Wat zijn decoratieve muurstickers

Wat zijn muurstickers

Een muursticker is een decoratieve sticker of interieursticker waarmee je heel snel en eenvoudig je interieur mee kan opfleuren. Een muursticker wordt meestal aangebracht op een gladde muur, maar er bestaan ook stickers die op een ondergrond van glas, op meubels of op andere oppervlakken worden aangebracht.

Een muursticker kunnen zowel op papier als op polypropyleen gedrukt worden. De materie waarop een sticker geprint is bepaalt mee op welke plaats je hem kan gebruiken. Een sticker die op papier gedrukt is wordt meestal binnen in huis gebruikt en veelal op droge plaatsen. De stickers van polypropyleen kunnen daarentegen in vochtige ruimten gebruikt worden en zijn ook afwasbaar.

Naast de muurstickers bestaat er ook kinderbehang dat ook kan gebruikt worden om kamers te decoreren. Dit moet echter als behang aangebracht worden en kleeft dus niet op zijn eigen. (zie Walltastic kinderbehang)

Welke motieven bestaan er allemaal

Muurstickers bestaan in heel wat vormen, motieven en afmetingen. Populaire motieven zijn vaak bloemen en dieren. Vooral voor kinderen kan je heel wat leuke stickers van dieren vinden. Daarnaast heb je ook motieven van bekende personen zoals Marlyn Monroe, stickers van steden zoals New-York of tekeningen van bekenden artiesten zoals Keith Haring. (zie Nouvelles Images)

Een aparte categorie van stickers zijn de licensed prints. Zo bestaan er muurstickers voor kinderen die afgeleid zijn van populaire tekenfilms of series. Zo heb je stickers van Spiderman, Cars, Nemo, en natuurlijk heel wat stickers van Disney. Ze bestaan in heel wat vormen en afmetingen en zijn ideaal om een kinderkamer of een babykamer mee te decoreren (zie Decofun)

Er bestaan ook heel wat grafische bedrijfjes op de markt die zelf muurstickers ontwerpen en deze in heel wat kleuren aanbieden. Deze worden dan op maat gemaakt en kunnen in quasi gelijk welke afmeting gemaakt worden.

Hoe moet je muurstickers aanbrengen

Alvorens je de stickers aanbrengt is het vaak belangrijk om ze op gelijke temperatuur van de kamer te laten komen. Er wordt aangeraden om stickers 24uur voor je ze aanbrengt in de kamer te leggen waar ze gebruikt zullen worden. Op die manier passen de stickers zich aan de temperatuur van de kamer aan.

Het is belangrijk om het oppervlak waar je de stickers aanbrengt zorgvuldig schoon te maken. Stof en andere fijne deeltjes kunnen er voor zorgen dat je sticker minder goed blijft kleven. Kijk ook na of de ondergrond niet vochtig is.

Daarna kan je de sticker op de gewenste plaats kleven. Plaats hem eerst heel voorzichtig op de muur zonder hard aan te drukken. Op die manier kan je nagaan of hij op de juiste hoogte hangt. Daarna dien je de sticker aan te duwen met een droge doek. Je start best in het midden van een motief en je duwt de sticker aan in een beweging naar de rand van het motief toe.

Het kan gebeuren dat er zich toch lucht ophoopt in één van je stickers. Deze bellen kan je normaal gezien wegkrijgen door met je doek van binnen naar buiten toe te wrijven.