Pasteurella multocida bij konijnen

Pasteurella multocida ook wel “Snot” genoemd, is één van de meest voorkomende ziektes onder konijn in gevangenschap. Haast elke fokker of mensen die al een poos konijnen houden zijn bekend met deze ziekte.

Snot word veroorzaakt door de bacterie Pasteurella multocida, die vormt zich in de bovenste luchtwegen. Toch zijn er ook nog andere bacteriën die soort gelijke symptomen geven. Maar snot is de meest voorkomende bacterie, en daar richt ik mij bij deze ook op.

Heel veel konijnen dragen de bacterie bij zich maar onder sommige omstandigheden komt het opeens naar boven. Zoals wanneer een konijn stress heeft, een verslechterde afweersysteem heeft, of in aanraking is gekomen met een ander konijn dat de bacterie draagt.

Snot is erg besmettelijk, daarom is het belangrijk dat je het besmette konijn 2 meter bij andere konijnen vandaan houdt, dit omdat snot zich zo ver kan verspreiden als een konijn niest.

Snot kan je herkennen aan waterige oogjes, uitvloeiingen bij de neus, natte voorpootjes, niezen, knorren, piepen bij het ademhalen, zwelling van de oogleden, minder gaan eten en gewichtsverlies. Het is niet altijd nodig dat de ogen nat zijn, ook alleen neus uitvloeiingen kan snot zijn. Niest je konijn gewoon vaak maar zie je geen neusuitvloeiing dan kan het zijn dat je konijn niet goed tegen de bodembedekking kan. Ook het hooi uitschudden kan wel eens helpen tegen het niezen. Kijk ook altijd na of je konijn geen haken op de kiezen heeft, dat wil ook nog wel eens de oorzaak zijn van neusuitvloeiingen.

Als je denkt dat je konijn snot heeft, ga altijd naar de dierenarts. Die kan een kweek maken om te kijken met wat voor bacterie je te maken hebt, zo kan er gericht antibiotica gegeven worden. Meestal duurt de kuur iets van 14-30 dagen, die moet je ook altijd afmaken! Al lijkt het beter te gaan. Toch te lang achter elkaar antibiotica geven is ook niet goed. Antibiotica tast het afweersysteem en de spijsvertering heel erg aan. Dan is een pauze van een week aan te raden om je konijn de tijd te geven even weer op krachten te komen. Maar dan praat ik over 2 maand van antibiotica achter elkaar.

Naast de antibiotica kan je ook nog neusdruppels geven van zoutoplossing om de neus vrij te maken. Stomen kan ook nog wel eens helpen, dat kan met kamille of eucalyptus. Om het afweersysteem te verhogen kan je, je konijn ook nog echinaforce tabletten geven of druppels in het drinkwater doen.

De Pasteurella multocida bacterie kan ook zorgen dat je konijn hersenvliesontsteking, middenoorontsteking, sorehocks, bloedvergiftiging, ontstoken geslachtsdelen, abcessen en longontsteking kan krijgen. Maar dan praten we over een zeer ernstige vorm van deze bacterie. Het kan wel zover komen als je er niks aan laat doen.

Als je er te laat bij bent kan de snot chronisch worden. Je zal dus altijd je konijn met antibiotica moeten behandelen zodra het weer opkomt spelen. Hoe vaak dat is ligt aan het konijn.

Wil je voorkomen dat je konijn snot krijgt kan je de volgende dingen doen:

  • Zet je konijn nooit op de tocht, als je konijn binnen staat dus nooit bij een deur of raam. Staat je konijn buiten zorg dan dat hij beschut staat tegen regen en wind.
  • Geef je konijn veel aandacht, eenzaamheid is erg slecht voor een konijn. Met aandacht geef je, je konijn afleiding, borstel hem bijvoorbeeld een keer dat is ook nog eens goed voor de bloedsomloop.
  • Beweging is ook erg belangrijk, zijn conditie word beter en daardoor word zijn afweersysteem ook opgekrikt.
  • Geef je konijn goede voeding, dus niet dat voer met van die gekleurde dingetjes er in. Dat is meestal gewoon van suiker gemaakt en dus maakt dat je konijn dik. Geef ze gewone konijnen korrel, daar zitten alle voedingsstoffen in wat een konijn nodig heeft. Daarnaast moeten ze ook genoeg groenvoer krijgen, denk daarbij aan; witlof, wortel en andijvie. Vanzelfsprekend natuurlijk onbeperkt hooi en lekker een laag stro om op te knabbelen.
  • Voorkom stress. Omdat de meeste konijnen al de bacterie dragen en naar boven kan komen bij stress is het dus verstandig om stress te voorkomen. Stress kan veroorzaakt worden door; agressieve konijnen, een koppeling met een ander konijn, verhuizing, drukte, enz.