Koikarper ziektes

Inleiding

Bij het houden van vissen is het in de gaten houden van mogelijke ziekten 1 van de verantwoordelijkheden. Waarop moet je letten en hoe moet je ingrijpen bij aanwijzingen voor mogelijke gezondheidsproblemen bij de karpers?

Afwijkend gedrag

Schuren, flitsen, springen, vinnen knijpen of flapperen, met de kop schudden, op de bodem gaan liggen, apatisch aan het oppervlak hangen, voor uitstromers hangen of zuurstofrijke delen opzoeken, schuin in het water hangen zowel met de kop omhoog als omlaag, kantelen, ongecontroleerd zwemgedrag, snelle kieuwbeweging, zwemmen met de vinnen tegen het lijf gehouden of juist op de bodem liggen met de vinnen strak tegen het lijf, als een dolfijn steeds met de kop boven water komen en al bellen blazend weer naar beneden zwemmen. Indien uw dit gedrag ziet, ga altijd op onderzoek uit wat er aan de hand is.

Parasieten

  • Indien er parasieten aanwezig zijn kunnen ze zonder meer gaan springen en schuren. Nou komt het meestal weinig voor dat ze gaan springen van parasieten. Al heb je er wel koi tussen zitten die zeer snel, zo erg geirriteerd raken van een paar parasieten dat ze wel degelijk gaan springen. Als koi letterlijk gaan springen, begin met het testen van je water waardes. Blijken deze goed ga dan een afstrijk maken. Meestal is er een gedegen rede dat ze springen. Soms word er beweerd dat de koi mugjes aan het vangen zijn, Nou dan neem van mij aan dat onze vaak zeer goed doorvoede koi voor een mugje geen moeite gaan doen.

Waterwaardes

Over het algemeen genomen, laten de koi bij slechte waterwaardes niet snel wat zien. Vaak duurt het al langer en zijn de waardes over langere tijd slecht te noemen, voor de koi symptomen zullen laten zien. Wel is het zo dat een zwakkere koi sneller symptomen heeft, deze signaalvissen kan men beter in de gaten houden, Zodat men er ook snel op kan reageren en ingrijpen. - Ook ziet men wel eens dat na een water wissel de koi gaan schuren, dit kan komen door de verandering in samenstelling.

Verschijnselen van ammoniakvergiftiging:

  • verstoorde osmoseregulatie doordat de permeabiliteit (doorlaatbaarheid)van de weefsels van de vis toeneemt (bij zoetwatervissen wordt hierdoor meer urine geproduceerd.) - aantasting van het slijmvlies van de kieuwlamellen, met als gevolg hyperplasie(overmatige toename van celweefsel) waardoor de gasuitwisseling wordt belemmerd.(kieuwrot) - verminderd transport van zuurstof door hemoglobine=(Kleurstof in rode bloedcellen, die zuurstof en koolstofdioxide bindt en daardoor voor het transport van deze stoffen zorgt. - aantasting van huid en slijmvlies, waardoor in en uitwendige bloedingen ontstaan (bij hoge concentraties). - rode/rose schijn op de rugzijde. voornamelijk op wit goed te zien. - bij lang aanhouden wondjes, rugzijde. - Springen van de vis. - Afname van de immuniteit. - lusteloos.

Verschijnselen van nitrietvergiftiging:

  • lusteloosheid; - benauwdheid, happen naar lucht bij de waterinstroom opening. - niet eten. - bruin bloed en bruine kleur van de kieuwen.

Verschijnselen van nitraatvergiftiging:

  • lusteloosheid. - donker kleuren. - niet eten.

symptomen die wijzen op een te hoge pH:

  • de afbraakprocessen worden verstoord zodat we teveel ammoniak (NH3) zullen krijgen. ammoniak is giftig en onze vissen zullen ziek worden. -Stress bij vissen. - aantasting van de slijmhuid waardoor de vissen ruw aanvoelen en zeer gevoelig zijn voor allerlei infecties. - kieuwbeschadiging. - vissterfte zonder direct aanwijsbare reden.

de symptomen van een te lage PH kunnen de volgende zijn:

  • bloeddoorlopende vinnen bij de vissen. Afsterving van weefsel (necrose)van vooral de vinnen - sterfte zonder aanwijsbare reden. - de slijmhuid kan aangetast worden en de kieuwen van de vissen kunnen ontstoken raken. - de groei van zuurstofplanten stagneert of valt geheel weg, - het biologische filters werkt onvoldoende. -Springen en flitsen.

Paaigedrag

  • Zodra de geslachtsrijpe dieren zover zijn dat ze gaan paaien, gaat er toch nog een heel ritueel aan vooraf vaak. men merkt dat de dieren minder gretig komen eten en sommige zonderen zich af. ze gaan schuin in het water hangen met het hoofd naar beneden. spreiden alle vinnen dan vaak uit, dit kan men pronken noemen. Als het daadwerkelijke kuit schieten begint kan het voorkomen dat een vrouwtje of zelfs een mannetje zo,n fikse duw krijgt dat deze uit de vijver word geduwd. Ook kan een vrouwtje door meerdere mannen zo medogeloos worden opgejaagd dat ze uit de vijver zal springen.

Wanneer moeten we ingrijpen

Dit is afhankelijk van de mate waarin u koi er last van blijken te hebben. of de hoeveelheid parasieten die men aantreft. Of juist welke parasieten men vind. Dus de noodzaak om daadwerkelijk in te grijpen kan van veel factoren afhangen. BV, u vind costia, maar het zijn er niet veel, dus zou men geneigd zijn niet in te grijpen. Dit zou u koi kunnen kosten, daar costia een echte moordenaar is. Met warm weer kan je in tijd van een paar dagen plots honderden van deze parasiet vinden, en voor je het weet zijn de kieuwen aangevreten en beschadigd. Voor de meeste parasieten geldt dat ingrijpen uiteindelijk vaak wel nodig zal zijn. Ze zullen uit zichzelf niet verdwijnen.

Wat te doen als we parasieten vinden

Heel simpel, indien we parasieten vinden. Kijken we met welke we van doen hebben, en beslissen dan of we gaan behandelen. Of het nog even aankijken, maar maken wel al meteen een behandelplan en zorgen dat de betreffende werkzame medicijnen tegen de gevonden parasiet in huis is. Zodat bij tekenen dat het te erg word, meteen kan worden ingegrepen.

Samenvatting

Voor ieder afwijkend gedrag wat ons op zal vallen aan onze koi, is het een kwestie van oorzaak zoeken en uitsluiten. Indien het water goed is, zoeken we naar parasieten. Zijn deze niet aanwezig, zoeken we naar oorzaken als, planten, bedorven voer, vergiftiging, veranderingen in of rond de vijver, stress door overbevolking, paaigedrag, bezoek van reiger of katten etc. zodra u alles heeft bekeken en eventueel af heeft kunnen strepen. zou het gedrag van u koi moeten normaliseren. Bij twijfel schakel altijd een specialist in, en ga niet experimenteren.

De koikarper ziektes is afkomstig van KoiGorredijk.nl