Hoe werkt een plisse gordijn

Wat is een plissé gordijn?

Een plissé gordijn is een vorm van raambedekking. Het is een rolgordijn dat zich als een harmonica opvouwt als je het optrekt, het wordt ook wel vergeleken met een accordeon. 
Het gordijn is gemaakt van een enkele laag stof. Plissé gordijnen zijn momenteel erg in trek
 

Hoe werkt een plissé gordijn?

Een plissé gordijn kan je optrekken, net als een rolgordijn, met een ketting of een koord. Een ketting is rond, als je aan de ene kant van de ketting trekt laat je het plissé gordijn neer, als je aan de andere kant trekt gaat hij omhoog. Met een koord werkt het bijna soortgelijk; je beweegt het koord iets naar binnen en laat het koord omhoog vieren om het gordijn naar beneden te laten, je trekt aan het koord om het gordijn weer omhoog te halen. Je zet het gordijn op de gewenste stand vast door het koord naar buiten te bewegen en 'vast' te zetten. 
Door het gordijn lopen stevige dunne koordjes, vaak niet zichtbaar omdat ze dezelfde kleur zijn als het gordijn, die aan de onderzijde van het gordijn bevestigd zijn. Als je aan het koord / ketting trekt worden de koordjes omhoog getrokken. 'Overgebleven' koord wikkelt zich om een zogenaamde spindel, een soort buis, die verwerkt zit in de bovenzijde van het plissé gordijn. 
 

Welke soorten plisségordijnen zijn er?

Je hebt plissé gordijnen die je neer kan laten van boven naar beneden (top down), maar ook gordijnen die je van onder tot boven kan bedienen (bottom up). Daardoor kan je een gedeelte van het raam bedienen. Dit is bijvoorbeeld handig als je niet wil dat voorbijganger naar binnen kijken, maar je wilt wel de lichtinval in huis behouden. 
Daarnaast heb je vrijhangende plissé gordijnen, die zijn aan de bovenkant van het kozijn bevestigd. Daarnaast heb je ingespannen plissé gordijnen, dat werkt met een soort rails aan de binnenkant van het raamt waar langs het gordijn loopt. Met behulp van kleine handvatjes op het gordijn kan je het op en neer laten. Dit type plissé gordijn is vooral geschikt voor draai-kiep ramen of voor als je niet wil/kan boren in je kozijnen.
 

Wanneer kies je voor een plissé gordijn?

Een plissé gordijn is uitermate geschikt voor een ruimte waar je de lichtinval wilt behouden, maar wel iets van raambedekking wilt. Zoals bijvoorbeeld een keuken of woonkamer. Daarnaast is het een leuke raambedekking. Als je iets meer verduisterends of isolerends wilt dan zijn er ook plissé gordijnen met een dubbel laag stof. Die worden ook wel duettes genoemd. Of dag-nacht plissé gordijnen, plissegordijnen die bestaan uit meerdere lagen die je afzonderlijk van elkaar kunt bedienen. Een plissé gordijn ziet er sjiek en opgeruimd uit, je hebt geen risico dat de kat of je kind erin gaat hangen en het is allergie vriendelijker dan een gordijn. Bovendien ziet een plissé gordijn er warmer/huiselijker uit dan een luxaflex of jaloezieën. Je kan zelf de stof kiezen, waardoor het perfect aansluit op de inrichting van je huis. Let wel op met kinderen dat als je plissé gordijnen hebt met een koord, dat je het koord goed opbergt, zodat een kind het koord niet om zijn nek kan krijgen. Hiervoor zijn ook speciale bevestigingshaken verkrijgbaar.
 
 

Hoe onderhoud je een plissé gordijn?

Met een zachte borstel kan je stof verwijderen van de plissé gordijnen of met een stofzuiger met een opzetstukje met zachte borstel. Als je gordijnen vettig zijn geworden doordat ze in de keuken hangen kan je ze ook in bad doen met een beetje lauw water. Hangt het gordijn wel volledig uit om het goed te laten drogen. Zit je gordijn in de kreukels, oftewel zijn de vouwen eruit? Trek dan het gordijn helemaal op en laat het een dagje zo hangen.