Wat is pre-ski

Fit de bergen in

Van après ski heeft iedereen al wel eens gehoord. Maar meer en meer mensen doen ook aan pre-ski. Elk jaar glijden duizenden skiërs en snowboarders de bergen af. Maar jammer genoeg gebeuren er ook elk jaar meer en meer ongevallen en botsingen. Door een pre-ski voorbereiding train je op voorhand de juiste spieren. Je zal daardoor steviger op je latten staan en maakt minder kans om een blessure op te lopen. Bovendien kan je beter tegen een stootje moest je toch een valpartij maken.

Workout

Start met je workout zeker zes weken voor je op skivakantie vertrekt. Zo kunnen je spiergroepen wennen aan je training. Tijdens het skiën gebruik je immers spieren die je door het jaar niet zo veel nodig hebt. Het intensief gebruik van deze spieren kan dan voor overbelasting of stijfheid zorgen. Met een goede workout op voorhand heb je hier tijdens de vakantie geen last van.

Het vergt natuurlijk een beetje karakter om thuis elke dag te oefenen. Wie dat niet kan doet misschien beter beroep op een professionele begeleiding in een fitness centrum. Wanneer je een abonnement hebt gekocht motiveert dat misschien iets meer om te gaan trainen. Er zijn ook kleine oefeningen die je gewoon door de dag kan uitvoeren. Je kan bv. tijdens het tanden poetsen op één been balanceren om je evenwicht te verbeteren. Ook het rekken of stretchen is iets waar het lichaam aan moet wennen. Oefen dit op voorhand zodat je spieren flexibel worden. Rekoefeningen helpen de spieren ontspannen na een dag skiën en voorkomen blessures en spierpijn. Zorg ook voor een basisconditie zodat je beschikt over een beetje uithouding. Een hele dag op de skipiste (inclusief après ski) vergt veel van je lichaam en is vermoeiend. Met een goede uithouding voorkom je slappe spieren en bijhorende valpartijen.

Oefeningen

Buikspieren

Je onderste en bovenste buikspieren zorgen voor stabiliteit. Doe deze oefening 2 x 20 keer. Ga op je rug liggen en buig je benen. Breng je kin naar de borst en probeer je hielen aan te raken. Ga terug met je bovenlichaam tegen de grond liggen en trek je knieën op naar je borst. Zet langzaam je voeten terug op de grond.

De plank

Samen met je buikspieren is ook je rug essentieel om de stabiliteit te bewaren. Probeer een plank te vormen met je lichaam. Steun op je ellebogen en op je voeten, hou een rechte rug. Doe deze oefening 3 x 30 seconden.

Muurzitten

De skihouding vergt veel energie van de rug-, buik-, en bovenste beenspieren. Je kan deze houding oefenen door met de rug tegen een muur te gaan staan. Plaats je voeten uit elkaar, iets verder dan je heupen. Zak door je benen en maak een hoek van 90° ter hoogte van je knieën en heupen. Hou dit 2 x 30 seconden vol.

Beenlift

Ga op je zij liggen met gestrekte benen. Laat je hoofd steunen op je onderste arm. Beweeg vervolgens je bovenste been op en neer in een hoek van 45°. Voer deze beweging 2 x 10 keer uit per been.

Brug

De achterkant van je benen en je billen sturen je door de sneeuw. Ga op je rug liggen met je voeten plat op de grond. Til je bekken omhoog door buik- en bilspieren op te spannen. Je handen rusten naast het lichaam. De romp moet nu een mooie lijn vormen met je bovenbenen. Hou dit 2 x 30 seconden vol.

Trap

Door de onnatuurlijke houding in je skilaarzen krijgen je kuiten het zwaar te verduren. Je kan ze trainen door op een trapje te gaan staan met gestrekte benen. Steun enkel op de trap met je voorvoet. Je hiel raakt de trap niet. Duw jezelf 2 x 15 keer omhoog. Je kan natuurlijk ook wat extra trappen lopen op het werk of op school in plaats van de lift te nemen.

Snowga

Ontdek ook yoga- en relaxatie oefeningen dit in artikel