Wat is snowga

Wat is snowga?

Snowga is één van de nieuwste trends in de wintersport. Het woord is een samenvoegsel van 'yoga' en 'snow'. Snowga is bedoeld voor yogaliefhebbers die ook houden van skiën of snowboarden. Een sessie sneeuwyoga zou niet alleen veel calorieën verbranden maar geeft je ook een voordeel op de latten. Volgens snowga beoefenaars verbeteren de oefeningen je flexibiliteit en balans. In de USA is snowga al een echte rage, in Europa wordt het stilaan bekend.

Snowga sessie

Een goede snowga sessie duurt 90 minuten. De combinatie van yoga en sneeuw zal je prestaties op de latten verhogen. De sessie bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Een korte introductie over de basisprincipes van yoga, ook beginners kunnen dus gemakkelijk deelnemen en sessie kunnen altijd aangepast worden aan het niveau van de deelnemers.
 • Opwarming met rustige yoga stretch oefeningen en asanas (yoga houdingen).
 • Speciale yoga ademhalingsoefeningen
 • Aanleren van meditatie technieken, deze gebruik je in de skilift zodat je een optimale concentratie krijgt tijdens je afdaling.
 • Oefeningen om je balans, flexibiliteit en kracht te verbeteren
 • Leren hoe je je meditatie gebruikt tijdens het afdalen

Het is belangrijk dat de sessie doorgaat in de vrije natuur, dit zal je geest makkelijker vrij maken. Het is een unieke ervaring volgens deelnemers die je prestatie ook doen vooruitgaan.

Voordelen

 • De yoga oefeningen zorgen ervoor dat je lichaam wakker en ontspannen is, dit verkleint de kans op blessures of spierscheuren.
 • Na de sessie ben je gefocused zodat je minder snel zult vallen of botsingen veroorzaken. Je balans en evenwicht zijn beter.
 • Je zelfvertrouwen op de latten is groter.
 • Je zit vol positieve energie en ervaart meer plezier tijdens het skiën.
 • De aangeleerde yoga technieken kan je ook na je skivakantie nog gebruiken.

Yoga

De snowga oefeningen zijn gebaseerd op de klassieke yoga technieken. Yoga is eigenlijk een wetenschap die al duizenden jaren wordt gebruikt. Yoga is een levenshouding die niet enkel uit een fysiek gedeelte bestaat. Want naast de asana's (houdingen) zijn er nog ademhalingstechnieken (pranayama), meditaties, het zuiveren van de geest (pratyahara) en de leefregels en zelfdiscipline. De yoga oefeningen zien er vaak moeilijk uit maar zijn makkelijk te leren. In het begin is je lichaam nog niet zo soepel en moet je rustig beginnen, binnen de grenzen van je lichaam.

Conclusie

Snowga is de zoveelste fitness rage. Wat dit echter zo bijzonder maakt is de tegenstelling tussen rust en actie. Je maakt je lichaam op een zeer kalme manier klaar om erna de hartslag en spierkracht omhoog te drijven. Je kan het een beetje vergelijken met de concentratie die topsporters voor een wedstrijd toepassen. Als het je veiligheid en vaardigheden op de latten verbetert kan dit een heel goede training zijn. De vraag is alleen of je de nodige rust kan vinden in de drukke, toeristische skigebieden. Ook zijn de oefeningen minder comfortabel met een dik skipak aan. Maar de aangeleerde technieken kan je ook nog nadien gebruiken, en dit is een originele introductie voor wie nog geen yoga geprobeerd heeft.