Wat is een industriele inrichting

De `Industriele stijl` is een inrichtingsstijl die rond de jaren 2000 populair is geworden voor kantoren èn woningen. Kenmerkend voor deze stijl zijn de industriele elementen die het interieur domineren. Hierbij kan je denken aan onafgewerkte en geleefde materialen die de nadruk krijgen.

Wat kom je tegen

Een kale betonnen muur waarin de tijd zijn tanden heeft gezet is een veel geziene vorm van de industriele stijl. Ook het gebruik van materialen die voorkwamen in de fabrieken van de industriele revolutie horen bij deze stijl.

Materialen van vroeger

Pijpleidingen, metalen antiek voorwerpen of gemetselde muurtjes zijn herkenbare elementen van de industriele stijl. Alles wat je vroeger in een fabriek zou kunnen tegenkomen, zou je nu ook zomaar in je huis kunnen gebruiken. Zo zijn pijpleidingen prima te gebruiken om kleding aan op te hangen. Ook scheelt een industriele inrichting ook in de verf kosten. Niet alles hoeft meer egaal te worden afgewerkt. Men mag zien uit welke materialen de ruimte en het pand is opgebouwd.

Weg net verwijzigingen naar deze tijd

Plastic en electronica wordt geschuwd en er is weemoed naar de tijd waarin informatie en sociale media nog geen rol speelde. Bij een industriele inrichting zou je je zelf zo maar kunnen wanen in een eeuw terug. Een tijd waarin men een stuk minder bezig was een perfecte afwerking. Er waren belangrijke dingen te doen.

Loslating perfectie

De populariteit van de industriele inrichting is te herleiden naar het streven naar minimalisme, relativering en het fenoneem dat wel vaker voorkomt in trends, het terugkomen van oude mode.

Rouwe sfeer

De rouwe en kale manier van inrichten zorgt voor een bepaald gevoel en sfeer die heel anders is dan bij inrichtingen waarin alles perfect is afgewerkt. Niet alles hoeft perfect. Er is ruimte voor uniekheid en controle mag losgelaten worden. Je hoeft niet bang meer te zijn dat een muur beschadigt of dat een verf op de vloer achter blijft. Dit is een inrichting waar in geleegd mag worden, net zoals het werken in de industrie ook zijn sporen achterlaat in fabrieken.  Dit kan een prettig gevoel geven om in te werken, maar ook om in te wonen. Niet alles hoeft perfect onder controle gehouden te worden, want prettig is qua en leven en onderhoud.

Opvallen afgewerkte elementen

Een ander kenmerk van een industriele stijl is dat elementen die wel zijn afgewerkt, veel meer opvallen. Een prachtig afgewerkte boekenkast industrieel, krijg meer nadruk wanneer het wordt geplaatst voor een ruige muur. Ook wordt doorgaans gebruik gemaakt van een aantal kleuren. Grijs is meest kenmerkende en refereert naar beton. In combinatie met zwart krijgt de inrichting een zwart-wit sfeer dat refereert naar zwartwit foto's. Oranje en bruine kleuren refereren naar baksteen en het gebruik van hout.