Hoe maak ik de juiste keuze tussen een nieuwbouw woning en een bestaande woning

Wie een huis wil kopen kan zich bij een makelaar vervoegen; of één van de huizen websites op internet aanklikken. Allereerst laat u zich uitgebreid voorlichten door een onafhankelijk adviseur over de hoogte van de hypotheek en welke hypotheekvorm het beste bij u past.

Stappen voor het kopen van een woning of appartement

De voordelen van een nieuwbouwwoning. Bij een nieuwbouwwoning hebt u de eerste jaren weinig onderhoud. Woningen gaan minstens 60 tot 80 jaar mee, zodat ook op de langere termijn er geen grote onderhoudskosten zijn. Het afwerkingsniveau van nieuwbouw is in het algemeen hoger dan dat van oudere woningen. Betere bouwmethodes en een verscherpt bouwtoezicht voorkomen “verborgen gebreken”. Nieuwbouwwoningen zijn beter geïsoleerd; de installaties zijn energiezuinig. De woning is direct voorzien van een energielabel. U kunt de inrichting van badkamer, toilet en keuken zelf mee bepalen. Via de lijst meerwerk en minder werk kunt u die materialen kiezen die u aanspreken.

De voordelen van nieuwbouw

Nieuwbouw.jpg

Vanaf het eerste ontwerp op de tekentafel tot de oplevering kunnen gemakkelijk 1 tot 2 jaar verlopen. Dit geeft u alle ruimte om uw eisen en wensen te vervullen. Dit geldt minder als u een huis via de makelaar bij projectontwikkelaar koopt. Als u in een nieuwbouwwijk gaat wonen, duurt het nog geruime tijd voordat de wijk een eigen vertrouwde sfeer heeft ontwikkeld.

De voordelen van het kopen van een bestaand huis

Bestaande huizen zijn over het algemeen groter wat betreft woonoppervlak en inhoud. Veelal hebt u bij bestaande woningen een ruimere tuin. U kunt uw toekomstige woonomgeving op uw gemak verkennen. Waar zijn in de directe woonomgeving winkelcentra, scholen en culturele centra gelegen. De bereikbaarheid van openbaar vervoer en de aansluiting op doorgaande wegen kunt u snel overzien. (In een nieuwbouwwijk moet de infrastructuur nog verder worden aangelegd) U kunt uw huis na het passeren van de koopakte direct betrekken. Oudere (heren)huizen hebben soms een voorname uitstraling: zijn degelijk gebouwd. De tuin behoeft weinig aanpassing; mede door de bestaande tuin viel u voor dit huis.

De nadelen van een bestaande woning kopen

Is er sprake van achterstallig onderhoud? Hoe oud is de verwarmingsketel? De antwoorden op deze en andere vragen vindt u in het bouwtechnisch keuringsrapport. Vraag ook naar het verplichte energielabel (ook wel energie prestatie advies EPA) dat vanaf 1 januari 2008 verplicht is.

Tips voor het kopen van een bestaande woning