Het nut van horren in je huis

Niet elke huisbezitter heeft een hor. Wat zijn horren en waarom zou je ze moeten aanschaffen.

Wat zijn horren

Horren zijn doorschijnende filters van gaas die je voor ramen en deuren kan plaatsen. Dit gaas kan gemaakt worden van verschillende materialen. Zo zijn er horren van metaal, maar ook van kunstof, nylon en textiel.

De belangrijkste functie van een hor is dat je er insecten mee buiten kan houden. De hor bewijst hiermee vooral in de lente en zomer zijn waarde als de temperaturen oplopen, ramen en deuren geopend worden en het insectenseizoen op zijn hoogtepunt is.

Wanneer een deur of raam geopend wordt beschermt de hor een huis tegen kleine indringers van buiten. Zo kan de mug kan door een hor worden tegen gehouden. Muggen zijn vooral 's nachts actief en grijpen elke kans om een huis te betreden op zoek naar vers bloed.

Voor wie zijn slaapkamers 's nachts ondanks de muggen veilig wil laten ventileren is de hor een uitstekende oplossing. Ramen en deuren kunnen veilig opengehouden worden zodat verse koude lucht naar binnen kan stromen.

Wie zijn gebaat bij horren

Horren zijn geschikt voor een ieder die zich wil beschermen tegen diertjes van buitenaf. Bij diertjes kan je denken aan muggen, wespen en vliegen maar ook aan spinnen en nachtvlinders.

Nachtrust

Een hor kan het verschil maken tussen wel of geen nachtrust omdat het muggen buiten de deur kan houden. Wie dichtbij stilstaand water woont kan eigenlijk niet zonder extra bescherming tegen insecten. Stilstaand water staat bekend als kweekvijver voor muggen. Een hor is hier van grotere waarde dan in het centrum van een grote stad.

Nachtelijke ventilatie 

Met een hor kan je je kamers 's nachts ventileren. 

Allergieen

Wie allergisch is voor insectenbeten, doet er ook goed aan horren aan te schaffen. Een groot deel van de dag breng je door in je huis. Wanneer insecten vrij baan hebben en zich verzamelen in je huis is de kans uiteraard groter op een insectenbeet, dan wanneer je huis hermetisch is afgesloten.

Welke type horren

Deurhorren

Deurhorren zijn horren voor deuren. Deze horren fungeren zelf meestal ook als deur (tussendeur) zodat de buitendeur de hele dag open gelaten kan worden.

Raamhorren

Voor de ruimtes in het huis die geen deur naar buiten hebben maar wel geventileerd moeten worden biedt de raamhor een oplossing. Deze fungeert als tussenraam bij open zetten van het raam.

Hooikoorts horren

Naast insecten kunnen horren je ook bescherming bieden tegen pollen en stuifmeel. Hiervoor bestaan speciale fijnmazige producten die fijne deeltjes kunnen tegenhouden. Ook hierbij geldt het voordeel dat je tijdens de zomer je huis wel kan ventileren, zonder dat je last ondervindt van het hooikoortsseizoen. Let wel op het bij het schoonmaken van de hor. Achtergebleven deeltjes kunnen nog steeds irritatie veroorzaken aan huid en luchtwegen.

Op maat gemaakte horren

Niet elke raam of deur heeft dezelfde maat. Een hor dat uit een gewenst materiaal bestaat is daarom niet altijd in het juiste formaat beschikbaar. In die gevallen zijn op maat gemaakte horren relevant. Deze kan je eenvoudig en snel online samenstellen en bestellen. Een juist formaat is belangrijk om slijtage tegen te gaan, maar vanuit esthetisch oogpunt en nut: een te kleine hor maakt geen indruk bij de gewiekste mug.