Tuinieren in potten

Potplanten, een breed assortiment

Met al die eenjarigen zijn we zo op het balkon beland, waar een aantal eenjarigen in potten en bakken de late lente en de zomer kleur zullen bijzetten. Gelukkig zijn er ook heel wat doorlevende planten die in potten en troggen op het terras of op het balkon gedijen. Zelfs struiken en bijvoorbeeld bamboe nemen voor een aantal jaren genoegen met een grote kuip. En ten slotte zijn er nog de zogenaamde kuipplanten, exoten die buiten geen Belgische kwakkelwinter kunnen overleven, maar die veel mensen toch op hun zonnige balkon of terras willen vertroetelen, al is het maar één zomer lang.

Een pot of  een bloembak is een minituintje

Beschouw een bloembak of een kuip altijd een beetje als een minituintje, maar dan een dat op sommige ogenblikken veel intensieve aandacht verdient. U zuIt vooral vaak voor regennmeester moeten spelen en gereld moeten gieten, zowel bij zonnig als bij regenachtig weer. Maar ook het grondmengsel is van belang, en de bemesting. En u begrijpt ten volle dat grotere potten en bloembakken meer mogelijkheden bieden dan kleine. Eén ding moet een bloembak, trog of pot altijd bezitten: gaten in de bodem waarlangs het water kan afvloeien. Leg een potscherf op de drainagegaten en voorzie een goede drainage. Bovendien zult u zelfs in bloembakken af en toe onkruid moeten wieden. Want het onkruidzaad waait waar het niet rollen kan. Zorg voor een goedgevulde bloembak, bijvoorbeeld met afhangende planten die over de randen naar beneden vloeien en hooggroeiende planten die boven de andere uitsteken.

Het vullen van de bakken

Of het nu om een pot, een bloembak, een trog of een grote kuip gaat, in principe gaat u steeds op dezelfde wijze te werk. Een terracotta pot moet zich eerst met water verzadigen vooraleer u hem beplant. U kunt hem een tijdje in een badje met water zetten. Andere potten, die al eerder gediend hebben, spoelt u intensief uit, om de zoutranden te verwijderen. Daarna brengt u een drainagelaag aan, twee vingers dik, bestaande uit gebroken potscherven, geëxpandeerde kleikorrels, grove steentjes of stukkjes baksteen, stukjes piepschuim of een mengeling van dat alles. Vervolgens vult u de potten voor een groot deel met goede potgrond, dat is potgrond van een goed merk. Voor balkon- en terraspotten neemt u het best potgrond waar klei in zit. Die potgrond is zwaarder, houdt het vocht beter vast en bij droogte krimpt de kluit minder dan bij potgrond die uitsluitend uit turfsubstraten bestaat. Er zijn tegenwoordig speciale producten, bestaande uit gels die het gietwater binden en het stukje bij beetje vrijgeven als de wortels het nodig hebben (Terracottem). U kunt ook bemeste potgrond kopen of een basisbemesting geven van gedroogde koemest. In elk geval zult u na zes weken moeten bijvoeden, bijvoorbeeld met oplosvoeding. Een alternatief zijn 'gecoate' meststoffen, aaneengekitte korrels die hun voedingssstoffen afgeven naargelang de behoefte van de planten. Dan is eindelijk het ogenblik aangebroken waarop u de aangekochte planten  in de pot plant, de afhangers langs de rand. Ook aan de voet van een hoge kuipplant kunt u lage plantjes zetten. Daarna vult u de pot of de bak aan met potgrond. Druk stevig aan en vul de pot niet helemaal, maar zorg voor een gietrand van minstens twee centimeter. In vele tuincentra is Terracotem beschikbaar. Terracottem verbetert het waterhoudend vermogen aanzienlijk.

Winterharde bloembakken en potten

Te veel mensen beplanten hun bloembakken alleen voor de zomerperiode. Niet-winterharde eenjarigen en kuipplanten kunnnen pas na de laatste nachtvorst, in veel streken pas na half mei, in bloembakken en potten worden geplant. Meestal sneuvelen ze bij de eerste vorst in de herfst, ergens in oktober. Zeven maanden lang gaan de bloembakken dan naar een opberghok of een schuurtje. Wanneer u winterharde bloembakken koopt, in eterniet bijvoorbeeld of in hardgebakken terracotta, dan kunt u er winterharde struikjes en planten in zetten en de bloembakken gewoon op het terras laten staan. Machinaal gevormde terracotta is niet winterhard. Wel winterhard en 'ijsberesterk' zijn de potten die uit het Toscaanse dorpje Impruneta komen. Ze zijn weliswaar duurder, maar het kan best dat ze u overleven, zodat de meerprijs op den duur loont, vooral als u van plan bent erg oud te worden.

Conclusie

Bloemen potten en overpotten is een leuke bezigheid. Het leukste hier aan is dat je ook direct of bijna direct resultaat ziet in je werk als ook in je tuin, balkon, ... enz . Zo kan je bijleren en een heel mooi kleurenpalet maken bij je thuis, vrienden. Zelfs in de winter kan je er van doorgenieten.