De technologische nieuwigheden van Team Sky

Team Sky innoveert in de wielerwered

team sky

Team Sky wordt aangekondigd als een nieuw Brits superteam. Opgericht in februari 2009 Met BSkyB als hoofdsponsor. Voornaamste missie: binnen nu en vijf jaar ervoor zorgen dat een Brit de Ronde van Frankrijk wint. Ze leggen de lat dus wel heel erg hoog. Opvallend aan deze nieuwkomer is de super technologische begeleiding van het team.

 

Samenstelling van Team Sky

Hoofdsponsor BSkyB is een Brits satelliettelevisienetwerk, goed voor een sponsoring van maar liefst £ 30 miljoen en dat voor een periode van 4 jaar. De algemene manager is Dave Brailsford. Hij wordt bijgestaan door 4 ploegleiders: Scott Sunderland, Marcus Ljungqvist, Sean Yates en de Nederlander Steven de Jong. De renners met naam en faam voor het seizoen 2010 zijn Kurt-Asle Arvesen, Edvald Boasson Hagen (spurter), Juan Antonio Flecha (eendagskoersen en ronderijder, overgestapt van Rabobank) en Bradley Wiggins (klimmer). In totaal bestaat het team uit 26 renners, uit 12 verschillende landen en 8 Britse renners.

Technische specificaties

1. Helmen

Ze dragen Italiaanse KASK Vertigo aërodynamische valhelmen vervaardigd uit het oersterke polycarbonaat, 220 gram, met 24 symmetrisch opgestelde ventillatieopeningen. De perfecte pasvorm kan door elke renner zelf worden ingesteld door een nieuw ‘up’n’down’ systeem bestaande uit een centrale draaiknop die 2 zijdelingse stroken aanstuurt. De binnenkant is dusdanig geconstrueerd dat het contact met het hoofd van de renner maar 30% zodat het draagcomfort optimaal is.

2. Kleding

Kledingsponsor Adidas is meer dan 6 maanden bezig geweest met de kleding. Ze maakten maar liefst 100 verschillende en op maat gemaakte uitrustingen. Per jaar krijgt het team 14.000 kledingstukken en accessoires. Vanaf de zomer 2010 zijn de uitrustingen in de handel te krijgen.

3. Fietsen

Het bekende fietsenmerk Pinarello zorgt de komende 3 jaar voor de super technologische fietsen. Zij leverden in het verleden de fietsen voor Indurain, 5 voudig Tourwinnaar, en Dalgado. Een technisch hoogstandje vormt hun frame, Dogma 60.1 genoemd. Dit asymmetrische frame beoogt de gelijkmatige spreiding van de krachtverdeling over het hele frame. Het resultaat is minder krachtverlies dus een hogere snelheid. Het frame is bovendien vervaardigd uit Torayca-carbon, een materiaal dat omzeggens niet kapot te krijgen is.

4. Het versnellingssysteem

is van Shimano, nog zo’n bekendheid in wielerland. Elektronisch aangedreven met een gegarandeerd schakelcomfort in alle weersomstandigheden.

5. Energiedrank: Gatorade

In 1965 ontwikkelde artsen van de universiteit van Florida Gatorade. In 1985 kwam het vervolg: het Gatorade Sportwetenschappelijk instituut (GSSI), gevestigd in Illinois, gespecialiseerd in sportdrank en hydradatie (vochtregeling) tijdens het sporten. Het instituut beschikt over maar liefst 4 laboratoria en werkt intensief samen met atleten in allerlei sportdisciplines. Gatorade is te verkrijgen in vloeibare en in poedervorm en bestaat uit 3 componenten: elektrolyten (tegen krampen, oververhitting en vermoeidheid), natuurlijke smaakstoffen, carbonhydraten (glucose en fructose) voor een snelle vochtopname.

6. Brillen: Oakley

 
Oakley brillen

Ook zeker geen onbekende in het wielermilieu. Beroemde gebruikers van Oakley sportbrillen zijn LeMond (speciaal ontworpen iconische Eyeshade) en Armstrong (M-frame). De verwisselbare blauwe lenzen zijn in dezelfde kleur ontworpen als de blauwe teamkleur. De renners hebben 2 modellen gekozen: de Oakley Jawbone ® en de Oakley Radar ® sport, beide modellen gekenmerkt door de mogelijkheid om zeer snel de glazen en het neusstuk te wisselen.

7. Gels: CNP

CNP Professional is de nr. 1 in Groot-Brittannië voor wat betreft sportvoeding. Zij ontwikkelde speciaal voor Team Sky een nieuwe energiegel: Pro Energy Max met een colasmaakje op speciaal verzoek van de renners. Deze gel moet zorgen voor een energieboost en mentale alertheid. Hij is verpakt in 45 gram porties in zakjes die makkelijk open te trekken zijn in alle omstandigheden. Er zit cafeïne in, guarana, carbonhydrataten en elektrolyten (zie Gatorade) en vitaminen B. Deze gel is in de handel vanaf maart 2010 en kost £ 1,50.

Conclusie

Het wordt een leuk wielerseizoen met deze nieuwkomer. Hun eerste overwinningen hebben ze al te pakken!

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden