Waar voordelig en sneeuwzeker op shortski

Inleiding

Wat zijn momenteel de meest geschikte én sneeuwzekere shortskigebieden van Frankrijk en Europa? Hoe is het daar gesteld met de hotelaccomodatie en skifaciliteiten en wat zijn er de mogelijkheden om er na de sportieve inspanningen met volle teugen te genieten van een après ski?

Zo vlug mogelijk op de latten

Shortski zit nu al enkele jaren sterk in de lift, en het nakend winterseizoen vormt daar geen uitzondering op, integendeel. Wie van zo een shortski-vakantie tussendoor volop wil genieten, wil ongetwijfeld zo weinig mogelijk tijd verliezen met reizen. Zo vlug mogelijk op de latten is de boodschap, vermits men volgens deze vakantieformule slechts enkele dagen ter beschikking heeft om uitbundig van de winterse sneeuwpret te genieten. Wie op shortski vertrekt, wil ook zonder twijfel naar een sneeuwzeker skigebied met bij voorkeur ook uitstekende hotel-en skifaciliteiten. Het mag dan ook niemand verwonderen dat vooral Frankrijk ook op dit vlak bijzonder hoog scoort. Het is beslist een sneeuwzekere shortski-bestemming met faciliteiten die ongetwijfeld tot de beste van Europa behoren. Naast Frankrijk bezitten ook Italië en Oostenrijk vele troeven om de meest verwende skifan te kunnen bekoren.

Les Trois Vallees: absolute topper

Met bijna zevenhonderd kilometer perfect onderhouden skipistes, is Les Trois Valléés ongetwijfeld een der grootste skigebieden  ter wereld. Ruim tachtig procent van deze skipistes ligt op een hoogte boven de achttienhonderd meter, hetgeen de wintertoeristen ongetwijfeld een grote sneeuwzekerheid biedt. Langs de verschillende pistes staan in totaal zo'n 637 sneeuwkanonnen opgesteld, zodat men hier ook tijdens relatief zachte winters ,nooit om sneeuw verlegen zit. Naast iedere zwarte pistes,  slingert zich hier ook telkens een blauwe,en dat is ongetwijfeld bijzonder aantrekkelijk voor de vele skidebutanten. Val Thorens, Les Munières en Saint-Martin de Belleville zijn de bekendste dorpen uit dit druk bezochte skigebied.

In de Savoie vindt je het skigebied van Courchevel, bekend uit de Ronde van Frankrijk, dat op zijn beurt uit vijf verschillende dorpen bestaat. Zowel de hotel-als de ski-accomodatie behoren in Les Trois Valléés tot het beste wat winters Europa de meest verwende toerist te bieden heeft.

Richtprijs: Voor vier dagen in half pension mag men gemiddeld zo'n 496 euro neertellen, vervoer per skibus inbegrepen. Een skipas kost hier zo'n 150 euro.

Les Portes Du Soleil ook voor durvers

Les Portes Du Soleil moet met zijn 650 kilometer aan skipistes zéker niet onderdoen voor Les Trois Valléés. De verschillende afdalingen zijn hier zelfs met elkaar verbonden, nog een aantrekkelijk voordeel dat ongetwijfeld garant staat voor kilometers lang skiplezier. Les Portes Du Soleil is ook uiterst geschikt voor skifanaten die van avontuur houden. Deze kunnen zich hier volop uitleven met diepsneeuwskiën en heliskiën. Chatel, Avoriaz en Champery maken deel uit van dit skigebied.

Richtprijs: Een midweekverblijf kost hier gemiddeld zo'n 469 euro. Vier dagen shortski met Valentijd in een drie-sterrenhotel kost gemiddeld 369 euro.

Les Deux Alpes: gletsjer op 3600 meter hoogte

In Les Deux Alpes bevindt zich een gletsjer op zo'n hoogte van 3600 meter. Dat betekent meteen ook dat hier sneuwpret een gans seizoen is verzekerd. De pistes dalen hier tot op zo'n 1300 meter. Met zijn 225 kilometer aan skipistes is dit eerder een klein, maar daarom zeker niet minder aantrekkelijk shortski-gebied. Langs zo'n zestig procent van deze skipistes kan men rustig cruisen, maar ook snowboarders en freestylers hebben het hier ook zéker naar hun zin.

Richtprijs: Zo'n 145 euro per persoon voor twee overnachtingen in een driesterrenhotel, skipas inbegrepen.

Paradiski: 425 kilometer afdalingen

Les Arcs, Pelsey-Vallendry en La Plagne (Ronde van Frankrijk) maken deel uit van het skigebied Paradiski dat in totaal 425 kilometer afdalingen omvat. Paradiski is daarenboven drie gletsjers rijk en biedt de skitoerist ongetwijfeld heelwat afwisseling. De hoogste gebieden bevinden zich op drieduizend meter hoogte.

Richtprijs: 349 euro voor een midweek of een weekendverblijf in een drie-sterrenhotel, driedaagse skipas inbegrepen. Drie dagen skiplezier  (twee overnachtingen), busreis en half pension kosten 335 euro.

Krönplatz: duizend kilometer skipistes

Het zonnige Zuid-Tirol ligt in de Italiaanse Dolomieten. Grofven bestaat uit twee delen, nl. Dolomiti Superski met in totaal twaalf skigebieden en Ortler Ski-arena, bestaande uit zestien verschillende regio's. Krönplatz beschikt over duizend kilometer skipistes, waarvan veruit het grootste gedeelte (90%) zich boven de 1500 meter uitstrekken. Eén  van de aantrekkelijkste én modernste skigebieden van deze Dolomieten is ongetwijfeld Krönplatz ,dat 85 kilometer skiplezier ter beschikking stelkt van de skifans.

Richtprijs: Drie dagen in vol pension, mét skipas kosten gemiddeld zo'n 450 euro.

ISCGL: grootste skigebied

De Oostenrijkse deelstaat Tirol is vermaard bij de wintertoeristen. Het telt maar liefst 110 skiregio's, 3500 skipistes  en vijf gletsjers. Bekende bestemmingen zijn hier Ischl en Zillertal met respectievelijk 223 en 400 kilometer afdalingen voor zowel de beginnende skiër als voor de meest geoefende durver.

Richtprijs: Varieert tussen 595 euro voor vier dagen in een viersterren hotel en een vierdaagse skipas, tot 679 euro voor eveneens vier dagen met skipas en busreis.