5 Stappen voor een perfecte Koi vijver

Stap 1. Het opzetten van de perfecte vijver.

Een perfecte Koi vijver begint met de vijver zelf. Je moet een vijver creëren die er niet alleen prachtig uitziet, maar waar ook de Koi goed in kan (over)leven. De juiste plaats, de afmeting en het type vijver is van essentieel belang bij de bouw van de vijver.

Voor de grote van de vijver geldt, hoe groter hoe beter. Koi heeft de gewoonte om zeer snel te groeien, dus je moet met de grote van de vijver rekening houden met hoeveel Koi je er in wilt laten rond zwemmen.

Tenzij je beschikt over veel kennis m.b.t. het houden van Koi en het bouwen van vijvers, kan het een goed idee zijn om de vijver te laten bouwen door een professional. Hoewel sommige mensen denken dat het zelf bouwen van een vijver je veel geld kan besparen, kan dat zelfs zo zijn dat wanneer de vijver de eerste keer niet goed gebouwd wordt, het je zelfs veel geld kan kosten om alle problemen weer op te lossen, zelfs meer dan dat je het door een professional zou laten doen. Maar niet alleen dat, als de vijver niet goed is opgezet kan het zelfs zo zijn dat je problemen krijgt met jou Koi en deze zelfs kunnen sterven.

Wanneer je een professional inhuurt kan deze rekening houden met jou wensen en hun kennis aanwenden als het er op aankomt om een besluit te nemen. Echter kun je hun er niet op aanspreken als de vijver te klein is, of op de verkeerde plaats ligt.

Stap 2 Het houden van Koi

Kennis is macht als het gaat om Koi houden. Het is belangrijk dat je zo veel mogelijk probeert te leren over deze hobby voordat je er aan begint.

Het is van belang om goede informatie te verzamelen uit verschillende bronnen, Mensen als jou Koi dealer en je vijverbouwer hebben beperkte kennis, maar weten in branche wel zeer veel. Maar onthoud wel dat ze proberen om jou producten te verkopen, dus haal je kennis ook ergens anders.

Stap 3 Het uitkiezen van de Koi

Zodra je de perfecte leefomgeving voor de Koi hebt gecreëerd kun je beginnen met het uitzoeken en kopen van de vissen. Het belangrijkste om te onthouden is om nooit te veel Koi te kopen, omdat ze nogal snel groot kunnen worden en overpopulatie zal in de toekomst leiden tot ernstige problemen.

Stap 4 Voorkomen van Koi vijver problemen.

Je kunt bepaalde Koi vijver problemen voorkomen door de volgende eenvoudige stappen te nemen.

Doe altijd nieuwe vissen in quarantaine voordat je ze bij de huidige Koi in de vijver zet. Koi kunnen bepaalde ziektes of virussen hebben, zoals KHV of te wel Koi Herpes Virus. Doordat ze weinig of geen symptomen vertonen is niet te zien of de vissen ziek zijn. Door ze in quarantaine te zetten zul je het risico sterk verminderen dat de andere vissen ook ziek worden of zelfs zullen sterven.

Test het water tenminste een keer per week, dit om eventuele veranderingen in het water vroegtijdig te ontdekken zodat je eventuele problemen in de vijver op kunt vangen voordat de Koi er mee te maken krijgen. Dit spaart niet alleen je vijver maar zeker ook je vissen.

Stap 5 Koi voeding

Je Koi voeden is een van de leukste dingen aan het hebben van een Koi vijver. Koi kan n.l. worden getraind om uit je hand te eten, dit kost echter wel veel tijd en geduld, maar het is zeker de moeite waard en je zult er zeker plezier aan beleven.

Je kunt het beste contact opnemen met jou Koi dealer als het gaat om de hoeveelheid en het soort voedsel dat je moet voeren aan jou vissen. Ook dient het voedingspatroon soms veranderd te worden b.v. als de temperatuur verandert.

Links:

Kijk hier om nog meer te weten te komen over Koi vissen & vijver