Tips voor het kopen van een snowboard

Inleiding

Jaarlijks gaan een paar miljoen mensen op wintersport. Echte wintersport fanaten gaan liever op wintersport dan op zomervakantie! Wintersport is de ideale combinatie van lekker in beweging zijn, feesten en relaxen. Wanneer je op wintersport gaat kun je skiën of snowboarden. Vooral onder jonge mensen is snowboarden populair. Je kunt een snowboard huren, maar wanneer je regelmatig op wintersport gaat, kun je ook een snowboard kopen! Een snowboard kopen is geen kwestie van een winkel inlopen en een mooi board uitkiezen. Er komt nog heel wat bij kijken! Waar let je op als je een snowboard gaat kopen?

Tips voor het kopen van een snowboard

Ervaring

Je ervaring speelt een grote rol bij het kopen van een snowboard. Ieder snowboard heeft specifieke eigenschappen zoals zijn lengte, breedte en buigzaamheid. Er zijn bij het snowboarden verschillende stijlen. Wil je bijvoorbeeld graag trucjes doen of houd je meer van snelheid? Wanneer je pas begint met snowboarden wordt aangeraden om eerst een snowboard te huren. Op die manier kun je er achter komen wat je prettig vind boarden en wat je leuk vindt om te doen! De meest voorkomende stijlen zijn:

  • Allmountain. Met een snowboard dat geschikt is voor allmountain kun je alle kanten mee op. Je kunt ermee door diepe sneeuw boarden, maar je kunt er ook mooie trucs mee maken. Dit is een algemeen snowboard. Maar wanneer je je liever op een specifieke stijl wilt richten, dan kun je beter een snowboard kopen dat hier speciaal voor gemaakt is! Een allmountain snowboard heeft een gemiddelde lengte en buigzaamheid.
  • Freestyle. Freestyle houdt in dat je graag trucs en kunsten doet met je snowboard. Je houdt van actie op de piste! Ook als beginner kun je prima een snowboard dat geschikt is voor freestyle kopen. Een freestyle snowboard is kort en flexibel.
  • Freeride. Een freeride snowboard is over het algemeen het meest geschikt voor een gevorderde snowboarder. Freeride houdt in dat je graag met snelheid van bergen afrijdt. Dit kan zowel in de piste als erbuiten. Een freeride snowboard is lang en stijf.

Lengte snowboard

Om optimaal plezier te hebben van je snowboard is de lengte van het snowboard belangrijk. De lengte van je snowboard hangt af van je ervaring, eigen lengte en je gewicht. Beginners worden aangeraden om een snowboard te kopen dat tot aan je kin komt. Een korter snowboard zal snel op je handelingen reageren waardoor je het meeste vat op je snowboard hebt. Een snowboard tot aan je kin wordt ook aangeraden als je graag aan freestyle doet. Iets meer gevorderde snowboarders gaan voor een snowboard die ongeveer op neushoogte komt. Met deze lengte kun je alle kanten op. Er zijn ook snowboarden te koop die langer zijn dan je eigen lengte. Deze zijn voornamelijk geschikt om door te sneeuw te glijden. Met een langer snowboard heb je meer controle als je meer snelheid maakt! Wanneer je een snowboard koopt van een bepaalde maat, dan gaat men er vanuit dat je een gemiddeld gewicht hebt. Ben je lichter dan gemiddeld? Dan kun je beter voor een kleinere snowboard gaan. Zware mensen kunnen beter kiezen voor een langer snowboard. Op die manier heb je het meeste controle!

Breedte snowboard

Ook de breedte is belangrijk bij het kopen van een snowboard. Je staat met je voeten dwars op een snowboard, dus de breedte van het snowboard moet bij je schoenmaat passen. Wanneer je voeten te ver over de rand van je snowboard steken, dan wordt je snelheid en je controle hierdoor belemmerd. Bij een te breed snowboard heb je minder controle omdat je minder goed druk kunt uitoefenen. Je staat met je voeten in de bindingen. De schoenen die je draagt worden ook wel boots genoemd. De maat van je boots bepaalt welke breedte je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld maat 40? Dan geldt een breedte van 260 milimeter. Hierbij geldt dat je aan beide kanten maximaal twee centimeter mag uitsteken.

Stijf of flexibel snowboard

Een flexibel snowboard is vooral geschikt voor mensen die graag trucs doen en voor beginners. Een flexibel snowboard zal snel op je handelingen reageren. Je hoeft geen hoge snelheid te hebben om bochten te kunnen maken. Gevorderden en mensen die liever aan freeride doen kunnen beter kiezen voor een stijver snowboard. Hiermee heb je meer stabiliteit bij hogere snelheden!

Prijs

Er zijn snowboards te koop in allerlei prijsklasses. Dit kan variëren van honderd euro tot 600 euro! Over het algemeen kun je zeggen dat een duurder snowboard van betere kwaliteit is. Bij een duurder snowboard is op alle details gelet, maar dit is voornamelijk voor snowboarders met veel ervaring belangrijk. Wanneer je net begint met snowboarden of redelijk ervaren bent, dan kun je best kiezen voor een snowboard uit de middenklasse. Wil je een goedkoop snowboard? Schaf dan een snowboard aan na het wintersport seizoen. De meeste winkels geven dan flinke kortingen.

Conclusie

Het valt nog niet mee om een snowboard te kopen. Wanneer je regelmatig snowboardt, dan weet je waarschijnlijk precies wat je zoekt in een snowboard. Maar als beginner kan het best lastig zijn. Huur daarom altijd van tevoren verschillende snowboards om te oefenen. Ga je een snowboard aanschaffen? Vraag altijd advies aan een verkoper die er verstand van heeft! Een goed snowboard dat precies bij jouw lengte, gewicht en stijl past kan echt het verschil maken!