Wat wil je weten over houten kozijnen

Inleiding

Wanneer je huis toe is aan nieuwe kozijnen, dan heb je de keuze uit verschillende materialen. Je kan bijvoorbeeld kunststof of aluminium kozijnen nemen, maar je kan ook kiezen voor houten kozijnen. Houten kozijnen kan je eigenlijk niet vergelijken met een ander soort. Zo is de uitstraling van een houten kozijn heel anders, het geeft bijvoorbeeld meer sfeer. Maar er zitten ook nadelen aan houten kozijnen. Je hebt meer onderhoud, je moet het hout namelijk bijhouden en om de zoveel jaar verven. Je hebt verschillende soorten hout die je voor je kozijnen kan gebruiken, namelijk hardhout en zachthout. De naam zegt het eigenlijk al een beetje, hardhout is eens stuk steviger en gaat langer mee dan zachthout. Daarentegen is het wel een stuk duurder. Wat wil je allemaal weten over houten kozijnen?

Wat wil je weten over houten kozijnen?

Vroeger waren alle kozijnen van hout, maar in de loop der jaren zijn er steeds nieuwe materialen bijgekomen, zoals kunststof, staal en aluminium. Deze materialen hebben als grote voordeel dat ze een levenlang meegaan en weinig onderhoud nodig hebben. Houten kozijnen zijn overbodig geworden, zou je zeggen. Maar dat gaat niet helemaal op. Het blijkt dat veel mensen toch nog kiezen voor houten kozijnen. Ondanks het extra werk vinden veel mensen deze soort kozijnen gewoon mooier. Ze vinden dat het beter bij hun huis past en dat het meer sfeer uitstraalt. Wat zijn de voordelen en nadelen van houten kozijnen?

Voordelen van houten kozijnen

  • Het ziet er mooi uit
  • Het geeft sfeer aan een huis
  • Afhankelijk van het soort hout hoeven deze kozijnen niet duur te zijn. Zachthouten kozijnen zijn bijvoorbeeld in aanschaf niet duur.
  • Omdat je het om de zoveel jaar moet verven, ben je niet afhankelijk van één kleur

Nadelen van houten kozijnen

  • Ze gaan korter mee dan andere soorten kozijnen. Hardhouten kozijnen gaan rond de 30 jaar mee, terwijl zachthouten kozijnen gemiddeld maar 15 jaar meegaan.
  • Ze hebben meer onderhoud nodig. Houten kozijnen moeten om de zoveel jaar geverfd worden.
  • Door de kortere levensduur en meer onderhoud ben je relatief meer geld kwijt voor houten kozijnen.
  • Hout is bewerkelijk materiaal, zo kunnen de kozijnen bijvoorbeeld kromtrekken.

Waar moet je opletten als je houten kozijnen wilt aanschaffen?

Wanneer je houten kozijnen wilt aanschaffen, dan moet je op een paar punten letten. Het belangrijkste is het soort hout dat voor de kozijnen gebruikt wordt. Je hebt namelijk hardhout, dit is tropisch hout dat heel sterk is. Maar je hebt ook zachthout, bijvoorbeeld vuren. De meeste mensen kiezen voor hardhout omdat dat kwalitatief veel sterker is. Het kan goed tegen de verschillende weersomstandigheden en het heeft een langere levensduur. Je kan van hardhout wel twee keer zo lang genieten als van zachthouten kozijnen. Hiervoor betaal je wel, je bent meer voor hardhouten kozijnen kwijt dan voor zachthouten.

Conclusie

Er zijn heel wat zaken waar je op moet letten als je nieuwe kozijnen wilt. Er moet een keuze gemaakt worden tussen de verschillende materialen. Ieder soort materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Houten kozijnen zien er vaak mooier uit en geven een huis extra sfeer. Maar er zitten ook nadelen aan deze kozijnen. Zo heeft een houten kozijn meer onderhoud nodig. Gemiddeld eens in de acht jaar moeten ze geverfd worden. Ook gaan ze minder lang mee dan een ander soort kozijn. Als laatste moet je opletten van welk soort hout de kozijnen zijn gemaakt. Je hebt namelijk hardhout en zachthout. Hardhout is veel beter van kwaliteit, maar zachthout is een stuk goedkoper.Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden