Het nut van lijstjes maken

Inleiding

Iedereen maakt wel eens lijstjes: met een rijtje boodschappen zodat je in de winkel precies weet wat je nodig hebt, wat je allemaal mee moet nemen op vakantie, een lijstje met kadowensen voor je verjaardag en wellicht alle dingen die je nog wil doen voordat je 100 jaar oud bent. Een "to do" lijstje met zaken die je deze week allemaal nog op wil (of juist moet) pakken is voor sommige mensen mateloos populair en een zegen en andere mensen blijven soms uren piekeren wat ze allemaal nog moeten doen zonder dat zij een beetje verlichting en rust vinden. Lijstjes maken heeft wel degelijk een positief effect op je " zijn", het geeft rust. Hieronder staan nog meer prettige gevolgen genoemd.

Ruimte in je hoofd

Wanneer je alle dingen wilt onthouden die je nog moet doen (of moet kopen bij de supermark) neemt dat ruimte in van je geheugen. Het kost energie en moeite om dit vol te houden en het neemt plaats in die je eigenlijk veel beter kan gebruiken! Als je alles opschrijft geeft dat ruimte in je hoofd, een opgelucht gevoel om uiteindelijk weer te zorgen voor meer rust in je leven. De energie die dit oplevert kun je weer gebruiken voor de dingen die je "moet/wilt" doen en die dus op het lijstje staan.

Structuur

Lijstjes maken en afwerken brengt structuur in je leven. Structuur geeft weer boost aan een efficiente manier van functioneren. Als je iets regelmatig en op een zelfde manier doet, word je hier handiger in en gaan zaken soepeler. Zo kun je een booschappenlijstje het beste opstellen vanuit je reguliere looproute in de winkel (welke boodschappen kom je wanneer tegen). Door alle zaken die je gedaan hebt op je lijstje af te strepen, krijg je overzicht in je leven. Je ziet zo in 1 oogopslag wat je nog moet doen en wat je al gedaan hebt: dan kun je hiermee meteen je agenda inrichten.

Je kunt de lijstjes hergebruiken

Het voordeel van sommige lijstjes (zoals boodschappenlijstjes, schoonmaakhandelingen, wat-neem-ik-mee-op-vakantie-lijstjes ed) is dat je ze vaak weer opnieuw kunt gebruiken. Als je dergelijke lijstjes op de computer maakt, kun je ze steeds aanvullen en bijwerken en opnieuw uitprinten en afvinken. Zo heb je steeds een goed lijstje en hoef je niet iedere keer het wiel opnieuw uit te vinden.

Niets meer vergeten

Het klinkt eigenlijk als een open deur: als je dingen opschrijft blijft het behouden en kun je het niet meer vergeten. Het enige dat je moet onthouden is om er op te kijken als je het nodig hebt, of om het daar te leggen (op te hangen) waar je het niet kwijt kan raken.

Ouderwets

Lijstjes maken is eigenlijk heel erg ouderwets. Door allerlei nieuwe technologieen zijn ze een beetje overbodig. Sommige supermarktketens werken hier handig op in en maken telefoontools die je boodschappenlijst automatiseren en je via een logisch weg door de winkel naar je produkten leiden. Je kan de techniek je vaker laten helpen door je lijstje in te voeren in je telefoon zodat je iedere dag een reminder of taak krijgt die je af kan werken. Zo ben je altijd bij!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden