Wat wil je weten over mechanische doping

Knutselen aan je racefiets

De wereld is rot! Sensatie in het peleton! De stroper heeft weer eens een nieuw snufje bedacht om de boswachter te misleiden. Toen ik op het sportjournaal hoorde van mechanische doping werd ik pisnijdig. Maar waarom eigenlijk? Bedrog is bedrog en of dat nu uit potjes komt of uit van onzichtbaar motortje! Dus ergernis is nergens voor nodig: sport zal nooit eerlijk verlopen. Een illusie armer? Nee. Naief tot en met? Ja.

 

Met video

Er circuleert een filmpje waarin wordt uitgelegd hoe de mechaniek in elkaar zit. Wat ik wel jammer vind, is dat de video vaag naar Cancellara verwijst. Hij is dus al meteen verdacht. Zijn bijnaam is dan ook ‘de brommer’ meen ik op TV te hebben gehoord. Is dit toeval of wisten de commentatoren bij wielerwedstrijden al maanden dat er stront aan de knikker is?

Ik ben geen fan van Cancellara (van wie eigenlijk nog wel?) maar zo lang er niets is bewezen, had men dit niet mogen doen. Ik voorzie dan ook dat er processen gaan worden gevoerd tegen iedereen die de video of foto's vertoont… voor laster en eerroof. En nog terecht ook! Iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is, toch?

Hoe werkt het?

Een klein elektromotortje wordt (uiteraard onzichtbaar) ingebouwd in het kader van de fiets (zie pijl). Hierdoor kan de renner zo’n 100 watt harder gaan rijden. Ter info: een ‘uitstekende’ renner haalt een vermogen van 500 watt. Met dit motortje heb je dus 20% voordeel. Dat noemt men dus mechanische doping! Deze keer is de renner dus niet gedrogeerd maar zijn fiets!

Nieuw?

Niet echt: de eerste geruchten waren er al in de Tour 2009!

Wat zegt de UCI?

De UCI is op de hoogte van de geruchten en weet dus van het bestaan van het hulpmiddel. De fietsen worden blijkbaar scherp in de gaten gehouden. Dat de UCI wel degelijk vermoedt dat er gesjoemeld wordt, bewijst het feit dat ze bezig zijn om scanners(!) te ontwikkelen om de verborgen motortjes op te sporen.

Motortje?

Nou ja, het ding blijkt toch zo’n 2 kg te wegen en wordt bediend met een drukknop aan het stuur. Overigens: al jaren vrij te koop en niet moeilijk te monteren! Via een tandwiel krijg je extra aandrijving van de trapas. Volgens het fimpje gaan de trappers vanzelf sneller en sneller ronddraaien zonder dat je daar zelf ook maar iets voor hoeft te doen. Zo maak je dus van een fiets een (geheime) brommer! Dan moet je wettelijk eigenlijk een andere helm dragen en een rijbewijs hebben!

Conclusie

Zitten we met zijn allen uren in spanning voor de buis of staan uren te wachten langs het parcours en we worden besodemieterd en bij de neus genomen dat het niet meer mooi is! Wat we moeten doen? Die TV uit en zelf op de fiets springen! Of gebruik die tijd om eens bij oma op bezoek te gaan in het bejaardentehuis: daar ben je altijd welkom en doe je tenminste nog iets nuttigs met je tijd!