Hoe kan ik fotolijsten professioneel ophangen

Er zijn verschillende mogelijkheden om een fotolijst of een kunstwerk aan de muur op te hangen. Enerzijds kan je werken met een ophangsysteem door enkele rails aan de muur te bevestigen waaraan de lijsten worden opgehangen. Anderzijds kan je gewoon met een nageltje of een schroef werken. (Hoe werkt een ophangsysteem voor schilderijen )

In dit artikel bespreken we vooral de compositie van de lijsten en hoe we deze in een aantal stappen aan de muur kunnen hangen. Een muur met enkele mooi gepresenteerde lijsten brengt een kamer immers tot leven. Maar hoe beginnen we hieraan? Gewoon een nageltje in de muur slaan is meestal niet voldoende. Wat op het eerste zicht dus een eenvoudige opdracht lijkt, is bij nader inzien toch niet vanzelfsprekend.

Een gouden regel

Fotolijsten bestaan in heel wat verschillende stijlen en formaten. Aangezien de ene lijst dus groter is dan de andere zullen we geen symmetrische compositie kunnen maken. Een belangrijke regel die we daarom zullen volgen is dat we het midden van elke kader op gelijke hoogte zullen hangen.

Hierdoor ervaart het menselijk oog dit als een harmonisch geheel. Dat de lijsten bovenaan of onderaan niet gelijk lopen is niet zo belangrijk. Het oog kijkt hier als het ware over heen.

Met deze belangrijke regel in het achterhoofd zullen we nu onze lijsten stap voor stap ophangen.

Welke hoogte kiezen we?

We willen dus het midden van onze lijsten op gelijke hoogte hangen, maar welke is een juiste hoogte? De ooghoogte van een gemiddeld persoon is het meest voor de hand liggend. Op die manier worden de lijsten op een natuurlijke hoogte gepresenteerd en komen ze vanzelf in het gezichtsveld.

Hoe meten we de hoogte af

Wanneer we uitgaan van een gemiddelde ooghoogte 150 à 160cm, dan gaan we deze eerst markeren op onze muur. Gebruik een waterpas om zeker te zijn dat de lijn perfect horizontaal loopt en een potlood zodat je achteraf de markeringen opnieuw gemakkelijk kan verwijderen. Je kunt eventueel met tape werken die je achteraf ook gemakkelijk kan verwijderen.

Welke afstand laten we tussen de lijsten

Tussen de fotolijsten die we ophangen, willen we telkens evenveel ruimte laten. Als algemene regel geldt dat we gelijkaardige werken of foto’s dichter bij elkaar kunnen plaatsen (bijvoorbeeld vakantiefoto’s). Het gaat hier dan vaak om foto's rond hetzelfde thema, of foto's in gelijkaardige lijsten. Schilderijen die bijvoorbeeld compleet van elkaar verschillen, worden verder uit elkaar geplaatst.

Achteraf is het moeilijk om de afstand tussen de werken aan te passen. Daarom probeer je dit best op voorhand eens uit door de lijsten op de grond tegen de muur te plaatsen. Stap dan enkele meters achteruit en ga na of je tevreden bent met de afstand tussen de lijsten.

Hoe bepalen we de exacte hoogte van een lijst

We weten nu goed waar we onze fotolijsten zullen presenteren, alleen dienen we er nu voor te zorgen dat elke lijst effectief op de juiste hoogte komt te hangen.

Elke lijst heeft zo zijn eigen systeem van ophanging (metalen hanger, metalen draad,…) en deze bevindt zich meestal niet in het midden van de lijst maar iets hoger. Om onze lijsten op gelijke hoogte te krijgen gaan we zo te werk:

1) We meten de afstand tussen het midden van de lijst en het ophangsysteem 2) Diezelfde afstand meten we af beginnend aan onze gemarkeerde lijn.

Boven onze lijn hebben we nu verschillende markeringen waar we zullen boren of waar we een nageltje in de muur zullen kloppen. Door de stappen van hierboven te volgen zorgen we ervoor dat het midden van onze lijsten net even hoog komt als het midden van onze vooraf gemarkeerde lijn.

En dan werken we af

Eenmaal we voor alle lijsten een markering geplaatst hebben, kunnen we gaatjes boren om onze schroeven te plaatsen. In een houten muur kan met nagels gewerkt worden en hoef je niet noodzakelijk te boren. Hang daarna je lijsten op en geniet van het resultaat. Wanneer je liever geen gaatjes maakt in je muur, kan je altijd gebruik maken van een ophangsysteem.

Welke soorten behang bestaan er