Waardestrategie van Treacy en Wiersema

Waardestrategieën volgens Treacy en Wiersema

Volgens de theorie van Treacy en Wiersema zijn er 3 waardestrategieën waaruit ondernemingen kunnen kiezen om zich van de concurrenten te onderscheiden en om toegevoegde waarde aan het product of de dienst van de onderneming te leveren. De waardestrategieën van Treacy en Wiersema zijn een goed hulpmiddel wanneer de onderneming en strategie gaat formuleren. De keuze van de waardestrategie vormt tevens een belangrijk punt binnen het strategische marketingplan.

Welke 3 waardestrategieën zijn er volgens Treacy en Wiersema?

  • Operational Excellence
  • Product Leadership / Productleiderschap
  • Customer Intimacy / Klantenpartnerschap

Waarom worden de waardestrategieën van Treacy en Wiersema toegepast?

Het is voor geen enkel bedrijf mogelijk om goed te zijn in alles en om rekening te houden met alle wensen die de klanten hebben. De marktleiders excelleren over het algemeen in één waarde en doen dit zodanig dat ze zich flink van de rest weten te onderscheiden. Het is van groot belang om een unieke waarde te leveren en dit bereik je door je te richten op een bepaald gebied. Daarom moet er voor iedere productgroep worden gekozen voor een bepaalde waardestrategie. De 3 waardestrategieën van Treacy en Wiersema vormen hierbij een uiterst handig hulpmiddel welke ook geschikt is voor het strategische marketingplan.

Wat zijn de verschillen tussen de 3 waardestrategieën van Treacy en Wiersema?

1. Operational Excellenxe

Binnen de waardestrategie Operational Excellence staat het gemak van de klant centraal. Dit wordt bereikt door uitstekende operationele processen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Zo laag mogelijke productiekosten
  • Het hanteren van een effectief productieproces
  • Het just in time idee binnen de logistiek.

2. Product Leadership

Binnen de waardestrategie Product Leadership eist het product zelf de meeste aandacht op. Het uitgangspunt van de onderneming is het ontwikkelen van innovatieve diensten of producten. Een afdeling die er belangrijk voor de onderneming is, is de R&D afdeling en de markt bestaat meestal uit relatief jonge mensen die het belangrijk vinden om de laatste trends te volgen en 'er bij te horen'. Het spreekt daarom ook voor zich dat een organisatie die de waardestrategie Product Leadership hanteert, er alles aan doet om goed op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen en daar snel op inspeelt om niet achter te blijven op de concurrenten en omdat de doelgroep er over het algemeen snel bij is bij nieuwe producten en diensten.

3. Customer Intimacy

Binnen de waardestrategie Customer Intimacy staat de klant centraal. De organisatie heeft een uitgebreid CRM programma die een grote rol speelt binnen het bedrijf. Daarnaast blinkt de organisatie ook uit in o.a. relatiemarketing. Bedrijven die de waardestrategie Customer Intimacy hanteren proberen niet snel geld te maken maar hechten waarde aan langdurige relaties met de klant en onderling vertrouwen en proberen deze dan ook eerst op te bouwen alvorens ze hun product of dienst proberen te verkopen.

Is het verstandig om slechts 1 waardestrategie te hanteren?

In de praktijk blijkt dat het niet verstandig is om te excelleren op slechts één gebied. Wanneer je er over nadenkt kom je al snel tot de conclusie dat het niet erg waarschijnlijk is dat de marktleider op slechts één dimensie zeer goed presteert en slecht op de overige. Het beste is om concurrerend te presteren op alle strategieën en daarom is het slimmer om verstandige keuzes te maken omtrent de waardestrategieën die een onderneming hanteert. De beste optie blijkt om inderdaad te excelleren op één gebied en om hiermee onderscheidend te zijn t.o.v. de concurrenten, maar om de overige dimensies ook goed te laten functioneren. Als je het model van Treacy en Wiersema op deze manier hanteert, dan vormt het een handig hulpmiddel bij het vormen van een waardestrategie.