Hoe vergelijk je openhaardhout

Inleiding

Iedereen wil natuurlijk het beste openhaardhout kopen tegen de laagste prijs. Als echte Nederlanders willen we nooit teveel betalen. Maar er zijn ontzettend veel verschillende aanbieders met ieder zijn eigen prijs. Waar moet je op letten bij het vergelijken van de haardhout prijzen? Lees het artikel goed door, zodat je de prijzen van het openhaardhout goed en eerlijk kunt vergelijken.

Haardhout prijzen vergelijken

Hoeveelheid haardhout

De prijs van haardhout kan sterk verschillen door het verschil in hoeveelheid. Dit klinkt erg logisch, maar sommige webshops willen nog al eens sjoemelen met de hoeveelheden. Zo lijkt het alsof je meer krijgt tegen een lagere prijs. Over het algemeen wordt haardhout verhandeld per kuub. Een kuub is één meter hoog, één meter breed en één meter in de lengte. Bij het vergelijken van de haardhout prijs is het belangrijk dat de hoeveelheden gelijk zijn waarmee je vergelijkt. Daarom is het verstandig om per kuub uit te rekenen hoeveel je betaald. Dit doe je door de prijs van het haardhout te delen door het aantal kuub. Zo krijg je een haardhout prijs per hoeveelheid en kun je dus overzichtelijk zien bij wie de prijs van het openhaardhout het laagst is. 

Soort haardhout

De prijs van het haardhout kan sterk verschillen per houtsoort. Zo is over het algemeen essenhout een stuk duurder dan beukenhout. Als je haardhout prijzen gaat vergelijken moet je er dus wel voor zorgen dat de houtsoorten waarvan je de prijzen vergelijkt gelijk zijn, anders kun je niet tot een goede en eerlijke vergelijking komen. Beukenhout, essenhout, berkenhout, eikenhout en elzenhout zijn de meest voorkomende soorten hout die worden gebruikt als openhaardhout. Ook houtbriketten worden steeds populairder. Dit zijn afvaltstoffen uit de houtindustrie.

Ovengedroogd of natuurlijk gedroogd hout

De prijs van openhaardhout kan verschillen doordat het haardhout op een verschillende manier is gedroogd. De natuurlijk gedroogde methode is over het algemeen iets goedkoper als de ovengedroogde methode. Ovengedroogd haardhout heeft een snellere droogperiode ondergaan, doordat het hout is gedroogd in een soort oven. Natuurlijkgedroogd haardhout heeft de normale droogtijd van hout ondergaan. De droogtijd verschilt per houtsoort en kan oplopen van één jaar tot twee en een half jaar. De kwaliteit van ovengedroogd haardhout is beter dan natuurlijk gedroogd haardhout. Bij het maken van een goede vergelijking is het dus belangrijk om er goed op te letten of het over ovengedroogd haardhout gaat of om natuurlijkgedroogd haardhout.

Bezorgkosten haardhout

 Een erg logisch, maar niet onbelangrijk, punt zijn de bezorgkosten. Sommige webshops of leveranciers rekenen hoge bezorgkosten. Daardoor kan de haardhout prijs bij deze winkels erg laag uitvallen, maar kom je alsnog bedrogen uit. Let er daarom goed op of er nog bezorgkosten boven de prijzen van het haardhout opkomen. De meeste leveranciers leveren het haardhout gratis. Ga hier natuurlijk niet automatisch vanuit, maar check het altijd even.

Conclusie

Bij het vergelijken van de haardhout prijzen moet je rekening houden met:

  • De hoeveelheden
  • Het soort haardhout
  • De wijze waarop het haardhout is gedroogd
  • De bezorgkosten

Haardhout kopen is een grote investering, daarom helpen alle kleine beetjes. Aan de hand van deze handvaten kun je snel tot de vergelijking komen bij wie je het beste en goedkoopste haardhout kunt kopen.