Wat kost een hovenier

Een prachtige tuin met mooie paden, veel groen en weelderige bloemen, wie droomt daar nu niet van? Helaas zijn de kosten voor een hovenier of tuinman redelijk hoog. Veel mensen proberen dan maar zelf hun tuin mooi te maken door op een zondagmiddag eens in de tuin te gaan werken. Maar natuurlijk kan niet iedereen op die manier zijn droomtuin verwerven, daar is ook kennis voor nodig. Daarom is het bijna onvermijdelijk om bij een hoveniers- of tuiniersbedrijf te rade te gaan.

Wat kan je van een hovenier verwachten?

Het is moeilijk om een modeltuin te bestellen. Elke tuin is anders en bovendien moet je rekening met jouw persoonlijke voorkeur. Daarom is het belangrijk dat je aan de hovenier uitlegt wat je precies verwacht. Wil jij een pad door je tuin of moet het volledig groen zijn? Wil je veel bomen? Wat voor soort bomen wil je? Dit zijn vragen die je misschien wel kan verwachten. Als je dan zegt "ik wil een kastanjeboom", dan zal de hovenier een plaats voorstellen waar hij hem zal planten. Het hoeveelheid licht is namelijk ook belangrijk! Je ziet; een tuin aanleggen gebeurt niet in een twee drie, er zijn heel wat factoren om over na te denken.

Een hoveniersbedrijf kiezen

Er bestaan zowel in Nederland als in België veel hoveniersbedrijven en tuinmannen. Naast een mooie tuin, is het waarschijnlijk belangrijk dat het hele project van je tuin aanleggen niet te veel kost.

Tuinman

Wanneer je dus enkel een tuinman of iets dergelijks nodig hebt om even te snoeien, moet je misschien is rondvragen in je buurt. Overal zijn er klusjesmannen die wel bereid zijn om je tuin onder handen te nemen of misschien ken je wel een bevriende tuinman? Hoewel zij in het "zwart" werken, zal dit goedkoper zijn dan wanneer je een tuiniersbedrijf laat komen.

Hoveniersbedrijf

Voor gespecialiseerde hulp, zoals het aanleggen van een tuin, is het beter om een gespecialiseerd hoveniersbedrijf of tuiniersbedrijf onder de arm te nemen. Om zeker te weten of het bedrijf gespecialiseerd is in het aanleggen van tuinen, kan je het bedrijf om de nodige certificaten vragen. Maar om een goed hoveniersbedrijf te kiezen, kan je beter even verschillende bedrijven met elkaar vergelijken. Als ik je een goede tip mag geven; je kan via het internet vaak gratis offertes opvragen van tuiniersbedrijven. Op die manier kan je misschien al een eerste selectie maken van tuiniersbedrijven die je tuin willen opknappen.

Wat kost een hovenier per uur?

De gespecialiseerde hoveniers- en tuiniersbedrijven zijn erg duur. De minimale kosten zijn een slordige 30 euro per uur bij zo'n gespecialiseerd tuiniersbedrijf. Dat is erg veel, maar op die manier krijg je wel de garantie dat je kwaliteit krijgt en dat je droomtuin er zal komen. Er is echter ook een goedkopere uitweg: op het internet of in de krant zijn er kleine ondernemers die zich aanbieden om het tegen een veel goedkoper prijsje te doen. Zo zijn er zelfstandigen die zich aanbieden voor bijna de helft van de prijs. Maar deze mensen beschikken vaak niet over de nodige certificaten en zijn daarom ook geen garantie op kwaliteit. Daarom zou ik de goedkopere bedrijven en tuinmannen alleen contacteren voor een niet al te moeilijk werk of als je, via vrienden of familie, weet dat ze goed werk leveren.