Wat wil je weten over bedrijfscatering

Inleiding

De tijd dat we met z'n allen onze zelfgesmeerde lunchpakketjes van huis mee namen is voorbij. Bij kleine bedrijven komt dit nog wel voor, maar vooral bij grote bedrijven kan je heerlijk eten halen. Ze hebben bijvoorbeeld een bedrijfsrestaurant of een kantine. Andere bedrijven bestellen ergens eten en laten dat bezorgen. Mensen worden steeds gemakkelijker, waarom zou je thuis gaan smeren en klef brood meenemen, terwijl je op het werk bijvoorbeeld verse broodjes kan krijgen. Vaak is een bedrijfsrestaurant ook een stukje service, je kan tenslotte het beste werken met een goed gevulde maag. Een bedrijf kan de keuken zelf regelen, maar er wordt net zo vaak een catering bedrijf ingehuurd. Deze neemt een stuk werk uit handen. Het cateringbedrijf zorgt bijvoorbeeld niet alleen voor eten en drinken, maar ze houden heel de keuken bij. Wat wil je allemaal weten over bedrijfscatering?

Wat is bedrijfscatering?

Bedrijfscatering houdt in dat een cateringbedrijf het eten en drinken in een bedrijf regelen. Dit kan bijvoorbeeld in het restaurant of de kantine zijn. Even makkelijk gezegd: zij verzorgen de keuken en alles er omheen. Vooral grote bedrijven hebben een bedrijfsrestaurant bij hun bedrijf. Zo kan al het personeel makkelijk en lekker eten.

Wanneer een bedrijf graag de catering geregeld wilt zien, dan kunnen ze contact opnemen met één van de vele cateringbedrijven. Een bedrijf doet er slim aan om meerdere offertes aan te vragen, zo kan bekeken worden wie de goedkoopste is. Samen met het cateringbedrijf worden er allerlei afspraken gemaakt worden. Zo moet het cateringbedrijf bijvoorbeeld weten hoeveel personeel er is en hoeveel van dat personeel gebruik zou maken van het restaurant. Ook kan er een menu samengesteld worden. Sommige bedrijven houden het bij versbelegde broodjes en een kop soep, maar bij andere bedrijven kan je een volledige warme maaltijd krijgen.

Maar bedrijfscatering houdt meer in. Het cateringbedrijf maakt bijvoorbeeld ook het restaurant of de kantine schoon. Ook de keuken, apparatuur en de automaten worden bijgehouden. Aan het eind van de dag zorgt het cateringbedrijf ervoor dat alles er weer glimmend bij staat.

Taken bedrijfscatering

  • De boodschappen doen.
  • Zorgen voor het eten en drinken
  • Bediening
  • Voorraad bijhouden
  • Schoonmaken

Kosten van bedrijfscatering

Hoeveel geld je kwijt bent aan bedrijfscatering is van een aantal zaken afhankelijk, zoals het aantal personeel. Wanneer veel mensen gebruik maken van het bedrijfsrestaurant, dan moet er ook meer eten klaargemaakt worden en is er bijvoorbeeld meer bediening nodig. Ook het menu dat is samengesteld zorgt voor kosten. Een simpele lunch is goedkoper dan een uitgebreid menu.

Een cateringbedrijf stelt vaak samen met een bedrijf een begroting op. Het cateringbedrijf bekijkt hoeveel geld ze nodig denken te hebben voor alles en ze willen er natuurlijk zelf ook nog wat aan verdienen. Wanneer een bedrijf het met dat bedrag eens is, dan kunnen er afspraken gemaakt worden. Van het afgesproken bedrag moet het cateringbedrijf alles regelen, zoals het personeel en de boodschappen. Een bedrijf kan dan op zijn beurt zelf de prijzen van het eten en drinken bepalen. De meeste bedrijven doen dit heel netjes, zodat het personeel voor een mooi prijsje lekker kan lunchen. Het is niet de bedoeling dat ze rijk worden van hun bedrijfsrestaurant. Verder houdt een cateringbedrijf altijd nauw contact met het bedrijf. Het bedrijf kan bijvoorbeeld inzage krijgen in de gemaakte kosten en de voorraad.

Conclusie

De meeste (grote) bedrijven hebben een kantine of een bedrijfsrestaurant bij hun bedrijf. Hier kan het personeel dan bijvoorbeeld lekker ontbijten, koffie drinken of lunchen. Een bedrijf kan er voor kiezen om de keuken zelf te regelen, maar een cateringbedrijf in huren is net zo makkelijk. Bij bedrijfscatering verzorgt het cateringbedrijf de keuken van het bedrijf en alles er om heen. Ze verzorgen het eten en drinken en bedienen het personeel. Ook zorgen ze er voor dat de kantine en keuken schoongemaakt worden. Hierdoor heeft een bedrijf zelf geen omkijken meer naar zijn keuken, maar zijn ze er wel van verzekerd dat het personeel goed kan eten.