Wat maakt een interieur modern

Wie gaat verhuizen of gewoon klaar is voor wat anders, heeft de keuze. Kies je voor een interieur waaraan je al gewend bent? Of kies je voor iets nieuws. Wellicht zelfs iets ver uit je comfortzone. Een interieur direct uit de woonmagazines en waarmee je jezelf en je omgeving kan verrassen. Met een paar kleine veranderingen kan je je kamers al een hele andere uitstraling geven. Het gebruik van raamdecoraties kan bijvoorbeeld al een heel groot verschil maken.

Wat maakt een interieur modern

Materialen

Elk jaar komen er nieuwe materialen bij die een interieur een modern karakter geven. Hierbij is er de mogelijkheid materialen te gebruiken die tijdloos zijn. Tijdloos omdat ze al meerdere periodes hebben "overleefd" en niet meer aan een bepaalde tijdsperiode kunnen worden gerelateerd. Een schrootjesplafond was ooit modern. Of de kleine vierkante witte tegeltjes in een douche? En de roze vloerbedekking?

Bij materialen moeten we ook denken aan het gebruik van kunstof of hout voor kozijnen. Wie kiest voor een kunstof neemt voor lief dat een venster een modern karakter krijgt. Daarom wordt dit voor monumentale panden expliciet verboden door de gemeente. Oude grachtenpanden in Utrecht mogen bijvoorbeeld geen dubbel glas of kunstof bevatten en moeten hun originele zo goed als mogelijk behouden.

Kozijnen en raamdecoraties

Om toch een modern kozijn te creëren kan gekozen worden voor een raamdecoratie. Een raamdecoratie aan de binnenkant van het kozijn zorgt er voor dat het kozijn aan buitenkant aan de voorwaarden van de gemeente kan voldoen. Door het spelen met donker & licht kan je de sfeer in de kamer naar eigen wens aanpassen. Hierbij heb je steeds meer keus. Zo heeft een van de specialisten op dit gebied Zonnelux wel meer dan tientallen verschillende raamdecoraties waaruit je kan kiezen. Van rolgordijnen tot houten jaloezieën is er een ruime assortiment waarmee je als consument je eigen persoonlijke sfeer kan creëren.

Een ander belangrijk punt bij het gebruik van materialen is dat ze goed bij elkaar passen en ze worden ingezet in de juiste verhouding. Te aanzijdig gebruik van 1 materiaal maakt de kamer saai. Teveel materialen maken een ruimte weer een kermis. Hetzelfde geldt voor het gebruik van kleuren.

Kleuren

Kleuren en kleurcombinaties spelen een belangrijke rol bij de bepaling of een interieur modern is of ouderwets. Een kleurencombinatie dat nu modern is, is dat automatisch over 10 of 20 jaar niet meer. Dan zijn er weer nieuwe kleurencombinaties. Wie zijn interieur zo lang mogelijk modern wil houden moet hiermee rekening houden. Te aanwezige kleuren zijn een risico. Daarentegen is "wit" weer stuk tijdlozer. Al zijn er ook weer verschillende typen wit die ook weer een verschillende effect kunnen hebben op de ervaring van licht binnen een ruimte.

Inrichting

Naast muren en vloeren is natuurlijk ook nog zoiets als de inrichting. Design meubels kunnen een grote rol spelen bij het moderniseren van een inrichting. Al oogt de gehele ruimte ouderwets, een in het oog springend design meubel kan het geheel een modern karakter geven. Wanneer unieke design meubels ook moeilijk aan een bepaalde tijdperiode koppelen zijn, zal het nu maar ook in de toekomst een moderne uitstraling geven. Hetzelfde geldt voor de producten van het merk B&O. Sommige producten uit de jaren 80 van de vorige eeuw zien er anno 2016 nog steeds nieuw en modern uit. Ook kunst aan de muur kan een inrichting een modern karakter geven. Schilderijen uit 1900 hebben weer een heel andere effect op een ruimte dan een abstract schilderij dat recent is gemaakt.

Het roer om bij een verhuizing

Verschil tussen mannen en vrouwen

Iedereen heeft wel een mening over wat hij of zij mooi of lelijk vindt. Maar een mening over hoe het interieur vernieuwd zou moeten worden is een ander verhaal. Daarbij is ook een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Bij de meeste huishoudens bepaalt de vrouw de inrichting. De man laat het in de praktijk vaak aan de vrouw over. Tot de verhuizing. Dan gaat het om de ratio en de investering voor lange termijn.

Stijl van de woning

Een verhuizing is een uitgelezen mogelijkheid om het interieur te vernieuwen. Soms vraagt het type woning er ook om. Een modern huis laat zich moeilijker vullen met oude meubels en andersom geldt soms hetzelfde. Toch is het mogelijk om ook in oude woningen een modern interieur te hebben. Het is belangrijk consistent te zijn in de inrichting. Zolang er consistentie is, is er ook bij een oude woning veel mogelijk.

Meer ruimte

Een andere voordeel bij een verhuizing kan zijn dat je meer ruimte hebt gekregen om in te richten. Je hebt bijvoorbeeld nieuwe meubels nodig om de ruimte te vullen. Oude meubels blijken versleten of verkleurd te zijn. Misschien hebben ze zelfs de verhuizing niet overleefd. Het biedt een kans om opnieuw naar je inrichting te kijken.

Het juiste moment voor klussen

Ook qua budget kan een verhuizing voordelen bieden. Misschien heb je aan de verkoop van je huis geld verdiend dat je kan vrijspelen voor een nieuw interieur. Ook is een nieuw huis het moment om te klussen. Er zijn maar weinig huishoudens die tijdens het wonen hun woning in een bouwput veranderen. In veruit de meestal gevallen gebeurt dat tijdens de verhuizing.

Conclusie

Er zijn diverse factoren die spelen bij het kiezen voor een modern interieur. Belangrijk hierbij is de afweging tussen de keuze voor bepaalde kleuren, materialen en meubels. Wie kiest voor combinaties die teveel aan een bepaalde periode zijn gebonden, moet rekening houden met het feit dat de moderne inrichting nu over 20 jaar zijn moderne karakter verliest. Wie hiermee van tevoren rekening houdt heeft zekerheid over moderniteit op korte en lange termijn.