De QR Tag, de nieuwe vorm van adverteren

Inleiding

Een QR (Quick Response) Tag, een klein vierkant plaatje gecodeerd met informatie, is de nieuwe manier om te overal en op elke plek, hoe klein ook, te adverteren. Deze moderne versie van de streepjescode (barcode) lees je in met je mobiele telefoon en linkt jou direct door naar een bepaalde website pagina.

Het is de outdoor vorm van internet adverteren. Hoe werkt het, wat kun je er mee en waar kun je er zelf eentje ontwerpen?

Wat zijn Tags

Het Engelse woord tag betekent niets anders dan etiket of label . Het woord tag wordt inmiddels gebruikt voor heel veel verschillende dingen, zoals:

1) De Dog tag':' het metalen plaatje met persoonsgegevens dat Amerikaanse soldaten om hun nek hebben hangen.

2) De Anti diefstal Tag':' een label als beveiliging tegen diefstal. We kennen ze als magneten, in de zoom van kleding genaaid, als plastic labels gevuld met inkt die met een pin door kleding heen geprikt zijn, of als de doorzichtige stickers met de zilveren labyrinthjes er op. Deze laatste zijn passieve RFID tags, labels die een antwoord terugsturen wanneer ze radiogolven ontvangen. RFID betekent Radio Frequency Identification. Actieve RFID tags zitten in iedere bluetooth, mobiele telefoon of laptop, en zenden een signaal met een eigen ID, een eigen identificatie.

3) De Graffiti Tag: de handtekening of het symbool van een graffiti spuiter, waaraan andere makers ze kunnen herkennen.

4) De Metatag: keywords, sleutelwoorden die als informatie aan een digitaal bestand toegevoegd worden zodat er op deze informatie gezocht kan worden, zoals met zoekmachines als Google.

5) En nu dus DE Tag...De QR code Tag: QR staat voor Quick Response. De Quick Response code is een moderne versie van de streepjescode. Het is een matrixcode, een plaatje in een vierkant kader met daarin beeldfiguren. Deze vormen samen een unieke code.

De QR Tag

De Quick Response code werd al in 1994 uitgevonden in Japan door Denso. In plaats van de één-dimensionale (1D) barcode of streepjescode die we op allerlei producten vinden is dit een twee-dimensionale (2D) barcode, waardoor er meer informatie op past. De binaire informatie op het plaatje bevat tekst, en die tekst kun je inlezen met je gsm, of met een digitale camera.

Wat heb je nodig om te taggen en hoe werkt het

Taggen, het inlezen van de QR code die op het plaatje staat, kun je wanneer je een smartphone met een camera en een internetverbinding bezit. Daarnaast heb je speciale software nodig, de Tag reader software. Deze kun je via internet gratis downloaden (gettag.mobi of get.beetagg.com).

Je maakt een foto van het Tag plaatje met de camera van je mobieltje, of je scant de Tag en je wordt automatisch doorgestuurd naar een website. Wanneer je een tag scant is het mogelijk dat er persoonlijke informatie van jouw toestel wordt doorgestuurd naar de aanbieder van de tag. Lees dan ook vooraf goed de gebruiksvoorwaarden van je tag reader software zodat je dit kunt blokkeren wanneer je hier niet akkoord mee gaat.

Overigens zijn er inmiddels naast Denso meer aanbieders van tags. Microsoft natuurlijk, met hun Microsoft tags, Jmango, Qrcode.nu, Spyderlynk, Jagtags en ezCodes. Je kunt bij hen zelf gratis je eigen tags maken. En er zijn ook al mobieltjes met een ingebouwde tag readers te koop, zoals de Blackberry.

Wat zijn de toepassingen voor een tag

Aan iedere tag die je aanmaakt moet je een URL, een vcard, een tekst of een telefoonnummer toevoegen, informatie die automatisch naar de inlezer van de tag gestuurd wordt . De informatie die de lezer op zijn mobieltje ontvangt kan een website zijn, een schermboodschap met een adres of telefoonnummer, een videoboodschap, een picture-link, muziek, een routebeschrijving, een e-mail met informatie, de mogelijkheden zijn enorm groot.

Omdat een tag in principe een klein vierkant plaatje is kun je ze overal op kwijt, op verpakkingen, in openbare ruimtes, op outdoor reclame zoals bill boards, op gevel reclame, op en in tijdschriften, op je visitekaartjes, op apparaten en toestellen, op allerlei producten, op flyers, you name it.....en omdat je ze tegenwoordig zelf kunt maken kun je de tag maken in de vorm van je bedrijfslogo.

Wat kan je er mee? In principe sluist iedere tag een lezer automatisch door naar relevante informatie of een dienst. Het is een vorm van internet adverteren, je communiceert als persoon of bedrijf met je bestaande of potentiële klanten.

Het is een manier van het adverteren van mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld:

  • tags op producten die rechtstreeks leiden naar een website met productinformatie of een online bestelpagina
  • tags op apparaten die gelinkt zijn aan een gebruiksaanwijzing op het internet
  • tags op je business card die leiden naar de website van je bedrijf of die de contactgegevens op je visitekaartje direct weergeven als vCard info op de mobiel van de inlezer
  • tags op snoep- of frisdrankautomaten waardoor je met je mobieltje kunt betalen voor hetgeen je wilt hebben
  • tags van het openbaar vervoer met dienstregelinginformatie
  • tags naar je eigen hyves, facebook, myspace of blogpagina
  • tags op het te koop bord van een huis, die doorverwijst naar een website pagina van de makelaar met daarop alle gegevens van dat huis

Wat zijn de voordelen van adverteren middels tags

* Het is een vorm van goedkoop adverteren of zelfs gratis adverteren

* Het is zeer doelgroepspecifiek en/of locatiespecifiek

* Het resultaat van je (reclame)campagne is goed meetbaar

* Je bereikt echt geïnteresseerden, mensen kiezen er zelf voor om je reclame, je boodschap of je informatie te lezen

* Mensen (klanten) kunnen de geboden informatie gratis opslaan op hun telefoon

* Het biedt de mogelijkheid tot goede service en dienstverlening

* Het is een leuke en nieuwe manier om informatie te verstrekken en op te zoeken