Hoe vraag je een koopsubsidie aan voor eigen woning

Inleiding

Koopsubsidie is een maandelijkse bijdrage in de hypotheeklasten voor mensen met een lager of normaal inkomen. De subsidie wordt, onder bepaalde voorwaarden, toegekend bij de aankoop van een woning of woonwagen.

Met koopsubsidie wil de overheid het eigen woningbezit bevorderen. De regels voor koopsubsidie zijn vastgelegd in de Wet bevordering eigenwoningbezit (BEW). Wanneer een aanvrager voldoet aan de voorwaarden, kan hij een subsidie in de vorm van maandelijkse bijdrage in de hypotheeklasten ontvangen.

Hoe maak je aanspraak op een koopsubsidie?

Stappen

Welke factoren spelen een rol

De subsidie is onder meer afhankelijk van uw toetsinkomen, koopsom, hypothecaire leensom en leeftijd. Het toetsinkomen wordt bepaald aan de hand van uw bruto jaarinkomen plus dat van uw eventuele medebewoner. Er is geen maximum gesteld aan het inkomen voor de Koopsubsidie, maar naarmate u meer verdient, zal de subsidie minder worden. Dit is echter ook afhankelijk van de hoogte van uw hypotheeksom. Het is daardoor mogelijk dat het uiteindelijke bedrag aan subsidie op nul wordt vastgesteld.

Welke eisen zijn er

Voor het verkrijgen van de koopsubsidie zijn de volgende criteria van belang:

  • U bent 18 jaar of ouder op de eerste dag van de maand die volgt op de datum waarop de woning uw eigendom wordt
  • U bent geen eigenaar en bewoner geweest van een koopwoning in de drie jaar die voorafgaan aan de eerste dag van de maand die volgt op de datum waarop de woning uw eigendom wordt
  • U gaat de woning zelf bewonen
  • Vanaf 1 januari 2008 mag uw vermogen over 2007 niet hoger zijn dan EUR 20.014 (en niet hoger dan EUR 40.028 als u een medebewoner heeft)
  • De koopsom mag niet meer bedragen dan EUR 158.850
  • De hypotheek mag niet meer bedragen dan EUR 171.558
  • Over de hypotheek moet een garantie (Nationale Hypotheek Garantie) worden afgegeven door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen
  • De hypotheek heeft een rentevaste periode van ten minste 10 jaar
  • U mag de woning niet in eigendom verkrijgen onder voorwaarden die de beschikkingsmacht op enigerlei wijze inperken (artikel 22: Wet bevordering eigenwoningbezit).

Wanneer worden de subsidies bekend gemaakt

SenterNovem is verantwoordelijk voor de uitvoering van de koopsubsidie en stelt het recht en de hoogte daarvan vast. Op 1 januari van ieder jaar worden door VROM de nieuwe parameters aangeleverd aan SenterNovem om de koopsubsidie te kunnen berekenen. Daarnaast worden door VROM periodiek gegevens geleverd die bij de beoordeling van een aanvraag van belang zijn.

Hoe vraag ik de koopsubsidie aan

  • Laat u eerst goed adviseren door uw hypotheek adviseur. Deze kan u helpen met de bepaling van uw recht op de subsidie
  • Download het online formulier koopsubsidie op SenterNovem.nl
  • U kunt bij het invullen gebruik maken van de toelichting op pagina 5 en 6. Bij de vragen in het aanvraagformulier staat aangegeven wanneer u de ‘Toelichting’ nodig heeft.
  • U vult het aanvraagformulier in en verzamelt de benodigde bewijsstukken op naar SenterNovem. Er zijn verschillende bewijsstukken :
  1. financieringsopzet of acceptatiepolis van woonlastenbescherming (wanneer niet uit de hypotheekofferte blijkt welk gedeelte van de hypotheek niet-fiscaal aftrekbaar is)
  2. kopie van de overeenkomst van uw lening of krediet en een bewijs van de maandelijkse verplichting, zoals bijvoorbeeld een kopie van een recent bankafschrift met aanvraag Koopsubsidie meesturen.(als er sprake is van betalingsverplichtingen aan een lening of krediet)
  3. polis of stortingbewijs (als er sprake is van een éénmalige storting op een levensverzekering of beleggersrekening)
  • Na het invullen van het aanvraag formulier en verzameling van de bewijsstukken stuurt uw alle gegevens op naar SenterNovem
  • Indien de aanvraag compleet is, heeft SenterNovem een behandeltermijn van vier weken voor uw aanvraag. Het streven is echter om uw aanvraag binnen twee weken af te handelen.
U wordt dringend geadviseerd de uitkomst daarvan af te wachten voor u besluit de woning te kopen. Neem in dat geval hierover een ontbindende voorwaarde in de voorlopige koopovereenkomst op, die aangeeft dat u van de koop kunt afzien als u de financiering niet rond krijgt.
  • Bij goedkeuring van de koopsubsidie kan de overdracht van de woning bij de notaris plaatsvinden.
  • U stuurt een kopie van de gewaarmerkte en ondertekende akten van levering en hypotheek op naar SenterNovem. Als SenterNovem deze gegevens heeft ontvangen, vindt een aantal controles plaats. Daarna kunt u de eerste bijdrage Koopsubsidie verwachten.
  • Om de vijf jaar worden uw inkomen en vermogen gecontroleerd. Daarnaast vindt ook controle plaats ten aanzien van wijzigingen in de samenstelling van uw huishouden.
  • De eerste vijftien jaar wordt om de vijf jaar gecontroleerd of u nog in aanmerking komt voor Koopsubsidie. Indien u na vijftien jaar nog in aanmerking komt voor Koopsubsidie, zal het bedrag voor de nog resterende jaren in één keer worden uitgekeerd.

Tips

Aanpassing wet koopsubsidie

Per 1 januari 2007 is de wet BEW aangepast.

  • De inkomens- en koopprijsgrenzen zijn verruimd.
  • Meer mensen kunnen aanspraak maken op koopsubsidie.
  • De regels zijn vereenvoudigd, doordat wordt aangesloten bij de voorwaarden van de Nationale Hypotheekgarantie.

Beperkt budget

Het budget voor koopsubsidie is beperkt. Is het budget op, dan worden geen aanvragen meer in behandeling genomen. De voor 1 januari 2007 toegekende koopsubsidies worden volgens de oude wet BEW gecontinueerd.

Hulp bij eventuele aanvraag

De hypotheekverstrekker kan, als deze beschikt over de benodigde gegevens, bekijken of koopsubsidie tot de mogelijkheden behoort. Daarnaast kan de hypotheekverstrekker gezamenlijk met de aanvrager het formulier invullen en naar SenterNovem sturen.

Handige links