: Trek beide uiteinden van de band zo aan dat ze even lang zijn.

Stap 4: Kruis het linker uiteinde van de band (in de foto het blauwe uiteinde) over het rechter uiteinde van de band.

Stap 5: Haal het linker uiteinde van de band (in de foto het blauwe uiteinde) onder de band door.

Stap 6: Trek de uiteinden van de band strak aan

Stap 7: Sla het linker uiteinde (in de foto het blauwe gedeelte) over het rechter uiteinde (in de foto het rode gedeelte).

Stap 8 en 9: Pak met je rechterhand het rechter uiteinde (in de foto het rode uiteinde) en haal met je linkerhand het linker uiteinde (in de foto het blauwe uiteinde) door de lus heen, en trek de uiteinden strak aan.

Gradaties

Naarmate je geoefender wordt in het judo wordt je judoband donkerder van kleur. Een nieuwe gradatie (in het Japans ‘Kyu’) verdien je door een examen te doen waarmee je je vaardigheden demonstreert. Vaak is het zo dat je eerst een of twee slippen (in de kleur van de volgende band) verdiend met een examen. Bij een volgend examen verdien je de nieuwe band. Het slippensysteem geldt tot de bruine band. De judoclubs doen de examens tot en met de bruine band (de kyu-examens), een regionale commissie doet de examens voor de eerste, tweede en derde dan. Een landelijke commissie beoordeeld het examen voor de vierde en vijfde dan. Judokas met de eerste tot en met de vijfde dan dragen allemaal een zwarte band. Om onderscheid te maken tussen de gradatie worden op de kimono zwarte of op de band witte streepjes streepjes aangebracht. Na de vijfde dan worden dan graden uitgereikt aan mensen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de judo sport. Alleen Jigoro Kano, de grondlegger van het judo, is onderscheidden met de elfde dan: de brede witte band. Hieronder staat een tabel met alle gradaties binnen het judo, de bijbehorende kleur band en de Japanse benaming.

Gradatie Kleur band Japanse naam
6e Kyu wit rok-kyu
5e Kyu geel go-kyu
4e Kyu oranje yon-kyu
3e Kyu groen san-kyu
2e Kyu blauw ni-kyu
1e Kyu bruin ichi-kyu
1e Dan zwart shodan
2e Dan zwart nidan
3e Dan zwart sandan
4e Dan zwart yondan
5e Dan zwart godan
6e Dan rood-wit rokudan
7e Dan rood-wit shichidan
8e Dan rood-wit hachidan
9e Dan rood kudan
10e Dan rood judan
11e Dan brede witte band junidan

Links

Een goed judopak kopen en regels voor het judopak


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden