Wat is een Aankoopmakelaar

Inleiding

Een huis kopen vraagt om een zorgvuldige aanpak. Het is immers niet ontdenkbaar dat men tegen onverwachte problemen aanloopt of uiteindelijk teveel betaald voor een huis. Hoe zit het eigenlijk met de prijs? Ben ik wel capabel genoeg om te onderhandelen? En word ik straks niet verrast met allerlei verborgen gebreken, zoals lekkages, kapotte dakpannen, gedateerde geisers of een stoppenkast uit grootmoeders tijd? Er zijn redenen genoeg om ook bij de aankoop van een woning een makelaar in te schakelen.

 

Maak van uw droom geen nachtmerrie! Schakel een aankoopmakelaar in!

Stappen

Stap1:

U wilt een huis aankopen. Wat zijn uw woonwensen? Bezit u al een huis dat nog verkocht moet worden? Wat zijn uw financiële mogelijkheden? Allemaal vragen waar u samen met een aankoopmakelaar het antwoord op zult vinden. Door alles van tevoren goed door te spreken wordt het zoeken naar de juiste woning een stuk makkelijker. De makelaar geeft aan van welke diensten u gebruik kunt maken. Ook is het mogelijk om bepaalde dingen zelf te doen. Zo komt u samen tot duidelijke afspraken, waardoor u achteraf nooit voor verrassingen komt te staan.

Stap 2:

De makelaar zal u altijd aanraden eens een kijkje te nemen in de verschillende gemeenten en wijken die u bevallen. Daardoor krijgt u inzicht in de buurt en faciliteiten, zoals scholen en winkels. Wilt u wonen op het platteland in bijvoorbeeld een woonboerderij?

Stap 3:

Hebt u een huis gezien dat u aanspreekt, regel dan een bezichtiging. Zo komt u er snel achter of de woning werkelijk aan uw wensen voldoet. Terwijl u wellicht de kamers in gedachten al een beetje aan het inrichten bent, bekijkt uw makelaar het huis met andere ogen. De makelaar let vooral op het onderhoud van de woning en eventuele gebreken.

In sommige gevallen adviseert de makelaar u een bouwkundig specialist in te schakelen voor nader onderzoek. Op die manier kan de exacte staat van onderhoud van de woning bekeken worden.

Stap 4:

Wanneer u concreet een woning op het oog hebt, kan de makelaar extra onderzoek naar de woning doen. Denk dan bijvoorbeeld aan het checken van het EPA-certificaat dat per 1 januari 2008 verplicht is, de bestemmingsplannen, de milieuaspecten en andere gegevens in het register van het Kadaster, bij Verenigingen van Eigenaren, gemeente en provincie. Voor u als particulier vergt dit behoorlijk wat speurwerk, maar voor een makelaar, die eenvoudig toegang heeft tot de diverse informatiebronnen, is het routine.

Stap 5:

Als u een bepaalde woning wilt kopen adviseert de makelaar u over de juiste biedingsstrategie en een goed openingsbod. Als taxateur hebben makelaars veel ervaring met het bepalen van de juiste prijs. In de makelaars database voor woonobjecten kunnen makelaars bovendien zien wat de marktwaarde is van vergelijkbare woningen. Daarnaast kan hij via het verschillende bronnen informatie opvragen over bestemmingsplannen, parkeerinformatie, vervuilde bouwgrond en tal van andere factoren die van invloed zijn op de koopprijs.

Verder helpt de makelaar u bij het vaststellen van de ontbindende voorwaarden. Op basis van deze voorwaarden kan een koopovereenkomst alsnog ontbonden worden. Welke biedingsstrategie uiteindelijk gekozen wordt, is afhankelijk van de situatie. 

Stap 6:

Accepteert de verkoper uw bod, dan stelt zijn makelaar meestal de koopovereenkomst op. Dit kan uw aankoopmakelaar ook doen. Is dit niet het geval, dan loopt de makelaar de koopovereenkomst met u door om te zien of alle gegevens kloppen. Zij letten hierbij in het bijzonder op de koopsom, de opleverdatum, de ontbindende voorwaarden en de lijst van zaken die de verkoper in de woning achterlaat. Is alles in orde, dan paraferen u en de verkoper de koopovereenkomst. U ontvangt hiervan een exemplaar.

Het origineel gaat naar de notaris. Na ontvangst van het afschrift treedt voor u de wettelijke bedenktijd van drie dagen in werking. Binnen deze tijd kunt u alsnog afzien van de aankoop. Doet u dit niet, zijn de financiën rond en vormen ook eventuele andere ontbindende voorwaarden (bijvoorbeeld een financieringsvoorbehoud) geen obstakel meer, dan zal op de afgesproken opleveringsdatum de overdracht plaatsvinden bij de notaris.

Stap 7:

Wanneer uw bod door de verkoper is geaccepteerd, is het voor u zaak de financiering rond te maken. Vaak sluit men hiervoor een hypotheek af. Aan de hand van de koopsom, eventuele verbouwplannen, uw eventuele eigen geld (overwaarde vorige woning) en de zogenaamde kosten koper (de kosten van de kadastrale inschrijving, overdrachtsbelasting en uw notariskosten voor het transport), kunnen de hypotheekadviseurs precies vaststellen welk bedrag u aan hypotheek nodig hebt. Daarnaast kan hij u adviseren over een hypotheek die bij u past.

Stap 8:

Als een datum is vastgesteld voor overdracht van de woning, zal de makelaar u adviseren over alles wat er voor deze datum nog geregeld moet worden. Zo vergeet u niets en kan de notaris de eigendomsoverdracht (akte van levering) voorbereiden. Een paar dagen voor de levering krijgt u van de notaris een concept-leveringsakte en een nota van afrekening.

Controleer altijd samen met uw makelaar of alle gegevens hierop kloppen. Vlak voor de overdracht inspecteert u samen met uw makelaar de woning om te zien of deze nog in de afgesproken staat is. Daarna betaalt u (vrijwel altijd via de hypotheekverstrekker) bij de notaris de koopsom, de overige kosten en zo nodig de prijs van de overgenomen roerende zaken. Vervolgens tekent u de akte van levering. De woning staat nu op uw naam en wordt door de notaris ingeschreven bij het Kadaster. U kunt van uw droomhuis gaan genieten!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden