Hoe milieuvriendelijk en duurzaam genieten van onze sneeuwvakantie

Inleiding

Hoe reizen we met de minste zorgen naar de sneeuw? Kiezen we voor onze verplaatsing naar ons winters vakantieoord voor de eigen wagen of voor de bus, trein of voor het vliegtuig? Hoe milieuvriendelijk én duurzaam genieten van onze sneeuwvakantie? En zéker niet onbelangrijk: welk prijskaartje hangt er aan zo een milieuvriendelijke sneeuwvakantie?

Milieuvriendelijke winterpret

Iedereen heeft vandaag de mond vol over het belang van ons leefmilieu, van ecologie en duurzaamheid. Het wintertoerisme ontsnapt daar evenmin aan, en volgt meer en meer deze milieuvriendelijke trend. Inderdaad, steeds meer en meer wintersportoorden kiezen voor de kwaliteit van het leefmilieu. Ze stellen aan de wintertoeristen dan ook extra eisen. Men doet er alles aan om deze laatsten met volle teugen van de sneeuwpret te laten genieten, maar met liefde en respect voor de natuur. Deze evolutie is alleen maar toe te juichen, maar tegelijk ook pure noodzaak willen we dat onze kinderen en kleinkinderen zich in de toekomst ook nog ongestoord van de besneeuwde berghellingen kunnen laten glijden. 

Auto, trein, autocar of vliegtuig?

Een eerste en voor het leefmilieu beslist geen onbelangrijke keuze, is de manier waarop we de komende weken en maanden naar ons winters vakantieoord trekken. Ruilen we koning auto voor de trein, de autocar of voor het vliegtuig? Op deze manier bereiken we gegarandeerd zonder stress én voldoende uitgerust ons vakantieoord en verkeren we beslist in de geschikte conditie om direct onze latten aan te binden. Een rit met de wagen richting winterse vakantiebestemming is echt niet butgetvriendelijk, zéker niet wanneer we er in ons eentje of met tweeën op uit trekken, wel integendeel. Zo is er niet alleen de dure brandstofprijs, maar tolwegen in Frankrijk en Italië of het autovignet in Oostenrijk en Zwitserland jagen  het prijskaartje al vlug de hoogte in. Daarbij komt nog dat onze auto voor zijn tocht over sneeuw en ijs, extra moet uitgerust worden met sneeuwbanden en sneeuwkettingen, en dan hadden we het niet eens over zijn forse CO-2 uitstoot, zo moordend voor ons leefmilieu. Kiezen voor het vliegtuig, is evenmin goedkoop en milieuvriendelijk. Rekening houdend met de vaststelling dat vliegtuigen veruit het meeste brandstof verbruiken bij hun opstijgen en landen, is de keuze eigenlijk vlug gemaakt. Trekken we de komende weken en maanden op shortski of naar een winterse vakantiebestemming kortbij van bijvoorbeeld minder dan duizend kilometer, dan kiezen we inderdaad bij voorkeur voor trein of autocar. Zo berekende men dat reizen met het vliegtuig maar liefst elf keer schadelijker is voor ons leefmilieu dan reizen met de trein.

Neen aan koning auto

Willen we tijdens onze sneeuwvakantie ons leefmilieu maximaal beschermen, dan moeten we ons vooraf zeker goed informeren en ons daarbij afvragen of we in ons winters vakantieoord onze wagen écht nodig hebben. Kies vanuit milieuvriendelijk oogpunt alvast voor een skioord dat koning auto uit zijn  stadscentrum bant. Dergelijke milieuvriendelijke maatregel komt zeker ook onze eigen gezondheid ten goed, vanwege de lage graad van luchtverontreiniging en is meteen ook kindvriendelijk. Belangrijk hierbij is ook dat dergelijke skioorden een schitterend autobusnet hebben uitgebouwd en over uitstekende liftverbindingen beschikken. Dit laatste is zeker niet onbelangrijk, wanneer we ongestoord van het witte goedje willen genieten.

Rustig genieten

Kiezen voor meer rustige winterse activiteiten, is meestal ook kiezen voor het leefmilieu. Inderdaad, de jongste jaren zitten de meer spectaculaire activiteiten als heliski of scootertochten sterk in de lift zitten. Hun impact op het leefmilieu is echter ontzettend groot. Meer rustige sneeuwactiviteiten zijn daarom niet minder leuk, attractief en ontspannend, wel integendeel.

Laat je ter plekke ook eens rustig verwennen in een van de vele winterse kuuroorden, ga rodelen of maak een idyllische tocht te paard over sneeuw en ijs, of doe eens aan...ijsduiken. Er zijn inderdaad activiteiten genoeg om van je winters tussendoortje rustig en toch met volle teugen te genieten. Beslist even leuk maar heelwat minder milieubelastend.

Kies voor sneeuwzekere bestemmingen

Kies bij voorkeur voor een sneeuwzekere vakantiebestemming. Is dit niet het geval, dan worden sneeuwkanonnen ingezet om het de wintertoeristen toch naar de zin te maken. Bedenk hierbij dat dergelijke sneeuwkanonnen ontzettend veel water en energie vreten. Sneeuwzekere vakantiebestemmingen zijn het Zwitserse Saas-Fee, Ischl en Sölden in Oostenrijk, Val Thorens en Tignes (Frankrijk) en Breuil-Cervinia in Italië. Hier is men van half oktober tot april zéker van sneeuw in overvloed.

Winterpret met...zonne-ernergie

In het skigebied SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental in het Oostenrijkse Tirol, zorgde men de voorbije maanden voor een regelrechte primeur met de installatie van een skilift op... zonne-energie. Inderdaad, de ruim tweehonderd meter lange Sonnenlift is de allereerste skilift ter wereld die volledig functioneert op zonnepanelen. Doordat op die manier de beschikbare energie kan worden opgeslagen, werkt deze lift ook wanneer de zon zich niet laat zien. De Sonnenlift verwerkt maar liefst tot negenhonderd wintersporters per uur, en brengt de skiërs naar de gloednieuwe gondelbaan in Brixen im Thale die op deze manier het dorp Westendorf inlijft. Daardoor groeide dit SkiWelt Wilder Kaiser de voorbije maanden uit tot het grootste én milieuvriendelijkste skigebied van Oostenrijk.