Het waterafstotende Lotusblad

Inleiding

Zelfreinigende plastic bekers? Ruiten die droog blijven in de regen? Microscopische machines die functioneren met geringe wrijving? Volgens wetenschappers zijn dat slechts een paar voordelen waarvan we zouden kunnen profiteren als het lukt de geheimen van het lotusblad te ontrafelen.

Wetenswaardigheid:

  • De oppervlakte van het lotusblad is bedekt met microscopische bobbeltjes die op hun beurt bedekt zijn met waskristallen. Waterdruppels die op het blad vallen, komen niet verder dan deze structuurtjes die waterafstotend werken. Door de schuine stand van het blad rolt het water eraf voordat het zelfs maar de kans krijgt om bij de laag tussen de bobbeltjes te komen. Daardoor blijft het lotusblad niet alleen droog maar ook schoon, omdat vuilen stofdeeltjes met de druppel worden afgevoerd.
  • Wetenschappers willen graag materialen ontwikkelen die de waterafstotende eigenschappen van het lotus nabootsen. Ook voor microscopische machines die door water beschadigd kunnen raken, zou zo'n ontwerp nuttig zijn. "De mogelijkheden zijn eindloos", berichte Science Daily

Wat denkt u?

Is het lotusblad bij toeval onstaan of is het ontworpen?