Waar kun je lekker zwemmen in Amsterdam

Algemeen

In de wereldstad Amsterdam is er tijdens warme zonnige dagen nog meer te doen dan een drankje en ijsje eten op een terrasje. Andere verkoeling in de vorm van binnen- en buitenzwembaden en een stadstrand waar gezwommen kan worden.

Het Sloterparkbad

Dit zwembad is één van de grootste van Nederland. Het is een ontwerp van de architect Roy Gelders en is in eigendom van Optisport Exploitaties. De realisatie van het bad is ontstaan na advies van organisatie en adviesburo Drijver en Partners bv. Dit bedrijf adviseert sinds 1998 gemeenten over zwembaden, sporthallen en andere voorzieningen. In dit Sloterparkbad, dat in 2001zijn deuren opende, zijn verschillende bassins te vinden zoals:  

  • Doelgroepbad
  • 50 meter wedstrijdbad
  • Springbassin
  • Recreatiebad

Daarnaast is er een buitenterrein dat ligt aan de Sloterplas. Op het 5 ha grootte terrein bevindt zich een ligweide, beachvolleybal veld, panna veld, mini midgetgolf, bootjes en kano’s. Op dit terrein worden ook grote evenementen gehouden.

Sinds half januari 2007 krijgt dit zwembad een onderwater video beveiligingsysteem. Hiermee is het de eerste in Nederland, het drenkelingen detectiesysteem Swimguard.

De Mirandabad

Het bad is vernoemd naar Salomon Rodriques de Miranda, een geboren Amsterdammer. Hij leefde van 1875 tot 1942. In 1886 ging hij aan de slag als leerling diamantslijper, wordt actief lid van de vakbeweging, schrijft artikelen en wordt lid van de SDAP (Sociaal Democratische Arbeiders Partij).Hij strijdt voor verbetering van werkomstandigheden van de diamantbewerkers. Vanaf 1911 tot 1939 is hij wethouder op diverse posten. In oktober 1942 wordt hij gevangen gezet in het concentratiekamp Amersfoort waar hij nog geen maand later overlijdt aan ernstige mishandelingen.

Ook dit is een complex bestaande uit diverse baden. De meeste bekendheid heeft dit bad verworven vanwege het subtropische golfslagbad met glazen koepel en palmbomen. De aanwezige zwembaden zijn:

  • 25 meterbad
  • Zeskant
  • Peuterbad buiten
  • Golfslagbad

Daarnaast zijn er 2 squashbanen en 4 zonnebanken in het complex. Tijdens het schoolseizoen, de korte vakanties daarbij niet meegerekend, is er iedere laatste vrijdag van de maand disco zwemmen, met iedere maand een ander thema.

Mirandabad anno 2009 

Begin februari werd door het stadsdeel Zuideramstel bekent gemaakt dat zij overweegt het badencomplex te gaan verplaatsen, naar een plek verder aan de President Kennedylaan. Bij dit idee is wel een probleem ontstaan met betrekking tot de kap van het zwembad. Nog geen 4 jaar geleden is deze vervangen, kosten hiervan waren ruim € 2.500.000,--.

Strand Blijburg

In de zomer van 2003 werd op IJburg het eerste strand in Amsterdam geopend en kreeg de naam Blijburg. In september 2005 moest het strand plaats maken voor woningbouw, waardoor het strand een nieuwe locatie kreeg. Het zandstrand is 250 meter lang en 40 meter breed. Op 5 mei 2006 opende het strand weer met de bedoeling te blijven tot oktober 2009. Wat er daarna gaat gebeuren is nog niet bekend. Het is mogelijk om op dit kunstmatige strand te zonnen, op een terrasje te zitten en te zwemmen. Natuurlijk is het ook mogelijk om hier lekker te eten. Op dit strand vinden regelmatig festivals plaats en vinden er optredens plaats.

Bredius

Een verwarmd openlucht familiebad aan de Spaarndammerdijk in Amsterdam. Het is een zeer geschikte zwemlocatie voor gezinnen met kinderen. Het ligt in een groene omgeving aan de rand van de Spaarndammerbuurt. Het bad is geopend van begin mei tot begin september 2009. Aan de kantinekar die op het terrein staat kunnen drankjes en snacks worden gehaald.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden