Een woning huren - stap voor stap

Inleiding

Een huis kopen doet u niet zomaar. Voordat u besluit een woning te kopen, dient u eerst goed te overwegen of het kopen van een woning de juiste stap voor u is. Hieronder hebben wij voor u een aantal voordelen en nadelen van zowel huren als kopen op een rij gezet. Vaak helpt het om over dit thema met verschillende mensen van gedachten te wisselen. Waarom niet met een makelaar?

 

Stappen

Een woning huren, stap voor stap

 1. Oriënteren. U wilt een woning huren. Weet u al wat voor soort woning u wilt huren? Een appartement of eengezinswoning? Wat is de maximale huur die u wilt betalen? Genoeg lastige vragen dus. Een makelaar is altijd op de hoogte van de laatste marktontwikkelingen en kan u in een vrijblijvend gesprek van advies voorzien over de mogelijkheden.
 1. Woningaanbod. Het aanbod van huurwoningen is groot. Een makelaar kan u helpen met het maken van de juiste keuze. Zo weet u binnen korte tijd of er een woning wordt aangeboden die aan uw wensen voldoet. Uw kans om snel een geschikte woning te huren neemt dus aanzienlijk toe.
 1. Bezichtiging. U hebt uw (droom)woning gevonden. Het is tijd om de woning te bezichtigen. Laat u tijdens de bezichtiging informeren over de kenmerken van de woning zoals de onderhoudsstatus en de servicekosten.
 1. Acceptatie. U weet het zeker. De woning voldoet aan uw eisen en u wilt er zo snel mogelijk intrekken. Voordat het zover is, moet er nog het nodige worden geregeld. Uw makelaar kan de woning controleren en stellt een inspectierapport op. Dan hebt u meteen een duidelijk overzicht van de staat waarin de woning verkeert. Bent u akkoord, dan tekent u het overnamedocument. Hiermee verklaart u de woning over te nemen van de huidige huurder.
 1. Sleuteloverdracht. Het overnamedocument is getekend. U moet nu nog de huurovereenkomst tekenen. In dit document zijn al uw rechten en plichten opgenomen. Na ondertekening ontvangt u de sleutel voor de woning. Gefeliciteerd! U bent nu de nieuwe huurder.

 

Koop of huur??

Voordelen huren:

 • Korte opzegtermijn, veelal een maand
 • Verhuurder betaalt deel verzekeringen/belasting
 • Verhuurder regelt (groot) onderhoud 
 • U ontvangt eventueel huursubsidie

Nadelen huren: 

 • Het huis wordt geen eigendom van u
 • Geen opbouw van bezit, daardoor geen vorming van vermogen
 • Elk jaar huurverhoging
 • De woning en het sanitair is vaak standaard tot neutraal

Wanneer u van plan bent binnen 2 jaar te verhuizen, is huren vaak de meest verstandige keuze. Ook wanneer u onzeker bent van uw baan en wanneer u geen lange woon-werk afstand wilt hebben, kan huren beter voor u zijn. In huurcontracten staat vaak dat veranderingen aan de woning teruggedraaid moeten worden als de huur wordt opgezegd. In nieuwere huurcontracten is het soms mogelijk dat huurders zelf aanpassingen mogen doen. De nieuwe huurder is niet verplicht uw aanpassingen/vernieuwingen over te nemen. Het nadeel blijft dan dat u het geld dat u in het huis hebt gestoken, vaak niet meer terugziet.

Voordelen kopen:

 • Het huis is uw eigendom
 • Door uw huis kunt u vermogen opbouwen
 • Kopen is vaak op de lange duur voordeliger (u heeft nooit een garantie)
 • Verbouwen of veranderen naar eigen wens (en op eigen kosten)

Nadelen kopen:

 • Eigenaar moet zelf (groot) onderhoud regelen en betalen
 • Onzekerheid over de toekomstige waarde van uw huis
 • Eigenwoningforfait telt mee voor inkomstenbelasting
 • Met kopen bent u meer gebonden

Het hypotheekbedrag wordt geleend in euro's. Door inflatie wordt uw schuld minder waard en beslaan uw woonlasten een kleiner deel van het inkomen. Op langere termijn kan uw huis in waarde stijgen. 

Een huurhuis kunt u een maand van tevoren opzeggen. Een koopwoning moet eerst worden verkocht, u moet een ander huis kopen en om dubbele lasten te voorkomen, dienen de verkoop- en koopdatum goed aansluiten. Afhankelijk van de woningmarktontwikkelingen, kan deze periode langer duren dan u eigenlijk zou willen.

Links

http://www.nvm.nlReacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden