Wat wil je weten over de traplift

Inleiding

Een traplift is een uitkomst voor mensen die (bijna) niet de trap op kunnen lopen. Dit kan bijvoorbeeld door ouderdom of door een medische oorzaak komen. Wanneer je slecht ter been bent, is dit niet gelijk een reden om je huis te verlaten en bijvoorbeeld in een verzorgingshuis te gaan wonen. Met bepaalde aanpassingen kun je namelijk prima in je eigen huis blijven wonen. Een traplift is hier een voorbeeld van. Maar er komt nog heel wat bij kijken als je een traplift wilt laten plaatsen. Wat wil je allemaal weten over de traplift?

Wat is een traplift?

Het principe achter een traplift is eigenlijk heel simpel. Langs of op de trap wordt een soort van rails geplaatst. Op die rails komt een stoel te staan. Wanneer je naar boven of beneden wilt, kun je op deze stoel gaan zitten en zal je langs de rails naar beneden of omhoog worden vervoerd. Een traplift werkt met een elektrische of accu aandrijving. Een trap oplopen is een hele opgave als je slecht ter been bent. Een traplift is de oplossing hiervoor.

Veiligheid staat uiteraard voorop als je een traplift wilt. Zo is de traplift zeer gemakkelijk te bedienen met een knop of schakelaar. Ook zit er over het algemeen een gordel bij de stoel, zodat je jezelf vast kunt maken. Verder ga je met een veilige snelheid de trap op en af. Ook wordt er rekening gehouden met andere inwoners. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de traplift langs de smalste kant van de trap te laten gaan wanneer er een bocht inzit. Ook kan de trapleuning blijven zitten.

Het plaatsen van een traplift

Er zijn verschillende bedrijven die een traplift kunnen plaatsen. In principe is alles mogelijk. Het maakt bijvoorbeeld niet uit of je een rechte trap hebt of een trap met een bocht erin. Het plaatsen van een traplift bij een trap met bocht is wel meer werk en zal ook meer kosten. Maar over het algemeen is een traplift in één dag geplaatst.

Een traplift bestellen doe je niet zomaar. Wanneer je een traplift wilt, laat je dan goed adviseren door een adviseur. Iedere trap, situatie en budget is anders, dus je kunt het beste iemand die er verstand van heeft naar laten kijken. Een aantal punten zijn belangrijk:

  • Hoogte en breedte van de trap
  • Rechte trap of één met een bocht
  • Een traplift voor één verdieping of wil je hem door laten lopen naar een eventuele zolder.
  • Je gewicht (de meeste trapliften kunnen maximaal 125 kilo vervoeren. Wanneer je zwaarder bent, zal er een aangepast model moeten komen)

Maar ook voor jezelf zijn een aantal punten belangrijk bij de aanschaf van een traplift. Je hebt eenvoudige trapliften, maar een luxe versie is ook mogelijk!

  • Bediening van de traplift (knop of schakelaar)
  • De stoel. De meeste stoelen zijn inklapbaar en hebben een voetensteun. Een luxere traplift heeft over het algemeen een comfortabelere stoel. Ook kun je vaak kiezen voor de kleur van de bekleding.
  • De trapliften van nu maken weinig tot geen geluid.

Hoe duur is een traplift?

Een traplift is niet goedkoop. De prijs van een traplift is afhankelijk van je wensen en de trap. Een eenvoudige traplift voor een rechte trap kost gemiddeld 3000 euro. Heb je een trap met een bocht, dan ben je voor een eenvoudige traplift gemiddeld 4000 euro kwijt. Des te meer opties en extra's, des te duurder zal de traplift worden. De goedkoopste traplift klinkt misschien mooi, maar bedenk wel dat je de traplift koopt voor het gemak. Met sommige aanpassingen heb je misschien wel veel meer plezier van je traplift! Kies dus niet altijd voor de goedkoopste traplift, maar bedenk goed wat je wilt en vraag naar de mogelijkheden. Verder is een traplift in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar, zodat je een gedeelte van de aankoopprijs van de belastingdienst kunt terugkrijgen.

Tips

  • Een tweedehands traplift is een stuk voordeliger. Het kan lonen om rond te zoeken naar een tweedehands traplift. Sommige trapliften zijn nog zo goed als nieuw, maar wel een stuk goedkoper dan een nieuwe traplift.
  • Vraag verschillende offertes aan. Er kan onderling aardig wat prijsverschil zijn. Vraag ook naar de levertijd. Sommige bedrijven houden maximaal twee weken aan als levertijd, terwijl het bij andere bedrijven een maand kan duren.

Conclusie

Een traplift is de oplossing voor mensen die moeilijk een trap op en af kunnen lopen. Met een traplift heb je verder geen aanpassingen nodig en kun je gewoon in je eigen huis blijven wonen. Een traplift kopen doe je niet zomaar. Laat je dus van tevoren goed informeren. Wanneer je een traplift wilt aanschaffen, dan zal er altijd eerst een adviseur langskomen om je wensen en mogelijkheden te bespreken. Bedenk van tevoren goed na over wat je wilt en of je hier in de toekomst ook nog tevreden mee zou zijn!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden