Zo kies je gezonde skikleding

Inleiding

Koude en natte voeten en een bezweet lichaam zijn ongetwijfeld de grootste vijanden van de wintersporter. Wil je tijdens je wintersportvakantie zorgeloos genieten dan is de keuze van de juiste, (lees gezonde) skikleding een must. Kleurrijke ski jacks en andere skikleding worden echter meestal met het oog gekozen. En ook al wil het oog wel wat, wanneer je telkens doornat, bezweet en verkleumd van de kou noodgedwongen je hotelkamer moet opzoeken is de skipret er al heel vlug af. Op wat moet je letten tijdens je zoektocht naar aangepaste en gezonde skikleding? Kortom, aan welke eisen moet gezonde skikleding voldoen?

Wind- en waterbestendig

Met het populairder worden van ski- en wintersportvakanties gaat er ook meer en meer aandacht naar onze skikleding. Het gamma skikleding is zo uitgebreid dat iedereen er ongetwijfeld zijn/haar gading zal in vinden. Vroeger schonk men weinig of geen aandacht aan zijn skikleding, maar daar kwam gelukkig verandering in. Om zo weinig mogelijk hinder te ondervinden van vriestemperaturen, sneeuw en ijs is aangepaste skikleding pure noodzaak. Gezonde skikleding is vooral droog en behaaglijk warm, maar zeker ook wind- en waterdicht. Kies steeds voor ademende kleding, schoenen en kousen. Dat zal transpiratie zoveel mogelijk voorkomen en afvoeren.

Kleding in verschillende lagen

De ervaren wintersporter wil méér dan droge en warme kleding. De échte wintersporter verkiest skikleding die is opgebouwd in verschillende lagen. De eerste laag kleding draag je direct op je huid en doet uitsluitend dienst als vochtregelaar. Katoenen skikleding is hier strikt te mijden. Katoen houdt immers vocht vast en droogt dus veel te langzaam. Thermisch ondergoed in merino wol is een uitstekend alternatief voor de vele synthetische materialen die hiervoor gebruikt worden. Boven dit thermisch ondergoed uit merino wol komt een tweede laag kleding, de isolatielaag. De keuze van deze isolatielaag is uitsluitend afhankelijk van de weersomstandigheden. Een doeltreffende isolatielaag is opgebouwd uit twee tussenlagen. Die tweede laag is niet alleen noodzakelijk om je aangenaam warm te houden, maar zeker ook om je transpiratie af te voeren. De bovenste laag kleding is wind- en waterdicht en moet transpiratie doorlaten.

Zweet- en koude voeten voorkomen met kwaliteitssokken  

Niet alleen je kleding is belangrijk. Het plezier van trendy skikleding wordt al vlug teniet gedaan door natte en koude (zweet) voeten. Waar moet je dan op letten bij de keuze van de juiste skisokken? Goede en gezonde sokken houden je voeten in de eerste plaats aangenaam warm en droog. Met goed isolerende skisokken behoren koude voeten definitief tot het verleden. Geschikte skisokken zorgen voor draagcomfort. Ze zitten comfortabel zonder ribbels. Kies voor voldoende lange skisokken, bij voorkeur iets langer dan de schacht van je skischoen. Zo voorkom je vervelende kwetsuren.

Extra tips voor geschikte en gezonde skisokken:

  • Draagcomfort: kies nooit té dikke skisokken. Een comfortabele skisok mag niet te dik zijn. Een goede skisok is dik ter hoogte van je scheenbeen, de hiel en de bovenkant van je voet. Die plaatsen vragen extra bescherming tegen schuren. Op de andere plaatsen is de skisok bij voorkeur dun.
  • Juiste maat: te strakke of te losse skisokken beperken hun draagcomfort en veroorzaken allerlei vervelende schuurwonden.
  • Snowboard sokken: ga nooit snowboarden met skisokken. Kies voor aangepaste snowboardsokken. Tijdens het snowboarden worden je voeten immers anders belast dan bij het skiën. Druk- en beschermplaatsen bevinden zich bij het snowboarden niet op dezelfde plaatsen als bij het skiën.

De juiste skischoen

De keuze van de juiste skischoen is uiteraard erg belangrijk, en vooral afhankelijk van je manier van skiën.

  • Maat: de lengte van de binnenzool uitgedrukt in centimeters. Skischoenen variëren ook in breedte, zodat er voor iedereen aangepaste skischoenen beschikbaar zijn.
  • Type skischoen: je hebt de keuze tussen skischoenen met twee, drie of met vier sluitingen Schoenen met slechts één sluiting (meestal achteraan) zijn niet veilig en dus af te raden. Hoe meer sluitingen hoe preciezer en veiliger je skischoenen. Ervaringrijke skiërs kiezen meestal voor schoenen met vier sluitingen, beginners hebben genoeg aan skischoenen met twee sluitingen.
  • Flexibele skischoenen: hoe hoger deze flex, hoe stijver je skischoen. Goede skiërs verkiezen meestal een stijve schoenen. De flex van een skischoen is niet officieel vastgelegd en verschilt dus van merk tot merk.
  • Binnenschoenen: bepalen in belangrijke mate zowel kwaliteit als pasvorm. De jongste generatie binnenschoenen passen zich aan de vorm van je voeten aan door ze lichtjes te verwarmen. Men noemt dit thermoformable binnenschoenen. 

Conclusie

Aangepaste skikleding kiest men lang niet uitsluitend met het oog. Gezonde skikleding laat je maximaal genieten. Goedkope skikleding doet meer kwaad dan goed, investeer extra in kwaliteit. Verlies bij het kiezen van geschikte skikleding je skisokken en skischoenen zeker niet uit het oog. Die zijn minstens even belangrijk als je kleding zelf.