Wat is Projectmanagement 3.0

Inleiding

Projectmanagement 3.0 begint een hele hippe term te worden maar eigenlijk is het niet meer dan een vertaling van de losse elementen van algemeen programma-management naar een manier waarop je simpel een project kan opzetten en kan aanpakken. Projectmanagement 3.0 is gebaseerd op de projectmethoden Prince2 en ITIL en is een ICT-implementatie van programmanagement waar in de verschillende aspecten van project- en kostenbeheersing naar voren komen.

basis: Prince2 en itil

  • Prince2 en Itil zijn manieren om met een duidelijke structuur te beschrijven wat je wanneer met wie moet doen, wat de doelen zijn en in hoeverre wanneer zullen worden gerealiseerd. Een belangrijk punt is hoe je klantgericht werkt, echter is projectmanagement 3.0 niet gericht op klantvriendelijkheid maar op doelgericht een project opzetten, uitwerken en afbouwen.
  • Even in het kort: Prince2 is een manier om een project aan te pakken, het kan herleid worden naar een ondernemers-manier van het opzetten en aanpakken van een business-case.
  • Geen bedrijf zonder winst en dat is dan ook een belangrijk aspect voor het gebruik van deze manier. Winst kan in meerdere vormen worden vormgegeven, winst kan ook naamsbekenheid, een kosten besparing etc zijn.

abc-methode

Door de duidelijke structuur en afgebakende manier van werken in een project kunnen kosten relatief makkelijk per klant en per case kunnen worden gespecificeerd. Deze komt overeen met de ABC-methode wat "activity based costs" betekent: per activiteit wil je de kosten en risico's kunnen bepalen

Het is belangrijk om vooruit te denken en rekening te houden met komende kosten en dus niet volledig uit te gaan van de abc-methode, je kan hierbij bij budget planning vooraf beter uitgaan van target based costing.

Service Level Agreement SLA

Een sla is een service level agreement wat een moeilijk term is voor een servicecontract. Hierin staat kort opgesomd hoe er wordt samengewerkt en wat de verantwoordelijkheden zijn. Het is wel belangrijk deze op papier te ondertekenen en vooraf de kosten te bepalen van wat een servicecontract zou moeten kosten. Het is belangrijk voor zowel de leverancier als de contractant om kosten inzichtelijk te maken en hier goede afspraken over te maken. Het streven moet altijd een win-win situatie zijn.

Target based costing

Target based costing is belangrijk om niet voor rare kosten te komen staan. Uit ervaring blijkt dat besluiten over 80% van de kosten van de lancering of opzet van een case/product/dienst vaak in de eerste 20% van de tijd worden gemaakt, de beslissingen die je in de eerste stappen neemt hebben dus grote gevolgen voor de uiteindelijke uitloop van het project. Daarnaast kan je zo beter bepalen of een project haalbaar is of niet, door het project heen kan je heel eenvoudig  go-no go's inbouwen, en natuurlijk hierop inspelen.

Het is zaak realistisch te zijn en vooruit te denken en te plannen. Het voordeel van target based costing is dat je streeft naar een overzicht van alle kosten in de 'life-cycle'. Van begin tot eind...

Versioning

Een belangrijk aspect is versioning, door het doen van meerdere projecten zal je makkelijker kunnen vergelijken. Een 'oud' voorbeeld van een project kan dus helpen bij de 'tbc methode' van kosten bepalen.

De voordelen van de '3.0 manier van werken'

De 3.0  manier van project-werken is de omschrijving van multi-disciplinair project-uitwerking met hulp van een ICT omgeving. Door gebruik te maken van een afgebakend ICT-systeem kan er veel sneller geschakeld worden en weet iedereen zijn verantwoordelijkheden vooraf.

De 3.0 manier van samenwerken bevat vaak een  een 'document deel systeem'  waarin iedereen inzage in actuele project-bestanden heeft en wordt vaak uitgebreid met een uren-project-planning.

Nadelen

De nadelen van projectmanagement 3.0 is dat er niet wordt gestreefd wordt naar continuïteit. Het is een systeem wat zich richt op de bedrijfsvoering en vooral de uitvoering van projecten.

Meer info over projectmatig werken en project management

http://werk-en-inkomen.skynetblogs.be@@werken en inkomen

Meer informatie voor http://manager.2link.be@@managers.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden