Ontwerpwedstrijden: goedkoop een logo of huisstijl

Inleiding

Een nieuw logo, een upgrade, een nieuwe huisstijl, een folder of een website? Als ondernemer ontkom je er niet aan. De uitstraling van deze items bepalen tenslotte het gezicht van je onderneming. Maar waar kun je het beste een logo of huisstijl laten ontwerpen?

Hoge kwaliteit voor een lage prijs

Stel je bent net voor jezelf begonnen als ondernemer. Je wilt natuurlijk een mooi herkenbaar logo dat staat voor jou bedrijf. Daarnaast nog briefpapier, enveloppen, visitekaartjes en niet te vergeten; een website! Mooi, maar wat gaat dat geintje kosten?

Je gaat natuurlijk eens in het rond kijken. Bij het grafisch ontwerpbureau om de hoek, de drukkerij, de printshop, het hippe reclamebureau of bij een neef die wel een beetje kan ontwerpen. Het aanbod zal divers zijn maar je loopt al gauw tegen een aantal dilemma's aan. De één is te duur en de ander heeft niet de kwaliteiten in huis.

De grote nadelen van...

1) Reclamebureau en ontwerpbureau's

Het reclamebureau en het ontwerpbureau hebben een sterk portfolio. Er word goed nagedacht over design keuzes. Die weten wel raad met een goed ontwerp, maar ook met een offerte. Voor dit grapje ga je al snel op z'n minst paar honderd euro betalen bij een ontwerpbureau en bij de reclamejongens misschien wel het dubbele! Vaak krijg je een drietal voorstellen voor een x-bedrag. Daar moet je dan je keuze uit maken. Gaat het niet de gewenste richting op, dan is het accepteren of bijbetalen voor nieuwe ontwerpvoorstellen. Geen goed begin dus voor een startende ondernemer.

2) Een drukkerij of printshop

Een drukkerij of printshop zal iets milder zijn met de prijzen. Je ontwerpen worden dan vaak gemaakt door creatieve DTP-ers. Daarom zullen de ontwerpen conceptueel en inhoudelijk niet van een hoog kaliber zijn. Daarnaast moet je vaak op bezoek gaan voor een intake gesprek, ontwerpvoorstellen enz. Kortom, het kost veel tijd. Wel interessant is dat je meteen het drukwerk in de prijs kan laten verwerken bij deze bedrijven. Daar word dan niet nogmaals een marge opgelegd door een tussenspeler zoals een reclame- of ontwerpbureau. Maar hier geld toch dat het maar de vraag is of de ontwerpen bevredigend zullen zijn. Het zijn gewoon geen professionals.

HET ANTWOORD: Ontwerpwedstrijden (pitchen)

De laatste jaren heeft er een ware aardverschuiving plaatsgevonden in de ontwerpwereld. De opkomst van het internet, het overschot aan ontwerpers, prijskeldering als gevolg van de crisis. Deze gebeurtenissen zijn de bron geweest voor een nieuw fenomeen dat zowel voor ontwerpers als opdrachtgevers een win-win situatie opleverd; Een online design community waar ontwerpwedstrijden worden geplaatst.

Hoe werkt het?

Het concept is heel simpel. Een opdrachtgever plaast op de website een ontwerp-opdracht voor een logo, huisstijl, website, advertentie, flyer, folder, enz. De opdrachtgever bepaald ZELF de hoogte van het te winnen bedrag, de deadline en de eisen waaraan het ontwerp moet voldoen. Vervolgens gaat er een enorme design community met professionele designers aan de slag met je opdracht. Het aantal inzendingen is groot (soms wel 40!) en vaak zeer divers. Kortom keuze genoeg! Je kan reageren op inzendingen en samen met de designers de inzending verder ontwikkelen naar je eigen wensen. Uiteindelijk bepaald de opdrachtgever wie de wedstrijd (pitch) heeft gewonnen.

Waar vind ik deze ontwerpwedstrijden?

Op dit moment zijn er meerdere bekende en actieve sites te vinden in Nederland; Logomatch, BrandSupply en ontwerpen-voor-geld.nl. Hier vind je voornamelijk nederlandse en belgisch ontwerpers. Daarnaast is worth1000.com een grote internationale speler.

Nederland:

LogoMatch

BrandSupply

Ontwerpen Voor Geld

Internationaal:

CrowdSpring

PimTim

99Designs

Kijk ook eens op graphicdesign-magazine

Reacties (1)

Reageer
Goedkoop logo laten ontwerpen reageerde 9 jaar geleden
31 Jul 10:06
Persoonlijk vind ik dat het gewoon een stuk goedkoper is om het te laten verzorgen door "jonge studenten" die net in het vak zitten. Aangezien deze vaak een frisse kijk hebben hierop en een stuk voordeliger zijn!