Tuingereedschap voor iedere tuin

Tuingereedschap voor iedere tuin

Niet al het tuingereedschap kun je voor alle soorten tuinen gebruiken. Bij een tuincentrum kun je advies vragen over gereedschap om er zo achter te komen wat je het beste kunt kopen, zodat je je tuin zo goed mogelijk kan verzorgen.

Hier zijn wat tips waarop je kan letten als je tuingereedschap koopt.

Grote of kleine tuin?

Waar je als eerst naar moet kijken is de grootte van je tuin. Voor een kleine tuin hoef je geen groot gereedschap te hebben. Een grote grasmaaier op benzine is niet nodig, het is alleen maar lastig. Je kunt gereedschap dat een groot oppervlakte bereikt gebruiken als je een grotere tuin hebt.

Ook is het handig om te bepalen wie het meest in de tuin werkt. De man of de vrouw. Vrouwen hebben lichter gereedschap nodig dan mannen.

Wat heb je allemaal in je tuin staan?

Het is natuurlijk onlogisch om een dure hark te kopen als je tuin bestaat uit een terras en kunstgras. Hoe vaak gebruik je de hark? Eens in de paar jaar? Natuurlijk is het wel verstandig om een stevige hark te kopen als je veel bloembedden of echt gras hebt.

Als je verwacht dat je een gereedschap vaak gaat gebruiken kun je beter een duurdere variant kopen. Het gaat langer mee, en is vaak effectiever in zijn werk.

Een snoeizaag

Als er bomen of struikgewas in je tuin staan is het handig om een snoeizaag te hebben. Het heeft een smal mes waardoor je takken goed kunt bereiken. Als je de zaag naar achteren trekt snijdt het gemakkelijk de tak af.

Er zijn elektrische snoeizagen, waarbij je niet telkens de zaag naar achteren hoeft te trekken. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld last hebt van je rug of schouders.

Onkruid tussen de tegels?

Met de onkruidschraper is het heel eenvoudig om onkruid of mos tussen de tegels weg te halen. Je haalt de schaper een keer langs allebei de kanten van het mos, waardoor het los komt te liggen. Als er veel los mos en onkruid op de grond ligt kun je er met een bezem overheen gaan. Hoe eenvoudig kan het zijn?

Er zijn ook ijzeren bezems met lange stelen te koop in tuincentra, waarbij je minder hoeft te bukken.

Tuinier advies

Er zijn veel boeken die tips geven over hoe je moet tuinieren. Deze kun je in tuincentra e.d. kopen, maar op internet wordt de keuze aan tuinboeken ook al behoorlijk groot. Er zijn erg veel verschillende planten die bijna allemaal net iets anders verzorgd moeten worden, maar de basis die hier te lezen is, is hetzelfde voor veel planten.

Planten water geven

Niet iedere plant heeft evenveel water nodig. Let dus goed op dat je niet te veel water geeft aan je planten. Dit kun je doen door planten die weinig water nodig hebben vooraan te zetten. Iets in die richting. Dit hoef natuurlijk niet, want het is niet altijd even mooi.

Waar poot je de planten?

Zorg ervoor dat de plek waar je een plant wilt poten ruim genoeg is. Hierdoor voorkom je dat planten verkrampt op elkaar staan. Ook is het belangrijk dat je planten veel zonlicht krijgen. In een kleine tuin kan dit moeilijker zijn dan in een ruime tuin. Hark eerst wat compost o.i.d. in de bovenste laag grond, zodat de planten wat beter kunnen groeien.

Veel succes.