In zeven stappen een groen en mosvrij gazon

Een mosvrij gazon

35870.jpegMoss bestaat uit kleine planten die een habitat vormen voor kleine ongewervelde dieren. De meeste mosjes zijn inheems en goedaardig, en een onderdeel van een natuurlijke opvolging van vegetatie. Ze bedekken kale grond en voorkomen erosie van de bodem. Mos doodt je gras niet, maar het kan in je grasveld kruipen als je gras al begonnen is met af te sterven. Om zich van mos te ontdoen, moet je fysieke en mogelijk chemische verwijderingsmethoden gebruiken. In de afgelopen jaren zijn huiseigenaren en tuinlieden meer geïnteresseerd in het onderzoeken van mos door zijn schoonheid en als onderdeel van een inspanning om het gebruik van chemicaliën in het huis te minimaliseren. Een perfect grasperk kan soms mos bevatten, en de wereld zal daardoor niet tot zijn einde komen! Maar als je het mos niet graag in je gras ziet staan, maak je gazon dan mosvrij.

Het artikel is opgesplitst in drie delen

  1. Fysische en chemische mosverwijdering
  2. Mos op een natuurvriendelijke manier verwijderen
  3. Je mosvrij gazon gezonder maken

Deel 1: Fysische en chemische mosverwijdering

1. Insnijding

Verwijder losse mos door insnijding met een aangepaste machine.  Insnijding is het proces om het gras om te roeren om los mos en ander compact organisch materiaal te verwijderen. Als je een klein gazon hebt, kan je dit met de hand doen. Gewoon de tuin grondig rakelen met voldoende kracht om het mos op te tillen. Gebruik daarvoor een rakel. Als je een groter gazon hebt, kan je een speciaal mes op je grasmaaier plaatsen.  Stel de hoogte in, zodat de tanden het oppervlak van de grond kunnen raken, maar als je het te laag instelt, verwijdert je ook je gras. Verwijder het mos over je gehele gazon met deze methode en verwijder het mos die je uit je gras verwijderd hebt. Het is vooral belangrijk om je gazon te rakelen als je een chemisch herbicide toepast om mossen geen kans te geven.

2. Glyfosaat herbicide

Probeer een glyfosaat herbicide. Glyphosaat-gebaseerde herbiciden behoren tot de meest populaire die er momenteel op de markt zijn, maar ze hebben vaak niet altijd de gewenste resultaten wanneer ze voor mos gebruikt worden. Deze chemische stof werkt door geabsorbeerd te worden door de bodembedekking die het dan in de bodem over brengen. De precieze condities die nodig zijn om glyfosaat effectief tegen mos te maken zijn momenteel onbekend, maar voor de beste resultaten, gebruik het herbicide alleen als er geen concurrerende planten zijn dat het herbicide niet door die planten kan geobserbeerd worden. Zoals bij elke herbicide, volg de etiketaanwijzingen zorgvuldig.

3. Ijzersulfaat

Gebruik ijzersulfaat of een ander op basis van sulfaat gebaseerde herbicide. Terwijl deze herbiciden minder vaak gebruikt worden, hebben ze een hogere slaagkans om mos te bestrijden of een mosvrij gazon te bekomen. Ijzer of ferro sulfaat wordt meestal aanbevolen, maar ammoniumsulfaat en kopersulfaatherbiciden zijn ook effectief. Ijzer verzwakt mos, vaak is het in het proces in de kiem gesmoord of maakt het makkelijker om mos manueel te verwijderen. Spuit een mengsel van 5 liter over een oppervlakte van 1000 vierkante meter. Het mengsel zou dan ongeveer 90 ml ijzersulfaat moeten zijn op 20 liter water. Als je kopersulfaat gebruikt, gebruik voor elke 4 liter water tot 60- tot 150 ml en spuit dit mengsel over een oppervlakte van 1000 vierkante meter. Volg altijd de instructies van het etiket zorgvuldig.

4. Moswerende zeep

Overweeg het gebruik van een moswerende zeep. Een cryptocidaal zeepproduct doodt mos door contact. Het chemisch bleekt mos, waardoor het een witte geel kleur krijgt, en moet dun worden aangebracht. Deze zepen vormen geen bedreiging voor trottoirs of andere steen structuren. Voor de beste resultaten, gebruik deze behandeling tijdens een droge periode wanneer mos in zijn zwakste moment staat. Volg de instructies op het etiket zorgvuldig bij het aanbrengen.

Deel 2: Mos op een natuurvriendelijke manier verwijderen

1. Schaduw houdende planten en struiken

Plant schaduw houdende planten en struiken. Gras groeit niet goed in gebieden met zware schaduw, maar helaas doet mos wel. Als je niet kunt controleren hoeveel schaduw je gras krijgt, probeer dan bloemen en andere planten te planten die in schaduwrijke gebieden bloeien om te voorkomen dat mos op die plaats groeit. Planten die schaduw houden zijn onder meer astilbe, brunnera, heuchera, hostas, hellebore, varens, hydrangea hortensia, pulmonaria en tiarella. Er zijn ook andere struiken en bloemen die het goed met schaduw doen. Kijk gewoon naar schaduwrijke planten de volgende keer dat je een tuinwinkel of plantenkwekerij bezoekt.

2. De zon er doorheen laten schijnen

Laat de zon er doorheen schijnen. Mos groeit goed in de schaduw, maar de meeste normale grasvariëteiten doen dit niet. Als je, je grasveld gezonder wilt maken, overweeg dan verwijderbare obstakels uit je tuin te verwijderen, zodat meer natuurlijk zonlicht je gras kan bereiken. Houd stapels hout, bakstenen of andere puin in opslagruimtes zoals je garage of tuinhuisje. Bij het bouwen van een nieuwe schuur, denk aan hoe de positie van de structuur schaduw kan werpen over het gazon. Snoei grote bomen en zware struiken zodat meer licht doorkijkt.

3. Vermijd te veel water aan het gazon

Vermijd te veel water aan het gazon. Moss bloeit in gebieden met zwaar vocht. Als je grasmatje om andere redenen slecht doet en al kwetsbaar is voor mos, zal overmatige watering de komst van mos snel versnellen. In het vroege herfst of de lente vermijdt je vooral om je gazon ’s nachts te bewateren, waarbij de groei van het mos het meest aanhoudend is. Als je gazon natuurlijk vochtig is, probeer het te verbeteren door de gradering van het gazon te veranderen en drainagebuizen te installeren.

4.Geef je gazon genoeg water

Geef je gazon genoeg water om te bloeien. Terwijl te veel vocht de ideale omstandigheden voor mos creëert, kan te weinig vocht je gras verzwakken en je gras ook kwetsbaarder maken voor mos. Wanneer grasperken te droog zijn, wordt het gras bruin en zwak. Het kan te zwak worden om te reageren op regen of ander vocht wanneer het aankomt. Als gevolg daarvan, wanneer het regent, groeit het mos sneller terwijl het gras blijft afsterven.

Deel 3: Je mosvrij gazon gezonder maken

1. Behandel je mosvrij gazon niet te grof

Behandel je mosvrij gazon niet te grof. Terwijl de meeste mensen van hun gras willen genieten, als je het te grof behandelt, wordt het gras bijzonder zwak. Als het gras zelf begint af te sterven, zie je er misschien meer mos in kruipen. Graswonden kunnen optreden wanneer je sport in de tuin, speelt, fietst in je tuin of een hond die aan het graven is in je gazon.

2. Regelmatig je mosvrij gazon luchten

Lucht regelmatig je mosvrij gazon. Na verloop van tijd kan je gazon te compact zijn voor lucht, water en meststof om de wortels van het gras te bereiken. Als gevolg daarvan kan het gras afsterven en mos kan op zijn plaats groeien. Regelmatige beluchting kan dit helpen voorkomen. Huur, leen of koop een core aerator machine om deze job te klaren. Deze machine duwt een set holle tanden in het gazon, waarbij kleine batches grond minder dan 1 cm (2,5 cm) breed worden uitgezaaid. Door het verwijderen van kernen maak je voldoende ruimte in je tuin, zodat de grond zich decomprimeert. Probeer dit minstens een keer voor het begin van het groeiseizoen en een keer voor het einde van het groeiseizoen te doen.

3. Je gazon regelmatig afmaaien

Maai je gazon regelmatig af. Maaien verstoort het gras meer dan beluchting doet. Een goed afgestelde grasmaaier loopt in het gazon, en raakt het grootste deel van het plantenmateriaal dat in de bovenste laag van je gazon groeit, in plaats van in de grond. Aangezien daar mos groeit, kan het helpen om mos te voorkomen.

4. Zaai mager stukken gazon opnieuw in

Zaai mager stukken gazon opnieuw in. Als bepaalde gebieden van je gazon dun met gras bedekt zijn, is het bij zaaien in die gebieden een goede manier om te voorkomen dat mos deze gebieden bedekt en de algehele kwaliteit van uw gazon verbetert. Overweeg het zaaien van je gazon met een schaduwresistente verscheidenheid aan gras. Deze omvatten raspras, fijne fescues, roughstalk bluegrass en bentgrass. Als alternatief kan je ook zoeken naar een voorverpakte mix genaamd graszaad met zonnekleur. Wanneer je nieuw zaad toevoegt, bedek de zaden dan met losse grond of zand en houd het gebied vochtig tot de zaailingen zich vastnestelen.

5. Behandel het gazon met kunstmest

Behandel het gazon met kunstmest. Mos kan ook zijn weg vinden als de grond een slechte vruchtbaarheid heeft. Slechte vruchtbaarheid betekent dat de grond niet in staat is de voedingsstoffen te leveren die nodig zijn voor gras om te bloeien. Regelmatige meststof is de beste manier om deze omstandigheden te verbeteren. Je kan een gazonverzorgingstest of een steekproef van je bodem van het gebied waar mos groeit nemen. Over het algemeen is een goede aanduiding dat lage vruchtbaarheid het probleem van je gazon is als de mos in droge, zonnige gebieden van het gras voorkomt. Gebruik een meststof met een hoge concentratie stikstof en fatsoenlijke hoeveelheden kalium en ijzer. Meststof is het meest nuttig bij gebruik vier keer per jaar: vroege lente, late lente, midden-zomer en vroege herfst.

6. Kalk om de zuurtegraad van je grond te beheersen

Verspreid landbouwkalk. Kalk moet gebruikt worden om de zuurtegraad van je grond te beheersen. Mos groeit vaak wanneer de zure bodem begint te beperken in voedingsstoffen die aan je gras worden geleverd, waardoor ruimte voor mos kan ontstaan. Gebruik een calciumkalk voor de beste resultaten. Test de pH van je grond. Ideale omstandigheden zijn neutraal, variërend van 6,5 tot 7. Als de pH lager is dan 6, is het zuur, en als het boven de 7 is, is het alkalisch. Gebruik alleen kalk om zure bodem te behandelen. Gebruik alleen kalk om zure bodem te behandelen, niet alkalische grond.

Tot slot: Links