Wat wil je weten over kunststof kozijnen

Inleiding

Er zijn verschillende materialen waarvan kozijnen gemaakt kunnen worden. Eén daarvan is polyvinylchloride (PVC), van dit materiaal worden kunststof kozijnen gemaakt. Ouderwetse kunststof kozijnen hebben niet zo'n goede reputatie. Ze zagen er bijvoorbeeld snel lelijk of verkleurd uit. Tegenwoordig zijn kozijnen van kunststof een stuk verbeterd. Sterker nog, er zijn alleen maar voordelen te benoemen wat deze soort kozijnen betreft. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen uit allerlei kleuren en profielen, blijven ze er lang mooi uitzien en zijn ze vergeleken met andere materialen het meest milieuvriendelijk! Je kan voor kunststof kozijnen kiezen als je in een nieuwbouw huis gaat wonen, maar je kan ook je oude kozijnen laten vervangen door kunststof. Wat wil je allemaal weten over kunststof kozijnen?

Wat wil je weten over kunststof kozijnen?

Vroeger waren kozijnen van kunststof niet echt in trek. Je had vaak maar de keus uit enkele kleuren en deze kleur vervaagde ook nog eens snel. Een kunststof kozijn zag er al snel niet meer zo fris uit als in het begin. Ook zagen de kozijnen er vaak strak uit en dat paste niet goed bij de sfeer van een huis. Tegenwoordig heeft dit soort kozijn aardig wat ontwikkelingen doorgemaakt. Zo kan je kiezen uit allerlei kleuren en soorten. Sommige kunststof kozijnen kan je bijna niet onderscheiden van houten kozijnen. Ook de eigenschappen van dit kozijn zijn een pluspunt, zo is het inbraakwerend en goed isolerend. Wat zijn de voordelen en nadelen van kunststof kozijnen?

Voordelen van kunststof kozijnen

 • Keuze uit allerlei kleuren en soorten
 • Lange levensduur (minimaal 50 jaar)
 • Geen onderhoud (een keer schoonmaken op zijn tijd is voldoende)
 • Goed bestand tegen weeromstandigheden zoals zon en regen
 • Inbraakbestand
 • Goed isolerend
 • Geluidswerend
 • Op lange termijn goedkoper dan houten kozijnen
 • Milieu vriendelijk. (Kunststof kozijnen gaan lang mee en zijn makkelijk recyclebaar.)

Nadelen van kunststof kozijnen

 • Kunststof kozijnen kunnen er strakker uitzien dan houten kozijnen. De meeste mensen zijn enthousiast over kunststof kozijnen, maar van sommige mensen is het toch niet echt de smaak.
 • Je zit bij kunststof kozijnen vast aan de kleur. Je hoeft een kunststof kozijn niet te verven waardoor de kleur altijd hetzelfde blijft.

Waar moet je opletten als je kunststof kozijnen wilt aanschaffen?

Het kan nog best moeilijk zijn om kunststof kozijnen aan te schaffen. Je moet je wel bedenken dat het vele jaren meegaat, dus het moet wel helemaal naar je zin zijn. Wanneer je op zoek gaat naar kunststof kozijnen, dan kan je het beste bij een showroom langsgaan. Zo kan je precies de kleuren en stijlen van de kozijnen bekijken en bedenken wat je zelf het mooist vind. Ook zit er verschil in de kwaliteit van het kunststof. Let er op of het kozijn een keurmerk heeft. Een kozijn en de fabrikant waar je het koopt, kan verschillende keurmerken hebben:

 • KOMO (keurmerk van de bouw). Kozijnen met dit keurmerk zijn van goede kwaliteit
 • Veilig wonen. Dit keurmerk geeft de politie af omdat kunststof kozijnen inbraakwerend zijn.
 • VKG (vereniging kunststof elementen). Dit keurmerk zegt meer wat over de zaak waar je de kozijnen koopt. Wanneer deze zaak bij de VKG is aangesloten dan weet je zeker dat de montage goed gebeurd en dat je bij faillissement toch je kozijnen krijgt.

Je kan ook zelf op de kwaliteit van het kunststof letten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat het kozijn minimaal drie rubberdichtingen en drie kamers heeft. Je kan dit bij een zaak navragen, maar je kan ook vragen om een stuk kozijn om na te laten kijken. Met minimaal drie rubberdichtingen en kamers heb je het meeste profijt van je kozijn, zo komt er minder geluid door en is het beter geisoleerd.

Conclusie

Nieuwe kozijnen aanschaffen is een dure zaak. Kozijnen zijn namelijk niet goedkoop. Kunststof kozijnen zijn een goede keuze. Ze zijn misschien kwa aanschaf duurder dan houten kozijnen, maar ze gaan wel een levenlang mee waardoor je er verder geen kosten meer aan hebt. Hoeveel je kwijt bent aan de kozijnen, is afhankelijk van je huis en het aantal kozijnen dat je nodig hebt. Kunststof kozijnen hebben meerdere voordelen, zo heb je er geen onderhoud aan en zijn ze goed isolerend. Een nadeel kan zijn dat het minder sfeer geeft dan een houten kozijn en dat je aan de gekozen kleur vast zit. Kwa kwaliteit kan je nog aardig wat verschillen hebben. Het belangrijkste is om op te letten of het minimaal drie rubberdichtingen en drie kamers heeft. Kozijnen waarbij dat het geval is hebben de beste eigenschappen.

Links

Inbraakwerende ramen en deuren


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden