Wat is een Management Buy Out

Het management neemt de zaak over en dan?

Kortweg MBO genoemd. De terminologie zegt het zelf: het management koopt zich uit de zaak. Kort door de bocht verwoord maar dat is de bedoeling van dit artikel: uitleggen wat een management buy out is, wat erbij komt kijken en de rol van geld bij een MBO.
 

Veel voorkomend geen opvolgers

  • Sinds een tiental jaren krijgt het principe van MBO veel aandacht. Het is ook aan een opmars bezig. Dat is te verklaren doordat in vele bedrijven er geen opvolging in de familie is van de huidige CEO.
  • Een andere reden: in plaats van te verkopen aan derden (die het bedrijf eventueel helemaal niet kennen) neemt het huidige zittende management het bedrijf over of, dat kan ook, een deel ervan. Voordeel hiervan is uiteraard dat zij het bedrijf juist wel heel goed kennen, met zijn sterke en zwakke punten. Je zou kunnen stellen dat het bedrijf hen 'iets nauwer aan het hart ligt' en er dus de beste bedoelingen mee hebben. Dat heb je niet bij een externe, wildvreemde overnemer. En als dat dan ook nog één van je concurrenten is, wil hij waarschijnlijk de prijs ook nog zoveel mogelijk drukken.

Totaal andere redenen voor een MBO

Overname door het management van een bedrijf, of deel ervan, heeft niet altijd met opvolging van de directeur te maken. Een heel andere reden kan zijn dat een (groot) concern sommige bedrijfsonderdelen wil afstoten omdat het belang van het onderdeel in het geheel te klein geworden is of zelfs verlieslatend. Of een buitenlandse dochter waar men van af wil. Of het moederbedrijf heeft geld nodig. Of men is op het hoofdkantoor niet tevreden over de gemaakte winst van dat bedrijfsonderdeel. Of na een fusie blijkt dat de fabriek overbodig is geworden…

Waarom is het management kandidaat overnemer?

De voornaamste reden: ze kennen het bedrijf (zie boven). Ze kennen de klanten, de omzetcijfers, het nettoresultaat, de werknemers, de producten als die er zijn, de concurrentie, marktpositie, leveranciers, contracten, toekomstperspectieven … Kortom: bij een MBO moet de nieuwe bewindsploeg niet helemaal vanaf nul beginnen. Dat is een groot voordeel!

Gevaar bij een MBO

Achteraf is het altijd makkelijk praten: pas na enkele maanden, of jaren, zal blijken of de MBO een goede zet is geweest. Want het is niet omdat je een goede manager bent dat je ook een goede bedrijfsleider c.q. ondernemer bent. Voor een aantal managers valt het onderdeel 'bedrijfsvoering' in de praktijk flink tegen. Erger nog: ze vallen gewoon door de mand.

 

Hoe gaan we dat betalen?

Naast de mogelijke inbreng van eigen, privé geld moet er bijkomend geld worden gevonden. Dat is een moeilijk proces. De nieuwe managers hebben immers nog niets bewezen. Ze kunnen enkel wapperen met de cijfers uit het verleden van het 'oude' bedrijf. En daarnaast een businessplan met (onbewezen) cijferverwachtingen in de toekomst! Wie komt te hulp? Er zijn nogal wat mogelijkheden, gelukkig. Misschien heeft het nieuwe management rijke vrienden die zich informal investor noemen? Of hebben ze contact met een participatiemaatschappij? Of het nieuwe management krijgt een achtergestelde lening van het oude management? Of er wordt pas 'achteraf' betaald als de eerste winst wordt gemaakt (earn out)? En er is ook nog altijd de bank natuurlijk!

Advies nodig?

Daar hoef je niet lang naar te zoeken! Consultants gespecialiseerd in 'management by out' staan in rijen aan te schuiven op internet: bedrijfsconsulenten, juristen, intermediairs, accountants, fiscalisten, bankiers, fusie-adviseurs, bedrijfsmakelaar … Er zijn veel 'wijzen' beschikbaar! 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden