Petfeeder als hulpmiddel bij overgewicht van huisdieren

Inleiding

Wij houden van onze huisdieren, soms zelfs een beetje te veel. Hoe vaak horen we mensen niet zeggen hun huisdier hun kindje is? Het huisdier is een volwaardig gezinslid geworden met alle relationele problemen van dien. Een van de grootste problemen momenteel is het op grote schaal voorkomen van overgewicht bij huisdieren. We verwennen onze dieren omdat ze met ons mee mogen (of moeten?) genieten, waardoor ook zij inmiddels last krijgen van hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Tegelijkertijd worden we, paradoxaal genoeg, soms gedwongen om ons huisdier opnieuw de onderste positie in de gezinsrangorde te laten innemen, vanwege ons drukke leven, ons werk of door tijdgebrek. We willen ons dier met een gerust hart achter kunnen laten, wanneer we aan het werk zijn of een paar dagen weg willen. Niet iedereen heeft dan een netwerk van vrienden of buren om op hun “schatje” te passen. Een automatische voerautomaat, voedersilo oftewel een petfeeder is dan een uitkomst. Denk niet dat dit apparaat alleen geschikt is voor mensen die geen tijd hebben voor hun dier, of die er geen moeite voor willen doen. Het heeft veel meer voordelen.

Veranderd voerpatroon

Onze manier van denken over het voeren van onze dieren is in de afgelopen jaren sterk veranderd. Honden aten vroeger gewoon met de pot mee, katten hoorden voor een groot deel zelf hun kostje bij elkaar te scharrelen door het vangen van ongedierte en in veel van de ons omringende landen is deze zienswijze nog steeds niet veranderd.

In Nederland is deze houding ten opzichte van huisdieren ingrijpend veranderd, mede door de verandering van levensstijl en huisvesting. We wonen kleinbehuisd, dicht op elkaar, in kleine familie-eenheden en in veel gezinnen werken beide partners. We zijn welvarender geworden en kunnen ons beter voedsel voor onze huisdieren veroorloven.

De voederindustrie voor huisdieren heeft hierop ingespeeld en ontwikkelde hoogkwalitatieve producten. Daarnaast is ons eigen eetpatroon veranderd, er wordt minder gekookt en meer fast-food gegeten, dus ook ons huisdier kan niet meer met de pot meeëten. En, nog belangrijker, we hebben het allemaal heel druk gekregen, we werken langer, staan vaak in de file en we moeten goochelen met onze vrije tijd. De tijd die we met elkaar en onze huisdieren doorbrengen moet “kwali-tijd” zijn. Allemaal factoren die mede een rol spelen bij het ontstaan van overgewicht van huisdieren.

Automatische Voersystemen of Petfeeders

Er bestaan inmiddels verschillende typen en soorten voerautomaten of  voedersilo's voor honden, katten en konijnen. Deze apparaten kunnen een bepaalde hoeveelheid diervoeder bevatten, dat via een doseersysteem één of meerdere malen per dag ter beschikking komt van het huisdier. De meeste apparaten werken op batterijen, u kunt ze veelal zelf programmeren en instellen en er zijn zelfs automaten die uw huisdier naar de voederbak roepen.

Ze zijn in eerste instantie ontwikkeld voor eigenaren met wisselende werktijden, drukke agenda's of voor mensen die gewoon een weekendje weg willen zonder zorgen. Maar er zitten ook gezondheids- en gedragsvoordelen aan het gebruik van een voerautomaat.

De voordelen

1. Doseren is beter voor de gezondheid en voorkomt overgewicht: Door het doseringssysteem kunt u uw huisdier op meerder tijdstippen per dag kleine hoeveelheden voor aanbieden. Een belangrijke manier om overgewicht van het begin af aan te voorkomen. Er werd nogal eens uitgegaan van het feit dat een dier self-limiterend eet, dat wil zeggen dat het dier zelf ophoudt met eten wanneer het genoeg heeft. In eerste instantie is dat ook zo, maar er zijn legio redenen waarom dit gedrag in de loop der tijd veranderd, ook bij dieren. Ook is het 1 of 2 maal voer geven per dag heel erg ingeburgerd. Dit heeft meer te maken met gemak of tijdgebrek, dan dat dit het beste is voor het dier. Ook wij eten meerdere malen per dag, afhankelijk van het dalen van ons hongergevoel en onze bloedsuikerspiegel. Voor mensen zowel als voor dieren is inmiddels bekend dat het verdelen van de totale hoeveelheid voedingsstoffen, die per dag nodig zijn, over kleinere porties meerdere malen per dag (5 tot 6) het meest gezond is, zowel voor de stofwisseling als voor het zenuwstelsel. Wanneer een eigenaar de hele dag werkt is deze manier van voedselverstrekking onmogelijk en dan is een voerautomaat of voedersilo een uitkomst.

2. Zekerheid en veiligheid van de juiste toediening op het juiste tijdstip: De automaten zorgen er voor dat de juiste hoeveelheid voedsel op de door u ingeprogrammeerde tijdstippen aan uw dier voorgeschoteld wordt. Dit kan vooral belangrijk zijn bij dieren met bepaalde aandoeningen zoals suikerziekte. Het geeft u een bepaalde vorm van rust en flexibiliteit, wanneer u om bepaalde redenen een keer niet op tijd thuis kunt zijn en uw dier om medische redenen noodgedwongen op vaste tijdstippen moet eten.

3. Medicatie: De voedersilo of voerautomaat kan zelfs gebruikt worden voor het geven van bepaalde medicijnen met het voer. Dit hangt overigens volledig af van welk voer er wordt gegeven, of het medicijn met het voer gemengd kan worden en hoe lang dit goed blijft, of u zeker weet dat uw dier het voer dan ook opeet etc. Vraag eerst om advies bij uw dierenarts, ga nooit zelf mengen.

4. Diëethulp bij overgewicht: Een voedersilo of voerautomaat is een enorm handig hulpmiddel in de strijd tegen overgewicht bij honden of katten. U kunt exact inprogrammeren hoeveel voedsel uw huisdier per dag mag hebben, dat scheelt in ieder geval een aantal keren per dag bakjes wegen, maar ook smokkelen wordt hiermee voorkomen. Het op dieet zetten van een hond of kat kan bijzonder frustrerend zijn, ze komen altijd bij u zeuren of bedelen om voedsel omdat u degene bent die het bakje vult. En tegen de smekende oogjes van hun dier zijn maar weinig mensen bestand. Met een voerautomaat creëert u een bepaalde rust, het dier heeft heel snel door dat het voedsel uit het apparaat komt en niet bij u vandaan, waardoor bedelgedrag zal afnemen en u ’s ochtends niet wakker gejengeld wordt door hongerige huisdieren.

Voorbeelden van voerautomaten en voedersilo's

Onderstaande voerautomaten en voedersilo's zijn online of in de dierenwinkel in Nederland te koop.

  • Automatic Pet Feeder: ca. 79 Euro. Geschikt voor meerdere dieren. Voedersilo voor honden, katten of konijnen. Instelbaar van 1 tot 4 maaltijden per dag, 1/2 tot 5 kopjes instelbaar volume per maaltijd. Voedersilo volume circa 12 liter. Werkt op vier staafbatterijen type D. Met chip om een boodschap van 6 seconden op te nemen om uw huisdier te roepen. Met digitale timer. Garantie 1 jaar.
  • Ronde draaibak Automatic Pet Feeder: ca. 49,50 Euro. Geschikt voor één huisdier. Voedersilo voor honden en katten. Geeft 4 keer eten via de gevulde kwart delen van een cirkel op een door u ingesteld tijdstip. Voedervolume 4 maal 500 milliliter. Werkt op 4 staafbatterijen type C. Met chip om een boodschap van 6 seconden op te nemen om uw huisdier te roepen. Met digitale timer. Garantie 1 jaar.
  • Cat Mate: er bestaan drie Cate Mate automaten, de C10, C20 en C50. De C10 en C20 kunnen respectievelijk 1 dan wel 2 maal per dag voedsel verstrekken en worden om die reden hier niet verder besproken. Cat Mate C50: tussen de 59, 95 en 79,95 Euro. Geschikt voor één huisdier. Voedersilo geschikt voor katten, kittens of kleine honden. Serveert 5 maaltijden op gewenste tijdstippen met een maximale periode van 96 uur. Voedervolume: 5x 300 gram natvoer of 5x 125 gram droogvoer of een combinatie hiervan. Inclusief koelelementen.Werkt op 2 staafbatterijen. Garantie 2 jaar.
  • Petsafe: is ook een automatische voedersilo voor slechts 2 maaltijden voor tussen de 40 en 45 Euro en wordt daarom niet verder besproken.
  • Perfect Petfeeder, Pillar Pet Products: Natuurlijk gaat men in Amerika altijd een stapje verder. Alleen via internet te koop voor een bedrag van maar liefst 499 USDollar, de Rolls Royce onder de voerautomaten. Geschikt voor 2 dieren. Voor honden en katten. Geeft 5 tot 6 maaltijden per dag, werkt op oplaadbare batterijen die 5 tot 7 dagen functioneren. Het apparaat kan een belsignaal afgeven om uw dier te conditioneren. Wordt geleverd met een transformator en een snoer dat geschikt is voor het US electriciteitsnetwerk van 120 Volt. Dit betekent dat u zelf nog een Europese electriciteitskabel moet aanschaffen, dit kost u ongeveer 7 Euro. Bovendien dient u er rekening mee te houden dat u douanekosten moet betalen wanneer u via internet producten buiten Europa bestelt en ontvangt. Er wordt gewerkt aan een Europees distributienetwerk voor dit product.

Links