Schermen: de sport

Inleiding

Veel mensen denk dat schermen gevaarlijk is, of juist voor decadente mietjes. Juist niet! Het is een heel leuk spelletje met gecompliceerde regels.

Broodjes aap

1) Het is dus niet zo dat er alleen maar nerds of mietjes of schermen zitten, je komt mensen van allerlei soorten tegen.

2) Het is lang niet zo gevaarlijk als sommige mensen denken, de wapens zijn niet scherp en je draagt altijd bescherming.

3) Ook is het niet het geval dat je een wapen mag oppakken en je tegenstander lek mag prikken of verrot slaan ermee, je moet je wel beheersen.

4) Bij elektrisch schermen (dus als er bij een treffer een lampje gaat branden) krijg je geen schokken.

Het basisprincipe

Het is de bedoeling dat je tegenover je tegenstander staat, in een rechte lijn. Er is bijna altijd een scheidsrechter bij een wedstrijd, om te bepalen of een treffer geldig is, om te kijken of het materiaal in orde is, en om een schermer die zich misdraagt tot de orde te roepen. Op het moment dat de scheidsrechter "aller" zegt, wat Frans is voor gaan, begint de partij. Je probeert de ander te steken/ te slaan, zonder zelf geraakt te worden. Als er een punt wordt gemaakt gaat er een lampje branden (mits je elektrisch schermt). Als het jouw kleur is (de ene schermer heeft rood en de andere groen) is de punt voor jou, tenzij de scheidsrechter hem afkeurt. Als er twee lampjes branden is het aan de scheidsrechter om te bepalen wiens punt het is, behalve bij degen (een wapen waar ik zo iets over vertel), daar krijgen beide schermers een punt.

Bescherming

Voor ieder wapen is een bepaalde hoeveelheid beschermend materiaal verplicht. Dit is een masker, een vest, handschoen, schermbroek, schermkousen, een ondervest, en een snoertje dat van je wapen naar de score kast gaat. Voor twee van de drie wapens heb je ook aanvullende bescherming nodig, die gevoerd zijn met ijzerweefsel, zodat het elektriciteitsgeleidend is. (Maar je krijgt geen schok!) voor floret (vertel ik zo meer over) moet je een elektrisch vest over je gewone vest aan, en voor sabel (kom ik ook zo op terug) moet je een elektrisch vest over je gewone vest, een elektrisch masker, elektrische handschoen, en een snoertje van je masker naar je vest, zodat als je op je masker geraakt wordt, dat dan de schok wordt door gegeven.

De wapens

Bij schermen heb je drie verschilllende wapens. Voor ieder wapen gelden aparte regels, raakvlakken, en materiaal om te hebben.

  • Degen

De degen is een steekwapen, en is ook gelijk de zwaarste van de drie wapens. Hij heeft een grote kom, en een knopje op de punt, zodat als je je tegenstander steekt, wordt het knopje ingedrukt en gaat er een elektrisch signaal naar de scorekast, waar vervolgens jouw lampje gaat branden. Bij degen mag je je tegenstander overal raken, letterlijk van top tot teen. Omdat je overal geraakt mag worden, heb je alleen de basisbescherming nodig, dus geen elektrisch materiaal.

  • Floret

De floret is ook een steekwapen, alleen is deze lichter maar wel net zo lang als de andere wapens. Hij heeft ook een kleinere kom dan de degen, maar dat komt omdat de hand en de arm geen geldig trefvlak zijn. Bij de floret moet je ook een elektrisch vest hebben, dat alleen je torso bedekt, aangezien alleen het torso geldig trefvlak is. Op een floret zit ook een knopje op de punt, maar als je iemand steekt wat niet op het elektrische vest is gaat er een geel lampje voor je branden, wat betekent dat je wel raak stak maar niet op een geldig vlak.

  • Sabel

De sabel, is in tegenstelling tot degen en floret, een slagwapen. Omdat het een slagwapen is, zit er geen knopje op de punt om ingedrukt te worden, dus is al het materiaal wat je draagt elektrisch, om alsnog de elektriciteit door te geven. De partijen met sabel gaan veruit het snelst, omdat met houwen het makkelijker is om je tegenstander te raken dan met steken. Bovendien is het voetenwerk ook het meest explosief, wat nodig is om uit het slagveld van je tegenstander te blijven. Het trefvlak van de sabel is overal boven je middel, behalve de hand. Dit is trouwens ook het wapen wat ik gebruik.

Recht van aanval

Bij degen zoals ik als zei, als beide schermers een punt maken krijgen beide een punt. Bij sabel en floret geldt het recht van aanval. Dat wil zeggen dat de gene die het eerst zijn arm strekt om een aanval te maken het recht heeft. Stel nou beide spelers raken elkaar tegelijkertijd maar de ene strekt zijn arm eerder, dan is het zijn punt want hij heeft recht van aanval. Daarom is de scheidsrechter ook zo belangrijk om aan te geven wiens recht het was.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden