Keuze nieuwbouw of bestaande woning

Bij het kopen van een huis zijn er veel keuzemogelijkheden; de grootte van een huis, wonen in een stad of in een dorp, een huis met of zonder buitenruimte, het aantal kamers en ook de keuze voor een nieuwbouwhuis of bestaande woning is hier onderdeel van.

Voor- en nadelen nieuwbouw

Voordelen

Een voordeel van een nieuwbouwhuis is dat het nieuw is; er zijn nog geen verborgen gebreken, het huis is nog onaangeroerd door vorige bewoners en je mag verwachten dat de constructie gedegen in elkaar zit. Ook is er waarschijnlijk al rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen, zoals dat het huis milieuvriendelijk is - zo valt te denken aan zo min mogelijk gebruik van gas - en goed geisoleerd. Daarnaast heb je vaak ruime keuzemogelijkheden voor de bouw en inrichting van je huis; je kan kiezen voor een uitbouw, je kan zelf de badkamer en keuken uitzoeken, maar ook details, zoals waar de stopcontacten komen en of je een buitenkraan wilt. In een nieuwbouwwijk komt vaak hetzelfde type mensen wonen, wat kan zorgen voor een groot saamhorigheidsgevoel. Zo zie je vaak dat er jonge gezinnen komen wonen, waardoor de kinderen en volwassenen goed met elkaar overweg kunnen. 
 

Nadelen

Een nadeel van een nieuwbouwhuis is dat je zoveel keuzes moet maken, dat je je niet goed kan verdiepen in wat je echt wil en soms ook budgetgerelateerde keuzes moet maken. Alles moet je in een keer nieuw aanschaffen en dat kan flink in de papieren lopen. Voor iedere aanpassing die afwijkt van de standaardbouw moet je extra betalen. Je kan het huis niet geleidelijk aan opknappen. Daarnaast is in een nieuwbouwwijk vaak nog geen gedegen openbaar vervoer aangelegd, wat lastig kan zijn als je daar gebruik van moet maken. Tegen de tijd dat je het huis kan betrekken ligt de wijk vaak nog in puin en is de tuin nog niet aangelegd, waardoor je veel stof en puin in je huis hebt. Maar dat is van tijdelijke aard. Ook kan een nieuwbouwwijk sfeerloos overkomen, alle huizen zijn hetzelfde en er zijn nog geen faciliteiten zoals restaurantjes of winkels. 's Ochtends rijden alle werkenden uit om 's avonds weer terug te komen en overdag is er weinig te beleven. Let op dat je vanaf de bouw al (gedeeltelijk) moet betalen voor je nieuwbouwhuis, waardoor je dubbele woonlasten kan hebben. En dat je een nieuwbouwhuis niet gelijk kunt betrekken, maar deze eerst nog gebouwd moet worden, waar bij je rekening moet houden met vertraging.
 

Voor- en nadelen bestaande bouw

Voordelen

Een voordeel van bestaande bouw is dat je je toekomstige huis van tevoren kan bezichtigen, je kan de sfeer aanvoelen, een rondje rijden door de wijk en met een beetje geluk is het huis naar jouw smaak en hoef je niet meer te verbouwen. Als het huis niet helemaal naar je smaak is, kan je geleidelijk aan dingen aanpassen en alle overwegingen zorgvuldig tegen elkaar afzetten. Ook is de kans groot dat je een uniek huis koopt, helemaal als het een wat gedateerder huis is, zoals een grachtenpand of een jaren 30 woning. Deze huizen worden vandaag de dag niet meer gebouwd, dus dan heb je echt een authentieke woning. Over het algemeen kan je bestaande woningen gelijk of op korte termijn betrekken, wat een voordeel is om dubbele woonlasten te voorkomen. Tot slot hebben bestaande huizen vaak de beste, meest gewilde locaties, omdat die plekken uiteraard als eerste bebouwd zijn. 

Nadelen

Een nadeel van bestaande, en wat oudere, bouw is dat je vaak niet zo veel weet over de constructie van het huis weet. Er kunnen, forse, verborgen gebreken zijn die zelfs met een bouwkundige keuring niet opgespoord worden, maar pas later boven tafel komen. Of de vorige eigenaar heeft aanpassingen aan het huis gedaan die achteraf niet solide blijken te zijn. Ook heb je continu onderhoud aan bestaande bouw, omdat waarschijnlijk niet alles spiksplinter nieuw is zoals bij nieuwbouw. En het is lastig om een huis volledig naar je smaak te vinden, je moet vooraf bepalen waar je consessies op wil doen als het niet voldoet aan je eisen. Daarnaast zijn deze huizen vaak minder milieuvriendelijk.
 

Conclusie

Aan beide typen woningen zitten voor- en nadelen, je moet voor jezelf nagaan wat je belangrijk vindt aan een huis om een keuze te kunnen maken. Bij een nieuwbouwhuis kies je voor het gemak en minder voor de locatie en authenticiteit. Bij een bestaand huis kies je voor karakter en locatie en ben je bereid concessies te doen op de indeling of grootte van het huis.