Welke hypoallergene hondenrassen zijn er

Inleiding

In de afgelopen 20 jaar is het aantal mensen met een allergie in Nederland met honderd procent gestegen. Hoe dat komt is niet helemaal duidelijk, maar inmiddels is 25% van de Nederlanders gevoelig voor allergene stoffen en heeft 1 op de 3 kinderen wel een vorm van allergie.

President Obama zocht een speciaal hondenras vanwege de allergie van zijn dochter en heeft nu een Portugese Waterhond rondlopen op het Witte Huis. Maar er zijn meer hypoallergene hondenrassen.

Het verband tussen huisdieren en allergie

In een langdurig onderzoek bij een grote groep kinderen zijn interessante nieuwe feiten naar voren gekomen. Bij een allergische reactie komen antistoffen vrij in het bloed, en die antistoffen kunnen we meten. Het bleek dat in huishoudens waar tijdens de zwangerschap een huisdier aanwezig was, kinderen bij de geboorte meer antistoffen in het bloed hadden. Of dit ook werkelijk verband houdt met het ontwikkelen van een allergie op latere leeftijd is nog niet bewezen, omdat niet onderzocht is of die antistoffen in het bloed blijven bestaan naarmate het kind ouder wordt. Er is vooralsnog dus geen reden om uw huisdier de deur uit te doen, maar hierbij wel vast een overzicht van hondenrassen die bekend staan als hypoallergene oftewel allergie-vriendelijke rassen.

Hondenallergenen

Mensen kunnen op allerlei manieren in contact komen met allergenen, stoffen die een allergische reactie opwekken. De groep allergenen die het meeste problemen veroorzaakt is de groep van inhalatie-allergenen. De in de lucht dwarrelende allergenen worden ingeademd, komen in contact met de slijmvliezen van de luchtwegen en worden in de bloedbaan opgenomen. Daar binden ze zich aan antistoffen en er ontstaat een allergische reactie. De symptomen kunnen variëren van jeukende of rode ogen, een loopneus, niesbuien, astmatische bronchitis tot echt gevaarlijke aanvallen van benauwdheid.

Hondenallergenen zijn inhalatie-allergenen. Ze zijn heel klein, plakkerig en licht van gewicht en zitten niet in de haren maar voornamelijk in de huidschilfers van de hond, maar ook in het speeksel en de urine. Aangezien alle honden huidschilfers hebben, bestaan niet-allergene rassen dus niet. Daarnaast weten we inmiddels allemaal dat huisstofmijten van huidschilfers leven, dus ook van die van de hond. Ben je gevoelig voor huisstofmijt, dan is een huisdier een extra voedselbank in huis. Verder kunnen andere allergenen zoals pollen, stof en schimmels zich natuurlijk makkelijk in de vacht van uw hond verzamelen.

Het is wel zo dat de combinatie vachtlengte, huidconditie, type van de huid en het haarvernieuwingspatroon of het ruien van invloed zijn hoeveel allergenen de hond verspreidt. Hierop hebben de lijsten van hypo-allergene rassen zich dan ook gebaseerd.

Hypoallergene of allergie-vriendelijke hondenrassen

Zoals reeds gezegd, allergeen-vrije honden bestaan niet, we praten over hypoallergene hondenrassen, rassen die een verminderde allergische reactie teweeg brengen bij mensen die aan allergie lijden.

De hypoallergeniteit heeft 2 redenen:

 1. Niet alle hondenallergenen zijn hetzelfde. Er schijnen ras-specifieke allergenen te bestaan, hetgeen goed nieuws is voor allergie-lijders. Dit betekent dat er nog wat te kiezen over blijft.
 1. Er zijn rassen die minder allergenen aanmaken dan andere. Voorbeelden hiervan zijn de Poedels, Airedaile terriers en Schnauzers. De huid van deze rassen vervelt ongeveer om de 21 dagen. Vergelijk dit met de Cocker Spaniels, de Duitse Herder en de Ierse Setters, waarbij dit iedere 3 tot 4 dagen gebeurd, dan snapt u wel waarom sommige rassen minder ademhalingsproblemen veroorzaken.

U dient er wel rekening mee te houden dat ieder individu anders is en ieder persoon heeft zijn eigen unieke allergische drempel. Dit maakt het lastig om voor de totale groep van allergie-lijders te generaliseren welke rassen hypo-allergeen zijn en welke niet.

Lijst van hypoallergene of allergie-vriendelijke rassen

Wanneer je een beetje doorzoekt, en zeker op de internationale sites, bestaan er meer dan genoeg verschillende lijsten waarop hypoallergene hondenrassen genoemd staan. Hoe langer je zoekt, des te langer wordt ook de lijst. De hondenrassen die op deze lijst staan beschikken over één of meerdere van de volgende eigenschappen: ze zijn òf haarloos, òf ze ruien weinig haar, òf ze verliezen weinig huidschilfers.

Hieronder staan alleen de rassen die in meerdere lijsten tegelijkertijd voorkomen, de grote gemene deler dus. Om er echt zeker van te zijn of het hondenras, dat jij graag zou willen hebben, ook daadwerkelijk hypoallergeen voor jou is, wordt aangeraden om bij de kweker van het ras op bezoek te gaan. Check of de kweker inderdaad alleen dat specifieke ras in zijn kennel heeft zitten, en breng minimaal een half uur door met de honden. Houdt in de gaten hoe je je voelt en of je allergie opspeelt tijdens of na dit bezoek.

 • Poedel
 • Labradoodle (ontstaan uit kruizingen van labrador met poedel)
 • Andere kruizingen met Poedels, maar alleen wanneer de vacht van de poedelkant georven is, zoals bijv. de Schnoodle (schnauzer met poedel)
 • Schnauzer
 • De meeste terriersoorten waaronder de Airedale, de Kerry Blue Terrier, de Soft Coated Wheaten, de Schotse, de Welsh
 • Bichon Frisé en andere honden uit de Bichon groep zoals de Havanezer, het Maltezer Leeuwtje, de Bolognezer, de Coton de Tuléar en het Leeuwhondje
 • Portugese en Spaanse Waterhond
 • Greyhound en Italiaanse Greyhound (windhond)
 • Basenji
 • Bedlington Terrier
 • Chinese Naakthond (Chinese Crested)
 • Chihuahua
 • Mexicaanse Naakthond (Xoloitzcuintle)
 • Amerikaanse Haarloze terrier

Allergie tips

Omdat geen enkele hond allergeenvrij is, hierbij nog wat tips die kunnen helpen om een hondenallergie te beperken.

 • Kies een hond uit bovenstaande lijst, onderzoek of de raseigenschappen passen bij uw levensstijl en ga op bezoek bij een fokker van dit ras om te zien of uw symptomen al dan niet opspelen.
 • Bespreek met de fokker of er een mogelijkheid bestaat om de hond terug te geven wanneer het echt niet mocht blijken te gaan in verband met uw gezondheid.
 • Zorg voor een goede huid- en vachtverzorging, laat dit bij voorkeur buitenshuis doen door iemand die niet allergisch is. Huidschilfers die nog in de vacht zitten gaan door het borstelen juist extra in de rondte vliegen.
 • Afhankelijk van de gevoeligheid van de huid van uw hond kunt u de hond met enige regelmaat een bad geven met speciale hondenshampoo om de diverse allergenen uit het haar te wassen. Overdrijf dit niet, heeft u geen last, laat de hondenhuid dan ook zo veel mogelijk met rust. Vraag om advies bij uw dierenarts of trimsalon.
 • Laat de hond niet op uw slaapkamer of bed slapen.
 • Heeft u last van astma, houd dan uw medicijnen altijd binnen handbereik.

Links

Labradoodle, de hypoallergene wonderhond