Welk materiaal kies je voor je kozijnen

Inleiding

Bij oudere huizen zal je vooral houten kozijnen tegenkomen. Meestal werd dit nog niet van echt sterk materiaal gemaakt, waardoor er houtrot kan ontstaan. Hierdoor kan het tijd worden om je kozijnen te vervangen. Ook als je een nieuw huis koopt, moet je de keuze maken wat voor soort kozijnen je wilt. Je hebt verschillende soorten materialen waarvan de kozijnen gemaakt kunnen worden. Al deze materialen hebben hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Het kan daarom nog best moeilijk zijn om een keuze te maken van welk materiaal je de kozijnen laat maken. Het is toch vaak een hele uitgave, dus het moet wel naar je zin zijn. Van welk materiaal kan je je kozijnen laten maken?

Soorten kozijnen

Kunststof kozijnen

Veel mensen kiezen voor kunststof kozijnen. Vroeger had een kunststof kozijn niet zo'n beste naam. Het zou er te strak uitzien en snel verkleuren, waardoor het er niet meer mooi zou uitzien. Tegenwoordig is de kwaliteit van kunststof kozijnen een stuk beter. Daarom wordt kunststof ook steeds vaker gebruikt. De voordelen van een kunststof kozijnen zijn:

 • Je hebt bijna geen onderhoud aan kunststof kozijnen. Je hoeft ze bijvoorbeeld niet te verven zoals houten kozijnen. Het enige wat je moet doen is zo nu en dan de kozijnen een keer schoonmaken.
 • Lange levensduur (rond de 50 jaar). Kunststof kozijnen gaan erg lang mee. Ze blijven er goed uitzien en ook de kwaliteit blijft goed.
 • Kunststof kozijnen kunnen erg goed tegen weersomstandigheden. De warme zon of juist veel regen hebben eigenlijk geen invloed op de kozijnen.
 • Je hebt kunststof kozijnen is allerlei kleuren. Hierdoor kan je altijd wel een kozijn vinden naar je smaak.
 • Goede isolatie en inbraakwerend.
 • Kunststof kozijnen zijn goedkoper in vergelijking met bijvoorbeld houten kozijnen.

Nadeel van kunststof kozijnen.

 • Zoals hierboven beschreven hebben kunststof kozijnen eigenlijk alleen maar voordelen. Een nadeel kan zijn dat kunststof niet bij je huis past. Je blijft toch altijd zien dat de kozijnen van kunststof zijn. Bij oudere en sfeervolle huizen kunnen kunststof kozijnen niet altijd op hun plek zijn.

Houten kozijnen

Bij oudere huizen zie je eigenlijk vooral houten kozijnen. Deze kunnen van verschillende soorten hout gemaakt worden, namelijk zacht hout en hard hout. Het beste hout voor een kozijn is hardhout. Dit hout is sterk hout, waardoor je het langst van je kozijnen kan genieten. Wat zijn de voordelen van houten kozijnen?

 • Met houten kozijnen breng je het meeste sfeer aan je huis. Een huis heeft een hele andere uitstraling met houten kozijnen, dan bijvoorbeeld een ander soort kozijnen.
 • Houten kozijnen moet je om de zoveel jaar verven. Hierdoor kan je wel makkelijk van kleur veranderen. Je zit niet vast aan één kleur met houten kozijnen.

Nadelen van houten kozijnen

 • Je hebt meer onderhoud aan houten kozijnen dan aan de andere soorten. Zo wordt aangeraden om iedere acht jaar de kozijnen te verven.
 • Hardhouten kozijnen zijn duurder dan bijvoorbeeld kunststof kozijnen. Je kan ook voor relatief goedkopere zachthouten kozijnen gaan, maar deze gaan vaak maar 10 tot 15 jaar mee. Een hardhouten kozijn heeft een levensduur van rond de 30 jaar.
 • Houten kozijnen kunnen kromtrekken, waardoor je raam opeens kan klemmen.

Aluminium kozijnen

Een ander soort materiaal wat voor kozijnen gebruikt kan worden is aluminium. Aluminium kozijnen zijn niet zo populair als bovenstaande materialen, maar toch zie je het steeds vaker. Wat zijn de voordelen van aluminium kozijnen?

 • Je hebt geen onderhoud aan aluminium kozijnen. Het enige wat je af en toe moet doen is deze kozijnen schoonmaken.
 • Aluminium kozijnen zijn sterk waardoor ze kwalitatief goed blijven. Ook blijft de vorm van het kozijn hetzelfde, het zal niet kromtrekken zoals bij houten kozijnen.
 • Je kan alle kanten op met aluminium kozijnen, zo kan je kiezen tussen verschillende kleuren om de juiste uitstraling voor je huis te krijgen.

Nadelen van aluminium kozijnen

 • Een nadeel kan zijn dat je nooit zo'n warme uitstraling krijgt als bij bijvoorbeeld houten kozijnen.
 • Een ander punt waar je op moet letten als je aluminium kozijnen wilt kopen, is de kwaliteit van het materiaal. Je hebt veel verschil in de kwaliteit van het materiaal, maar ook de isolatie waarde kan verschillen.

Conclusie

Wanneer je de verschillende materialen voor kozijnen vergelijkt, dan zal je merken dat er onderling nog wat verschillen zijn. De eigenschappen van kunststof en aluminium kozijnen lijken op elkaar, maar houten kozijnen zijn eigenlijk tegenovergesteld. Houten kozijnen geven het meeste sfeer aan je huis, maar tegenwoordig doen kunststof en aluminium kozijnen maar weinig hiervoor onder. Je hebt deze soorten kozijnen in allerlei kleuren. Het grote voordeel van kunststof en aluminium kozijnen is dat ze weinig onderhoud nodig hebben en lang mee gaan. Om die reden kiezen mensen steeds vaker voor kunststof of aluminium kozijnen. Het is altijd aan te raden om verschillende offertes aan te vragen als je kozijnen wilt plaatsen, er kan onderling veel prijsverschil zijn.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden