Hoe voorkom ik algen in de vijver

Inleiding

Een mooie vijver in de achtertuin met helder water, mooie planten en mooie vissen. Een echte liefhebber kan zich hier uren mee vermaken. Maar het komt helaas te vaak voor dat de vijver wordt belemmerd door het onkruid van het water: algen. Deze algen kunnen uw vijver flora en fauna goed verpesten en zijn een doorn in het oog.  Meerdere oorzaken zijn aan te wijzen als het gaat om het hoe en waarom er algen in de vijver zitten. Hiervan zal ik er meerdere behandelen en proberen aan te geven wat u kunt doen aan deze narigheid en ergernis.

Algen bestaan in meerdere vormen, vaak vooral onderverdeeld in de draadalgen en zweefalgen. De eerstgenoemde algen zijn vaak lange groene slierten die je makkelijk kunt vastgrijpen en dus tastbaar zijn. De zweefalgen zijn niet tastbaar en zijn herkenbaar aan groen water. Algen zijn aan de ene kant erg lastig en vervelend, maar hebben ook een positieve werking.

Algen ontstaan praktisch vanzelf, maar kunnen ook meekomen met nieuwe vijverplanten. Doordat er in het water van uw vijver voeding zit die niet totaal kan worden opgenomen door de aanwezige waterplanten ontstaan ook algen. Dit is ook weer een goed punt, aangezien dan de aanwezige nitraten en nitrieten, afvalstoffen, vanuit het water worden opgenomen en niet meer schadelijk kunnen zijn voor uw vissen. Nu volgen enkele tips en aanwijzingen om om te gaan met algen of om deze te voorkomen.

Stappen

  • Doordat algen ontstaan door voeding in het water en licht van de zon kunt u dit in zekere mate voorkomen door uw vijver half in de schaduw te plaatsen. Heeft u inmiddels al een vijver zorg dan voor een goede bedekking (1/3) van het wateroppervlak door middel van waterplanten (drijfplanten of lelies bijvoorbeeld) Dit voorkomt de volledige blootstelling aan zonlicht.
  • De voeding in het water moet ergens heenkunnen, is dit niet mogelijk dan ontstaat de alg. Zorg ervoor dat u voldoende zuurstofplanten in uw vijve heeft die deze voeding kunnen omzeten in zuurstof. Neem hierbij een minimum aan van 3 zuurstof planten per 1000 liter. De nitraten en fosfaten worden opgenomen door deze planten.
  • Houd de waterkwaliteit goed in de gaten. Er zijn voldoende zelftests op de markt die u hierbij kunnen helpen, maar een vijverspeciaalzaak kan wellicht meer informatie leveren. De zuurgraad (PH), waterhardheden (GH en KH) en afvalstoffen (nitraten en nitrieten) mogen een maximale waarde hebben die duidelijk worden aangegeven vaak in de vorm van een kleurkaart.
  • Voeder de vissen niet teveel, naast het feit dat dit een doodsoorzaak kan zijn voor uw vissen , blijven de voederresten in de vijver aanwezig en zorgen weer voor meer voeding aan het water, wat algen op kan leveren.
  • Voeg schoon leidingwater toe aan uw vijver om af en toe het water te "schonen" en te verversen, zodat de concentratie van afvalstoffen verminderd.
  • Voeg enkele algeneters toe aan de vijver. Dit zijn vissen die leven van de algen.
  • Gebruik een UVC-filter. Dit is een lamp waardoor het water stroomt (in combinatie met een pomp en of extra vijverfilter). Deze lamp doodt de zweefalgen en zorgen voor helder vijverwater. De zweefalg is niet opgewassen tegen UVC straling.
  • Als laatste stap kunt u anti algen middelen kopen, maar pas hiermee op, deze kunnen ook schade toebrengen aan de vissen en andere vijverplanten. Houd hier goed rekening mee, lees de aanwezingen van de producten en win informatie in van uw specialist.

Tips

  • Denk vooral aan voldoende zuurstofplanten. Dit zijn de natuurlijke algenbelemmeraars.

==