Terrasoverkapping goedkoper dan veranda

Inleiding

We beschouwen onze tuin steeds meer als een verlengstuk van onze woon- en leefruimte. Ons wisselvallige klimaat vormt meestal de voornaamste struikelblok om zo lang mogelijk van de deugddoende buitenlucht te kunnen genieten. Toch bestaan er vele mogelijkheden om het buitenleven te rekken. Steeds meer landgenoten kiezen daarom voor de bouw van een veranda. Dat betekent een flinke investering, waardoor niet iedereen in staat is om zijn woning met een veranda uit te breiden. Een terrasoverkapping is dan een geschikt alternatief. Hoe ga je tewerk bij de realisatie van zo'n terrasoverkapping? Welke mogelijkheden heb je daarbij ter beschikking, en wat zijn de prijzen van een terrasoverkapping?

Terrasoverkapping biedt vele mogelijkheden

Voor wie de investering in een veranda te hoog is, is een terrasoverkapping een geschikt alternatief. Vanwege hun budgetvriendelijk prijskaartje worden terrasoverkappingen steeds populairder. Ze bieden je uiteraard niet zoveel comfort als een veranda, maar met zo'n terrasoverkapping beschik je toch over vele mogelijkheden. Een veranda is een afgesloten ruimte, en dat is wellicht het grootste verschil met een terrasoverkapping. Meestal zijn terrasoverkappingen langs de zijkanten open, maar niettemin bieden ze voldoende bescherming tegen allerlei weersomstandigheden. Vanwege hun stijgende populaiteit, worden nu terrasoverkappingen ontworpen in alle vormen, zodat er voor iedere woning een geschikte terrasoverkapping is te vinden, en dit van terrasoverkappingen in de meest ingewikkelde boogvormen tot bijzonder strakke overkappingen. Een carport en zwembadoverkappingen behoren eveneens tot de vele mogelijkheden.

Kies een dakbedekking in transparante kunststof

Overweeg je de realisatie van een terrasoverkapping, kies dan voor een dakbedekking in een transparante, heldere kunststof. Op die manier heb je geen lichtverlies via ramen en deuren. Met een transparante dakbedekking vergroot zeker ook het ruimtelijk gevoel onder je terrasoverkapping. Vergelijk niet alleen prijzen van overkappingen en dakbedekkingen. De garantieperiode van je dakbedekking is minstens even belangrijk. Het risico op breken of barsten van de platen onder invloed van de grote temperatuurschommelingen, is zeker niet denkbeeldig.

Dakbedekking bestand tegen hoge temperaturen

Is je terras naar het zuiden gericht, dan is je terrasoverkapping, en dan zéker je dakbedekking, onderhevig in grote temperatuurschommelingen. Is dat bij jou het geval, kies dan niet alleen transparante, maar zeker ook voor een warmtewerende dakbedekking. Deze roepen de zonnestralen vroegtijdig een halt toe, waardoor het onder je terrasoverkapping langer aangenaam zal zijn. Omdat in de meerderheid der gevallen terrasoverkappingen langs de zijkant(en) open zijn, zal het onder je terrasoverkapping nooit zo warm onder worden dan onder een veranda. Om zo lang mogelijk onder je terrasoverkapping van de buitenlucht te kunnen genieten, kies je bij voorkeur voor een terrasverwarmer. Dat is geen té grote investering in verhouding tot het verhoogd gebruikscomlfort dat zo'n verwarmer je zal bieden.

Zonnewering voor extra genieten

Om de mogelijkheden van je terrasoverkapping te vergroten, is een combinatie van een transparante dakbedekking met een zonnewering ideaal. Dat stelt je immers in staat te werken op je laptop of een boek te lezen, zelfs bij de hevigste zonnnestralen.

Wat kost een terrasoverkapping?

Bij de realisatie van een terrasoverkapping worden grote prijsverschillen genoteerd. De prijs van een terrasoverkapping hangt van verschillende factoren af. Niet in het minst van de gekozen materialen en van de uiteindelijke afmetingen. Een terrasoverkapping gebouwd met weerbestendige profielen uit aluminium, en een kunststof dakbedekking met een dikte van tien millimeter, kost je gemiddeld zo'n 1200 euro. Een terrasoverkapping uit hoogswaardige materialen, slag- en breukvast, betekent al vlug een investering van minimum 1500 euro.