Met deze bloemen realiseren we onze eigen vlindertuin

Inleiding

We brengen steeds meer tijd door in onze tuin. Niet om te werken, maar om er met volle teugen te genieten van de deugddoende buitenlucht. We aanzien onze tuin dan ook meer en meer als een verlengstuk van onze woon- en leefruimte, en zoeken naar nieuwigheden om hem meer uitstraling te geven. Ooit al aan de realisatie van je eigen milieuvriendelijke vlindertuin gedacht, maar weet je niet hoe hier aan te beginnen? Steeds meer tuinliefhebbers kiezen voor zo een kleurrijke vlindertuin. Hoe pakken we deze tuinkarwei het best aan, en welke bloemen helpen ons om vlinders naar onze toekomstige vlindertuin te lokken?

Zorgen voor aangepaste biotoop

De realisatie van onze milieuvriendelijke vlindertuin is een nieuwe tuintrend die steeds populairder wordt. Hoe realiseren we zo'n vlindervriendelijke tuin? Een vlindertuin bestaat in de eerste plaats uit aangepaste planten, struiken en bloemen. Deze zorgen voor het nodige voedsel voor zowel vlinders als rupsen. Bij de aanleg van onze vlindertuin, moeten we voor een zo groot mogelijke variatie aan vlindervriendelijke beplanting zorgen. Dat zorgt er voor dat onze vlinders zich gemakkelijker kunnen oriënteren.

Vlinders houden van een warm en veilig nest

Voor het uitbouwen van onze vlindertuin, is er veel meer nodig dan deze vlindervriendelijke beplanting. We moeten daarbij zeker ook zorgen voor voldoende warme en veilige schuilplaatsen. Zo beschermen we onze vlinders tegen tegen regen en wind, hun twee grootste vijanden. Vlinders moeten in onze tuin ook veilig kunnen overwinteren.

Vlindertuin aanleggen kan zelfs in klein stadstuintje

De realisatie van een vlindertuin is lang niet uitsluitend het voorrecht van plattelandstuinen. We kunnen onze vlindertuin net zo goed in hartje stad uitbouwen, als hij maar voldoende beschut is en zoveel mogelijk in de zon ligt. Een vlindertuin is ook onderhoudsvriendelijk. Vlinders voelen zich overal thuis, als ze maar over voldoende warme en veilige plaatsjes en voedsel kunnen beschikken.

Planten op zonnige plaats

Omdat onze vlinders van zon en warme houden, zorgen we ervoor dat ook de beplanting in het zonnigste hoekje van onze tuin wordt aangeplant. Een vlinderstruik en een aantal nectarplanten zijn een must voor onze vlindertuin, het zijn immers uitstekende dorstlessers voor onze vlinders en alle insecten die gek zijn op bloemen. Vlinderstruik en nectarplanten bloeien bij voorkeur van maart tot en met september. We zorgen voor een zo groot mogelijke verscheidenheid aan bloemen en planten. Lang niet alle vlinders drinken nectar om hun dorst te lessen. Vele vlinders drinken helemaal niet. Zij bouwden voldoende vetreserves op om zonder nectar verder te kunnen. Nachtverblijven en geschikte overwinteringsplaatsen realiseren we met behulp van afgestorven plantenstengels, muurtjes, oude boomstronken, takken en gedeeltelijk verteerde bladeren.

Vlinders houden van zon en fleurige kleuren

Vlinders zijn kieskeurig . Ze houden van zon en warmte, en hebben een voorkeur voor gele en blauwe bloemen, en worden actief bij warm en zonnig weer. Dagvlinders vliegen pas bij een lichaamstemperatuur van minimum twintig graden. Vlinders zorgen voor extra leven in onze tuin. Ze lokken andere intressante tuinbezoekers als kevers, bijen en vogels.

Dit zijn de lievelingsbloemen van onze vlinders

  • Vlinderstruik: De vlinderstruik is, wat dacht je, dé absolute lievelingsplant van onze vlinders. Deze vlinderstruik is er in alle formaten, van een halve meter tot maar liefst vier meter. Vlinders hebben een voorkeur voor vlinderstruiken met paarse bloemen.
  • Lavendel: Lavendel is onmisbaar voor vlinders, en dus een must in iedere vlindertuin.
  • IJzerhard: Is samen met de vlinderstruik de lievelingsplant van onze vlinders. IJzerhard bloeit van juli tot de eerste nachtvorst.
  • Herfstaster: Samen met de fijnstraal, zijn dit de struiken die laat in het seizoen massaal door vlinders worden bezocht.
  • Wilde Marjolein of origano: Wordt bij ons vooral als keukenkruid gebruikt. Naast vlinders trekt dit kruid ook veel bijen aan.
  • Salvia: Deze zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Vlinders hebben een voorkeur voor de paarse variant.
  • Rode zonnehoed: Deze rode zonnehoed is in homeopatische kringen bekend als echinacea, dat onze weerstand verhoogt. Deze opvallende purperrode bloemen met oranje hartje zijn vooral in juni-september de absolute trekpleister voor onze vlinders.
  • De meest voorkomende vlindersoorten in onze tuinen zijn de koolwitjes, de koninginnepage, de blauwtjes, de atalanta, de dagpauwoog, de kleine vos en de citroenvlinder.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden