Hoe onze droomkeuken kiezen

Inleiding

In onze keuken brengen we ongetwijfeld het grootste deel van onze tijd door. Onze droomkeuken is er dan ook een voor het leven. De oubollige keuken van grootmoeder, is in niets meer te vergelijken met die van vandaag. De jongste jaren besteden de keukenfabrikanten heel wat aandacht aan het design. Een mooie keuken doet wat, maar is in de eerste plaats practisch én efficiënt. Ergonomie, de juiste indeling en duurzaamheid zijn evenveel belangrijke begrippen, waar we tijdens onze zoektocht zéker rekening moeten mee houden. Maar hoe kiezen we nu onze droomkeuken, en met welke tips en raadgevingen houden we best rekening om zo lang mogelijk van onze nieuwe keuken te genieten?

Draaischijf

Onze keuken is vandaag ongetwijfeld hét hart van onze woning. Ze wordt inderdaad niet alleen bijzonder intensief gebruikt, maar groeide de jongste jaren meer en meer uit tot dé ontmoetingsplaats bij uitstek voor het ganse gezin.

Veilig en gebruiksvriendelijk

Het design van onze toekomstige keuken is zéker niet onbelangrijk, maar hangt hoofdzakelijk af van het interieur van de rest van onze woning. Maar er is zoveel méér dat bij de keuze van onze keuken komt kijken. Die moet ons in de eerste plaats veiligheid én gebruiksgemak bieden. De keuken van onze dromen moet daarenboven stabiel zijn, én een maximum aan opbergruimte etaleren. De snelheid waarmee ze na aankoop kan geïnstalleerd worden, is evenmin onbelangrijk. Eens onze droomkeuken gevonden, willen we er toch zo vlug mogelijk van genieten?

Totaaloplossing doet tijd winnen

De ideale keuken bestaat niet, maar door ons vooraf zo goed mogelijk te informeren, kunnen we deze wel zo dicht mogelijk benaderen. Bij de keuze en de realisatie ervan, kiezen we dan ook bij voorkeur voor een totaaloplossing. Zo moeten we slechts met één team afspraken maken, waardoor alles beter kan georganiseerd worden. Kiezen voor een totaaloplossing, is ongetwijfeld kiezen voor tijdwinst.

Kookeiland

Hoe ziet onze droomkeuken er uiteindelijk uit? Het antwoord op deze vraag, verschilt uiteraard van persoon tot persoon. Kiezen we voor een kookeiland? Welk materiaal kiezen we voor ons werkblad, de voornaamste plaats in de keuken, of stellen we het grootste belang aan de kooktoestellen waarmee we zullen werken? Hoe meer we vooraf nadenken over onze toekomstige keuken, hoe beter we onze keukenadviseur inzage kunnen geven in onze plannen.

Ga voor voldoende bergruimte

Voldoende bergruimte is ongetwijfeld een van de voornaamste eisen die we aan onze keuken stellen. We hebben er dan ook heel wat op te bergen, gaande van potten en pannen, over het bestek en de serviezen tot de kruidenpotjes en de diepvries-en brooddozen. Overweeg daarom de installatie van een opzetkast, die bovenop het werkblad wordt geplaatst.

Duurzame binnenafwerking

Niet alleen het uitzicht en de functionaliteitvan onze keuken zijn belangrijk. De kwaliteit van de binnenafwerking is dat even zeer. Voor deze binnenafwerking kiezen we bij voorkeur voor laminaat in plaats van melanine, en dit zowel voor de kasten als de laden. Laminaat is kras-en slijtvast en, nog belangrijker, uitstekend bestand tegen allerlei scheikundige producten. Een keuken in laminaatafwerking is onverslijtbaar.

Opbergladen met kogellagers

Kies voor opbergladen die, via kogellagers en geleiders, volledig uittrekbaar zijn. Zo kunnen we onze beschikbare plaats maximaal benutten. Het gebruik van kogellagers en geleiders verhoogt ook, de duurzaamheid van onze keuken. Uittrekbare opbergladen zijn heel wat gebruiksvriendelijker dan onderkasten.

Kasten maximaal beschermen

Om onze keukenkasten maximaal te beschermen, geven keukenadviseurs de raad de onderste reeks kasten te voorzien van een sokkel, in plaats van pootjes of voorzetplinten, zéker wanneer het een renovatieproject betreft. Bij oneffenheden in onze keukenvloer, past een sokkel zich moeiteloos aan, terwijl pootjes of plinten voor problemen zorgen. We kiezen bij voorkeur voor een sokkel uit waterbestendig multiplex.

Conclusie

Dé ideale droomkeuken bestaat niet, maar door ons vooraf zo uitgebreid mogelijk te informeren, kunnen we deze erg dicht benaderen. Kies voor een totaalproject én voor duurzame materialen. Dit laatste komt de levensduur beslist ten goede. Dat is belangrijke, want onze (droom)keuken is er, in normale omstandigheden, een voor ons leven.
Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden