Mollen vangen

Mollenprobleem

mol

Een mooi gazon vergt nogal wat onderhoud. Daarom is het ook niet leuk als je gazon ontsierd wordt door molshopen. Ik zag in mijn gazon op enkele dagen tientallen molshopen opduiken. Bovendien waren er ook tientallen kleine tunnels zichtbaar wat wees op de aanwezigheid van woelratten. Hoog tijd om actie te ondernemen dus. Ik ging ten rade bij enkele tuinbouwers en vernam dat er vele manieren zijn om de mollen te verjagen.

Voorkomen

Je kan voorkomen dat mollen zich in je tuin vestigen. In mijn geval was dit natuurlijk al te laat maar het is wel nuttige informatie.

Er zijn een aantal sterk geurende planten zoals Keizerskroon of Kruisbladwolfsmelk waar een mol niet van houdt. Aangezien mijn tuin reeds is volgeplant is dit geen optie. Wat je wel kan doen is ecologische mollenbollen kopen. Deze moet je om de 5 meter ingraven in je gazon. Je doet dit langs de volledige rand van je tuin en de mollen zouden erdoor weg blijven. Het is een truk die ik volgend seizoen zeker ga proberen.

Verjagen

De mol verjagen lost het probleem voor jou op maar misschien zit je buurman er dan wel mee. Om mollen te verjagen zijn er ook weer verschillende keuzes.

Geur

Net zoals bij sommige planten en de mottenbollen zijn er nog geuren waar een mol niet van houdt. Ik probeerde met ajuin, knoflook en ammoniak in de mollengang te leggen de mol te verjagen. De mol verlegde weliswaar zijn territorium, maar maximaal enkele meters. Dit was dus geen succes. Iets meer succes had ik door een in stookolie gedrenkt doekje in de mollengang te plaatsen.

Geluid

Ook vervelende geluiden zijn irritant voor mollen, omdat ze een zeer sterk ontwikkeld gehoor hebben. Ik stak enkele flessen zonder bodem in de grond. De bedoeling was dat de mol door het fluitende geluid in de flessenhals niet meer zou opduiken. Blijkbaar had ik last van een hardhorende mol want dit had geen resultaat.

Gif

Met calciumcarbide, in de volksmond ook wel carbuur genoemd, probeerde ik de mol te verjagen. Ik nam enkele stukken carbuur en stak deze in de mollengang. Hierop werd dan heet water gegoten. Het calciumcarbide verdampt dan en zorgt voor een giftige damp die zich verspreidt in het gangenstelsel. Deze rook kan de mol ook vergiftigen of doden. Ik heb nadien een hele tijd geen mol meer gezien. Het effect is wel van korte duur want enkele weken nadien doken de eerste molshopen weer op.

Trillingen

Men verkoopt mollenverjagers die werken met trillingen in de grond. Meestal werken ze op batterijen of zonne-energie. De kleine toestellen werken meestal maar voor enkele vierkante meters. De iets duurdere toestellen kunnen mollen weghouden op een oppervlakte van 1200 vierkante meter. Je kan ze zelfs helemaal in de grond steken zodat je er met de grasmaaier kan overrijden.

 Met een bereik van 1200 vierkante meter in zware grond en 500 vierkante meter in zand- of veengrond. Werkt heel effectief!

Vangen

Een landbouwer vertelde me zijn geheim om een mol te vangen. Hij stond voor dag en dauw op en nam plaats bij de molshopen. Als hij de mol zag graven, meestal gebeurt dit 's morgens heel vroeg, probeert hij stil te naderen en met een schop de mol uit de grond te scheppen. Voor de mol zich terug een weg in de grond kan graven moet je hem wel in een emmer vangen. Ik had geen tijd noch zin om enkele uren de wacht te gaan houden bij een molshoop dus heb dit plan laten varen.

Klemmen

Wat je ook kan doen is een mollenklem plaatsen. Er zijn verschillende modellen op de markt. Sommige modellen vangen de mol levend, andere zijn ontworpen om de mol zo snel mogelijk te doden. De klemmen zijn niet altijd even makkelijk te plaatsen. Bovendien moeten ze in een mollengang gezet worden waar de mol nog passeert. Check regelmatig de klem en verplaats ze indien nodig. Ik heb ze in enkele gangen geplaatst, zonder vangst.

Vergassen

Net zoals bij het gebruik van carbuur kan je de molsgang vullen met een dodelijk gas. Er zijn speciale rookpatronen op basis van zwavelzuur op de markt. Deze zijn ook giftig voor mens en dier. Ze zijn meestal een pak duurder dan een potje calciumcarbide.

Ontploffen

Eén van mijn laatste pogingen was het plaatsen van een ontmoller. Dit systeem garandeert met 100 procent dat je de mol kan doden. De cilinder kan vrij makkelijk geplaatst worden. Er wordt dan een klapper bevestigt die de mol bij het aanraken doet ontploffen. Door de ontploffing zal de mol sterven. Het systeem leverde mij weliswaar een dode mol op, maar met een pakket van 50 euro was dit het duurste systeem. De klappers zijn apart verkrijgbaar.

Conclusie

Er zijn manieren genoeg om een mol te vangen en iedereen zal wel zijn eigen favoriete methode gebruiken. Je kan ook altijd beroep doen op een professionele mollenvanger, maar dan lopen de kosten pas echt hoog op. De meeste trukjes werken ook bij woelratten, al kun je daarvoor beter gifkorrels in de winter strooien.

De producten die beschreven zijn in dit artikel zijn verkrijgbaar in de meeste tuinwinkels, de boerenbond of aveve.